Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-01-2017, 00:25   #41
TomQ62
ford::advanced

Imię: Tomasz
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Nowy 1,8 TDCI 115 KM ? ile powinien palić?

Również się przywiązuję. Pierwsze, fajne autko w moim życiu (Audi 5000) kupiłem od Niemki, jako dwulatka z przebiegiem 33 kkm. Jeździłem nim 12 lat i sprzedałem gdy miała 360 kkm. Jak dbałem o Audiczkę najlepiej świadczy fakt, że jeździ do dziś na taxi, a właściciel jest w niej zakochany.
Kolejne było Volvo 850, które jest i będzie ze mną do mojej śmierci. Nigdy nie sprzedam mojej Vołowinki. To najfajniejsze autko wszech czasów, zaraz po Jagu F-Type, Stratosce i Audi Quatro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niestety na dwa pierwsze mnie nie stać, a Quatrówka już się robi. Miałem sporo szczęścia, że gość od którego ją kupiłem nie wiedział, że ma Sport Quarto i sprzedał mi ją w cenie zwykłej, czyli jakieś 12 razy poniżej wartości kolekcjonerskiej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Żarciowozy to inny temat. Staram się kupić do 1000 Euro. Doinwestować tak żeby posłużyły kilka lat, regularnie serwisuję nie oszczędzając, a jak się zaczynają sypać oddaję na złom. Traktuję je po prostu jako sprzęt do zarabiania. Nic więcej - czysta ekonomia i zero sentymentów.

Ostatnio edytowane przez TomQ62 ; 15-01-2017 o 01:18
TomQ62 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-01-2017, 20:34   #42
minciu

Model: Focus + Focus
Silnik: 1.8 TDCI + 1.8TDCI
Rocznik: 2002 + 2008

Ej już tlumacze.

Stoje na mrozie i tankuje LPG co 2 dni i dupsko marznieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jakbym miał tankować tak 10 samochodów to by mnie szlag trafil z powodu zasiegu.

Sprzedalem i kupilem diesla. tankuje dokladnie raz na 6 dni jazdy.

Jazda karakanem vs diesel. Na codzień graty o mocy kosiarki zasilane do tego LPG nie jada. Na trase wyjazd to udręka. Wyprzedzanie to jak rosyjska ruletka. Benzyniak jak nie ma 150KM to jest lipny. Twoje prawdopodobnie oscylują w granicy 60-90km?

O czymi pisalem, no o pojazdach używanych na codzien przez wlaściciela. Dla kogoś owszem, dalbym kazdemu TICO w gazie i nawet 7l/100km by nie dali rady spalic. Klima wspomaganie itp by mnie walilo. Prawdopodobnie jak opony kiedys mojego szefa. Jak rozbilem seicentio na autostradzie jadac zima po sniegu na letnich oponach 60km/h to dostalem komplet calych dwóch nowych zimowychGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wiem jak jest, ja pisze o uzywaniu tego co sie kupuje i na co sie decyduje. Z czystego punktu ekonomi to żarcie w mojej firmie rozwozili by pewnie skuterami a na zime tico. I jakoś wcale by mnie nie interesowali, ze badziewiem jezdzaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ps. sam pewnie nie uzywasz najtanszego slomu w LPGGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez minciu ; 15-01-2017 o 21:10
minciu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-01-2017, 22:21   #43
TomQ62

Cytat:
Napisał minciu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ej już tlumacze.

Stoje na mrozie i tankuje LPG co 2 dni i dupsko marznieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jakbym miał tankować tak 10 samochodów to by mnie szlag trafil z powodu zasiegu.

Sprzedalem i kupilem diesla. tankuje dokladnie raz na 6 dni jazdy.
Po pierwsze. Nie stoję na mrozie, bo tankuje pracownik stacji.
Po drugie. Nie ja tankuję tylko moi kierowcy.

Cytat:
Jazda karakanem vs diesel. Na codzień graty o mocy kosiarki zasilane do tego LPG nie jada. Na trase wyjazd to udręka. Wyprzedzanie to jak rosyjska ruletka. Benzyniak jak nie ma 150KM to jest lipny.
Widzę, że Twoja wiedza o instalacjach LPG i ich współpracy z silnikami zatrzymała się w epoce mikserów i regulacji wolnych obrotów, tudzież składu mieszanki śrubkami. Czas się choć odrobinę "zaktualizować", bo prawisz jak osiemdziesięcioletnia, krańcowo zdewociała, samotna od zawsze, stara panna o sexie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Twoje prawdopodobnie oscylują w granicy 60-90km?
Czy ja już nie pisałem, że jako wróżka kariery nie zrobisz?

Cytat:
O czymi pisalem, no o pojazdach używanych na codzien przez wlaściciela. Dla kogoś owszem, dalbym kazdemu TICO w gazie i nawet 7l/100km by nie dali rady spalic. Klima wspomaganie itp by mnie walilo.
Otwórz sobie swoją firmę i tak rób. A mnie, puki co pozwól decydować jak ma działać moja i pozwól dobierać sprzęt oraz dbać o pracowników wg moich standardów.

Cytat:
Prawdopodobnie jak opony kiedys mojego szefa. Jak rozbilem seicentio na autostradzie jadac zima po sniegu na letnich oponach 60km/h to dostalem komplet calych dwóch nowych zimowychGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No popatrz. Plujesz na szefa, a myślisz dokładnie tak samo jak on. Ba, mnie również mierzysz Waszą miarą, a to spory błąd. Jest dokładnie odwrotnie. O ludzi i sprzęt dbam. Nigdy bym nie pozwolił nikomu wyjechać w zimie na słabych, letnich oponach. A kierowcę, który zgodziłby się na takich jeździć wywaliłbym na zbity pysk, bo to bezmózgie, nie szanujące nawet siebie, źródło kłopotów, a nie rozsądny, mądry pracownik.

Cytat:
Wiem jak jest, ja pisze o uzywaniu tego co sie kupuje i na co sie decyduje. Z czystego punktu ekonomi to żarcie w mojej firmie rozwozili by pewnie skuterami a na zime tico. I jakoś wcale by mnie nie interesowali, ze badziewiem jezdzaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Koniecznie musisz zostać biznesmenem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo doradca z Ciebie marny.

Cytat:
ps. sam pewnie nie uzywasz najtanszego slomu w LPGGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam kilka samochodów. Wszystkie z LPG. A najbardziej lubię 300-konne Volvo 850R AWD z 1995 roku. Ty go zapewne zaliczysz do złomu, bo ma 22 lata i przebieg nieosiągalny dla stada fordowskich diesli razem wziętych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Podsumowując.
Nie masz bladego pojęcia o nowoczesnych i dobrych instalacjach LPG.
Twoja wiedza zatrzymała się w poprzedniej epoce.
Bredzisz coś o entomologi, a precyzyjniej rodzaju Blatta.
Chcesz w mojej firmie podejmować decyzje i katować dobrych ludzi skuterami i Tico. Ciekawe skąd takie zapędy?
Bawisz się we wróżkę lub jasnowidza. Niestety z idiotycznymi efektami.

IMHO powinieneś po prostu pomyśleć i napisać coś z sensem o spalaniu diesla/LPG i różnicach w kosztach eksploatacji tychże.
Stary 15-01-2017, 22:26   #44
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał TomQ62 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podsumowując.
Nie masz bladego pojęcia o nowoczesnych i dobrych instalacjach LPG.
Rozumiem, że żarciowozy za 1000 EURO mają najnowocześniejsze instalacje LPG? Nieźle Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał TomQ62 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ty go zapewne zaliczysz do złomu, bo ma 22 lata i przebieg nieosiągalny dla stada fordowskich diesli razem wziętych.
Wiadomo ty masz najlepsze samochody My wszyscy jeździmy złomem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W sumie to dość zabawne jak bardzo próbujesz udowodnić innym że tylko TY masz rację Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez cezarg1410 ; 15-01-2017 o 22:29
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-01-2017, 22:34   #45
minciu

Wiem jak dziala sekwencja i to nie dla mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mikser tym bardziej.

Drażniło mnie zawsze rozjazd na mapach. Częste wymiany świec i cewek. Dobór instalacji LPG również.
O ile słabego kapcia zgazować to nie problem, to coś konkretniejszego zaczynają się schody. Pewnie coś wiesz na ten temat. Volvo 850R AWD z 95 roku to nie złom a klasyk. Jeśli do odcięcia działa Ci na LPG, to znaczy, że instalacja musiała kosztować znacznie więcej, niż wspomniane 2000zl.

Volvo bym nie pogardziłGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Reszta floty to dno, bo za 5k nic normalnego nie istniejeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A o wyższość LPG/PB/ON nie chce mi sie w sumie klucić. Bo to zależny jak leży.

PEACEGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ps. oponki zimowe ja nie dostalem bo szef a nie jaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez minciu ; 15-01-2017 o 22:39
Stary 15-01-2017, 22:52   #46
TomQ62

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozumiem, że żarciowozy za 1000 EURO mają najnowocześniejsze instalacje LPG? Nieźle Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie rozumiesz. Żarciowozy za 1000€ nie mają w ogóle LPG. Instalki montuję później.

Cytat:
Wiadomo ty masz najlepsze samochody My wszyscy jeździmy złomem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A skąd takie wnioski? Auta za 1000€ to faktycznie muszą być same Lamborghini. 22-letnie Volvo pominę, bo jeszcze mnie nazwiesz burżujem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może zobacz kto tu pisał o złomie, a precyzyjniej "słomie" cokolwiek to znaczy.

Cytat:
W sumie to dość zabawne jak bardzo próbujesz udowodnić innym że tylko TY masz rację Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przedstawiłem konkretne argumenty. Zrobiłem wyliczanki. Pokazałem różnice w serwisie i trwałości. W zamian dostałem jakieś brednie o nieprzyjemnych owadach z rodzaju Blatta i zlepek innych, mało składnych, nic nie znaczących słów. Jednak nie mogę oczekiwać konkretnej kontrargumentacji, bo wtedy będę chciał udowadniać swoje racje na siłę. Zaiste fajne to jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał minciu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiem jak dziala sekwencja i to nie dla mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mikser tym bardziej.
OK, rozumiem. Jeden lubi blondynki, a inny rude.

Cytat:
Drażniło mnie zawsze rozjazd na mapach. Częste wymiany świec i cewek. Dobór instalacji LPG również.
Jak się dobrze dobierze elementy i porządnie zestroi, to nie ma poważniejszych rozjazdów. Świece i owszem trzeba często wymieniać. Szczególnie w Fordzie. Jak się tego pilnuje nie ma problemów z cewkami.

Cytat:
O ile słabego kapcia zgazować to nie problem, to coś konkretniejszego zaczynają się schody. Pewnie coś wiesz na ten temat. Volvo 850R AWD z 95 roku to nie złom a klasyk. Jeśli do odcięcia działa Ci na LPG, to znaczy, że instalacja musiała kosztować znacznie więcej, niż wspomniane 2000zl.
Nie kosztowała. Tam jest Stag 400, 2 x Gold, i wtryski Keihina. Za całość zapłaciłem niecałe 1600zł (o ile dobrze pamiętam, bo było to sporo lat temu). Kolega gaziarz założył za 300zł.

Cytat:
Volvo bym nie pogardziłGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Reszta floty to dno, bo za 5k nic normalnego nie istniejeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chętnie pokazałbym Ci Fokusa za 3700 + rejestracja ;-)

Cytat:
PEACEGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
OK, :browar:
Stary 15-01-2017, 23:19   #47
minciu

1600 pewnie netto zaplaciles?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Albo nie wiem nawet netto nie da rady.

R5 czyli potrzebujesz sterownik i wiazke pod 6 cylindrów. czyli z 600zl

Redyktor 300zl x2 = 600zl
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Wtryskiwacza Keihin 360zl x5 = 1800zl
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Plus butla z wielozaworem, przewody - kolejne kilkaset.

Ja nie mam gazownika który montuje za frajer. Jak pewnie większość ludzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tak. No i to nigdy tansze nie byloGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jakby coGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: mialem kilka aut na LPG i wiem co mowieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Do tego strojenie na szerokopasmowej sądzie zeby bylo na 100% dobrze..
Stary 15-01-2017, 23:32   #48
TomQ62

Mam układ w hurtowni, więc jest sporo taniej. Wtryski dostałem za grosze z rozbitka w Niemczech, a może nawet za free jako gratis do jakiegoś samochodu. Nie bardzo pamiętam, bo to było sporo lat temu. Za to pamiętam fakturę na niecałe 1600zł brutto za resztę.
A z gaziarzem oprócz tego, że się przyjaźnimy mamy fajny układ. Ja mu pomagam z Volvo, bo ma dwa (jeden identyczny, a drugi 2,4 LPT), a on mi zakłada instalki. Do tego ma żarcia ile chce po kosztach ;-)
Stary 15-01-2017, 23:38   #49
minciu

Ale to sie ma nijak do sytuacji na świecie i rynkuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 15-01-2017, 23:42   #50
TomQ62

Cytat:
Ale to sie ma nijak do sytuacji na świecie i rynkuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hahahahaaaa... sytuacje należy sobie wypracowywać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale koniec OT, bo możemy kogoś wkurzyć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania