![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#81 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
|
Każdy ma tam jakieś grzeszki na sumieniu i ja też do świętych nie należę. Dość powiedzieć, że corocznie dostaję po kilka fotek z ITD i Straży miejskich, ale jak na razie ani mandatu, ani punkcików... Zacząłem nawet lubić odpisywać na ich pisemkaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#82 |
|
ford::expert
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
Trzeba wiedzieć co i gdzie odpisać. Na 100 mandatów jeśli dostaną 2-3 pisma to pewnie nawet nie próbują cokolwiek udowadniać.
|
|
|
|
|
|
#83 |
|
![]() Imię: Radek
Model: Mk4 SW Titanium Lunar Sky / Mk3 Ghia 130 Tdci 2004
Silnik: 2.0 Tdci 140 DFP/130 Tdci
Rocznik: 2011/2004
|
Dla pocieszenia we Francji , od 2017 jazda bez prawa jazdy i ubezpieczenia, to tylko mandat(500-700 euro) a nie sprawa sądowa.Jak nie zapłacisz to sąd. I najlepsze , nie dotyczy nieletnich.
|
|
|
|
|
|
#84 |
|
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
To ze swojego doświadczenia:
Byłem w Polsce jakiś czas temu. Nasuwa mi się kilka spostrzeżeń - trasa Wrocław - Kłodzko to jakieś nieporozumienie. Miałem wypożyczone auto, czułem się jak intruz na jezdni. Tyle debilnych ograniczeń prędkości już dawno nie widziałem a wniosek nasunął mi się ze względu na to, że trasę znam, ale w swoim zawsze miałem CB i gdzieś miałem że co 100-200 metrów mam znak o różnym "ograniczeniu" poczynając od tego że na pustej trasie mam (przed zakrętem) do 70km/h (zakręt ten na dobrych oponach można brać przy 160-180km/h bez wyniesienia, bo jest świetny profil). Taki tam relikt czasów kiedy w Polsce były tylko 126p. Ale te 70km/h to jeszcze nic w porównaniu do tego, że co 1-3 km mam wioskę w postaci 3-ech-5-ciu budynków na krzyż i ograniczenie do 50km/h. Oczywiście zanim na spokojnie (w rytm ecodrivingu) wyhamowuję do 50km/h, to mam znak końca ograniczenia prędkości. Oczywiście misiaczki gdzie stoją? Na zakręcie zaraz za wlotem do takiej wioski, oczywiście 10-20metrów przed znakiem końca ograniczenia. Ja rozumiem, że to wioska, że tam mogą być dzieci, psy, rowery, teściowe i papieże na pielgrzymce - ale jest to Polską paranoją, że są takie a nie inne połączenia pomiędzy miastami, gdzie średniowieczne podejście budowania miasteczek obok traktów handlowych bezproblemowo przeszedł do 21-ego wieku. Z drugiej strony - pojechałem z UK do Polski swoim MK3 i zauważyłem też taką przypadłość, że na polskich drogach jest w ciul agresji.. Agresji takiej, że okazjonalne zachowanie kulturalne na drodze jest wręcz śpiewane w anielskich pieśniach sygnalizowanych przez mruganie długimi, awaryjnymi w ogóle jakby można było, to by sobie kierowcy piąteczki przybijali za "miły uczynek". Sarkazm i ironia, bo inaczej nie można zrozumieć, ile jeszcze lat zajmie, żeby jakoś rozwiązać problem małych przyrodzeń i problemów z tymże schorzeniem na drogach. Odnoszę wrażenie, że jak wyprzedasz sznur tirów na autostradzie lecąc jakieś 140km/h lewym pasem (tym do wyprzedzania), to jesteś wróg numer jeden, bo powienieneś w imię prawilności natychmiastowo wjechać między ciężarówki hamując do 89km/h (i w*****^%&^% kierowców TIR'ów) tylko dlatego że za Tobą leci mrugający wariat z prędkością 150km-160km/h.. Co z tego, że swoim MK3 mógłbyś spokojnie śmignąć go bezproblemowo od 160 do 220km/h... Nieważne.. przecież jesteś "zawalidrogą". Powiem tak.. Będzie chyba z 5 lat jak jeżdzę po Anglii. Nie udało mi się.. po prostu mi się nie udało zdobyć punktów. Tak.. byłem w Szkocji pod Glencoe zatrzymywany przez Policję. Tak... dostawałem mandaty za parkowanie w miejscu niedozwolonym od których się odwoływałem i nigdy nie zapłaciłem nawet centa. Ale kwestia jest taka, że wyjeżdżam na trasę i wiem, że choćbym stał w korku, choćbym chciał szybciej, to mi się to nie opłaca. Bo kraj jest tak zagęszczony dwu-trzy-i-rzadko-cztero pasmowymi autostradami, że wpadam na jakąś Motorwejkę, wrzucam tempomat i analizuję spalanie na podstawie nierówności terenu czy złego ciśnienia opon. A nie wpadam na trasę i mam agresję bo się śpieszę. Nie mówię, że na 70miles/per/hour jadę te 70mil. Ale w Anglii trzeba po prostu przegiąć, żeby być udupionym. Albo nawet i nie.. Trzeba być debilem. Sam po sobie zauważyłem, że nie pamiętam kiedy w przeciągu ostatnich około 100 tyś km jechałem zgodnie z ograniczeniem. Przy fotoradarach, policji, na długich czy krótkich trasach. Mandatu nie dostałem ani razu. Jednocześnie nigdy nie starałem się udowodnić, że moje IQ jest niższe niż ilość KM pod maską.... Taka różnica.... |
|
|
|
|
|
#85 |
|
|
Ja we Francji od 17 lat i tez 0 punktów. Co mnie w Polsce irytuje to chamstwo wobec pieszych, są pasy zatrzymaj się i przepuść i nie wyprzedzaj po lewej. Twoja mama czy ciocia będzie wdzięczna.
|
|
|
|
|
|
#86 |
|
|
Ja w Polsce już 12 lat bez mandatu. No nie licze 12 lat temu za brak pasów u pasażera i z 8 lat temu za wulgarne słownictwo do policjanta. Nooo picie w parku się nie liczy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#87 |
|
|
No ale może przez zero kontroli także Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#88 |
|
|
No raczej dzięki cb i patrzenia na znaki np fotoradar. Wiadomo podczas złamania przepisów kontrola kończy się mandatem. Trzeba zwalniać w odpowiednim momencie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A i zdarzyło się co nieco , ale kulturalna rozmowa załatwiala sprawęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#89 |
|
FCP member
![]() Zarejestrowany: 29-04-2009
Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
temat o agresji już jest
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] To niestety bardzo smutna przypadłość*naszych dróg. Osobiście mam nadzieję, że jak sieć dróg minimum dwupasmowych (w jednym kierunku) będzie w Polsce tak gęsta jak w Niemczech to temat zniknieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#90 |
|
|
Zniknie , nie zniknie. W tamtym roku jechałem eksptesowka ok 120 + - akurat na odcinku o jednym pasie i z bocznej wyjechał jakiś emeryt swoim ferrari o nazwie golf 3 , czy Ibiza, nie pamiętam, prędkością jak ferrari 30 km/ h i mi pod koła. Zamiast hamować i się modlić , zjechalem zwyczajnie na pas wlaczajacych się do ruchu , z którego on wyjechał, i na spokojnie go wyprzedziłem bo było jeszcze z 300 metrów może więcej. Trabil i mrugal na mnie przez dobre 5 sekund.
Dostał bym mandat? Byłem agresywny wyprzedzając z prawej świadomie i łamiąc przepis? Czy on był agresywny wjeżdżając mi pod koła czy trabiac? Cży on też dostalby mandat ? No nowe drogi powstają i to dobrze, lecz za naszego życia chyba się nie doczekamy tyle dróg ile w Niemczech . No chyba że Skańska sprzeda się chinczykom. Wtedy to wieczór będą kupować działki pod drogę, a na drugi dzień rano będą malować linie na autostradzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
![]() |
|
|
|