Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-01-2017, 23:34   #1
dadus15
ford::amateur

Imię: Daniel
Model: mondeo mk3
Silnik: 2.5 v6 24v
Rocznik: 2001
Domyślnie Kilka pytań odnośnie modelu z usa.

Witam . Mam zamiar sprowadzić sobie takie fusiona z usa .Auto jest tam bardzo popularne także nie będe miał problemu ze znalezieniem odpowiedniego egzemplarza .
Otóż mam kilka . Jak wygląda sprawa dostosowania oświetlenia do warunków europejskich. Czy wystarczy zmiana kodowania w module lamp czy trzeba zmieniać lampy na wersję EU? Kolejna sprawa to spolszczenie całego systemu w samochodzie i zmiana jednostek oraz zakodowane radia. Czy na forum jest jakiś koder, który się zajmuje takimi rzeczami czy niestety jestem skazany na ASO.

dadus15 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2017, 23:47   #2
leszek
ford::professional

Model: mk5 mk3 mkI
Silnik: 2,0, V6 1,8
Rocznik: 15,04 95
Domyślnie Odp: Kilka pytań odnośnie modelu z usa.

Cytat:
Napisał dadus15 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam . Mam zamiar sprowadzić sobie takie fusiona z usa .Auto jest tam bardzo popularne także nie będe miał problemu ze znalezieniem odpowiedniego egzemplarza .
Otóż mam kilka . Jak wygląda sprawa dostosowania oświetlenia do warunków europejskich. Czy wystarczy zmiana kodowania w module lamp czy trzeba zmieniać lampy na wersję EU? Kolejna sprawa to spolszczenie całego systemu w samochodzie i zmiana jednostek oraz zakodowane radia. Czy na forum jest jakiś koder, który się zajmuje takimi rzeczami czy niestety jestem skazany na ASO.
Pisz do fachowców np. @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] daje rade, ale tylko z samochodami z Europy, a fury z za oceanu uważa za prymityw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. da rade lub ciężki temat
leszek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2017, 00:08   #3
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał leszek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... a fury z za oceanu uważa za prymityw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ...
Czy to ładnie tak pisać jak się nie do końca wie???Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nigdy tak nie uważałem i spora część tych z za oceanu przechodzi przez moje ręce...

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - Lampy przednie amerykańskie są symetryczne i niezgodne z obowiązującymi przepisami (wymagającymi asymetrii oświetlenia w Europie). Tak więc przednie zawsze do wymiany a tylne do poprawy stopów/kierunków/pozycji oraz dołożenia tylnego przeciwmgłowego.
Stary 13-01-2017, 00:13   #4
SrebnaStrzała
ford::expert

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Dodam tylko że na 90% można załatwić problem z asymetrią w tych lampach poprzez fizyczne dołożenie. Koledzy tak robią w amerykanach, nie wiem czy w Fusionie też już robili czy nie. Odnośnie tyłów to tak jak Tedi napisał albo modyfikacja albo zakup europejczyków przy czym i tak trzeba kodować i zrobic instalacje do mgły
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2017, 01:06   #5
dadus15

Dziękuje Panowie za szybką odpowiedź . Czy fusion, jeśli chodzi o jakość, jest taki sam jak nasze Mondeo ? Żeby się nie okazało, że amerykańskie 2.0 jeździ gorzej od naszego 1.5 bo z tych deklarowanych 240 koni wyjdzie z 180 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-01-2017, 07:57   #6
Jakub

Imię: Kuba
Model: Kuga
Silnik: 1.5
Rocznik: 2020

Gdzieś wyczytałem ze wersje z USA trochę więcej palą. Jakieś nastawy silnika mają inne. Ale szczegółóy nie pamiętam.

poszło z niewybuchającego szajsunga
Jakub jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2017, 08:29   #7
Jarek_Lodz
ford::advanced

Imię: Jarek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009

Jeżeli to tylko nastawy to pół biedy, jedziesz na ćip tuning i po sprawie, dodatkowo więcej koni będzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jarek_Lodz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2017, 11:45   #8
dadus15

Cytat:
Napisał Jakub Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdzieś wyczytałem ze wersje z USA trochę więcej palą. Jakieś nastawy silnika mają inne. Ale szczegółóy nie pamiętam.

Z tymi nastawami może coś być na rzeczy. Mondki, a raczej fusiony, są elektronicznie zablokowane na 210 km/h, gdzie w Europie blokada jest na 250.
Mam nadzieje, że dostane fusiona z awd i 2.0 EB, chociaż z tym napędem 4x4 jak na lekarstwo. 240 koni myślę, że po chiptuningu można liczyć okolice 290 i oczywiście ściągnięcie tego "dławika". Przy takiej mocy fwd raczej wypada blado. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-01-2017, 19:27   #9
Jakub

Imię: Kuba
Model: Kuga
Silnik: 1.5
Rocznik: 2020

Napęd 4x4 ponoć nie jest szczególnie trwały.

Jakub jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2017, 23:21   #10
R_u_f_u_s
ford::average

Imię: Piotr
Model: C-Max
Silnik: 1,5 TDCi
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał Jakub Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ponoć
Ech, wiarygodna opinia...

U mnie w firmie od prawie 1,5 roku jeżdżą właśnie Mdo 4x4, jak na razie (max przebiegi ok. 50-60 tys km) żadnych nieprzewidzianych awarii.

Jedyny minus - silnik 2.0 150KM jest zdecydowanie za słaby do tego samochodu.

Wysłane z mojej Moto X Play przy użyciu Tapatalk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
R_u_f_u_s jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania