Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-01-2017, 00:27   #3651
leszek
ford::professional

Model: mk5 mk3 mkI
Silnik: 2,0, V6 1,8
Rocznik: 15,04 95
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

no nie nadal MK5 ładniejszy no może mazda z zewnątrz trochę dorównuje
na razie mk5 trzyma fason od 2013r to już 4 lataGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

leszek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2017, 19:54   #3652
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał Touch'n'go Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Heh trudno powiedzieć, forum Opla nie ma tak zgranej społeczności jak tutaj, większość tematów i wpisów dotyczy kilkuletnich sprowadzonych aut i problemów z nimi. Jeszcze tsię wczytam, jak na razie czarno to widzę ale też ingerować zbytnio nie planuję. 170km to dużo więcej niż do tej pory miałem. Jeśli będzie ciężko parkować po ciemku to rozważę kamerę cofania w lampce podświetlenia rejestracji i wyświetlacz jako nakładane lusterko na oryginalne z wbudowanym ekranikiem. Reszta bajerów już mnie cieszy, jak otwieram fokę to mam pewnie minę zbitego szczeniaczka.
isia ciężka a więc 170 PS szału nie ma. Mam astre IV 180 PS i uważam że jest to minimum do tego auta. MOje 203 PS daje duzo większą frajdę niż astra a sprint do setki mam gorszy, ale później to bez porównania.
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2017, 20:37   #3653
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Mk5 też lekkie nie jest - w zasadzie to chyba masa bedzie porównywalna z insygnią. Jednak Mk5 jeszcze z 4 lata będzie najnowszą twarzą, natomiast już za parę miesięcy siedząc w Insygni człowiek oglądał się będzie za nowym modelem. Ale rabat rabatem - pieniądz nie śmierdzi. Dla mnie głownym problemem Insygni była ciasnota z tyłu (rodzina) a tak to reszta OK - no może jeszcze ten AdBlue to ryzyko. Auto na trasie idzie jak po szynach. Ciekaw jestem jak z awaryjnością - bo jednak na Warranty Direct w UK Insygnia wypadała bardzo blado w porównaniu z MK4
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2017, 20:52   #3654
piotrek305
ford::advanced

Imię: Piotrek
Model: Vw Arteon 2024, Clio V 2023, Fiat 126p 1979
Silnik: 2.0 TSI 190KM/1.0 Tce 90KM
Rocznik: 2024/2023/1979

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mk5 też lekkie nie jest - w zasadzie to chyba masa bedzie porównywalna z insygnią. Jednak Mk5 jeszcze z 4 lata będzie najnowszą twarzą, natomiast już za parę miesięcy siedząc w Insygni człowiek oglądał się będzie za nowym modelem. Ale rabat rabatem - pieniądz nie śmierdzi. Dla mnie głownym problemem Insygni była ciasnota z tyłu (rodzina) a tak to reszta OK - no może jeszcze ten AdBlue to ryzyko. Auto na trasie idzie jak po szynach. Ciekaw jestem jak z awaryjnością - bo jednak na Warranty Direct w UK Insygnia wypadała bardzo blado w porównaniu z MK4
silniki 2.0 CDTI sa jak 1.9 CDTI bardzo trwałe.. czytałem, że ich resursy są określane na 600-700kkm, wtryski w 1.9 wytrzymują 500kkm spokojnie.. jedne z najlepszych diesli na rynku.
piotrek305 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2017, 21:01   #3655
kaan1

Imię: Andrzej
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Tak robota Fiata, ale DPF podobno daje popalić
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2017, 21:30   #3656
Touch'n'go
ford::average

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018

Owszem ciężka, owszem stara, owszem ciasna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale i tak szybsza, większa i lepiej wyglądająca od mojego Focusa, progres jest! Małymi kroczkami... @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] rozumiem Twoją opinię o mocy, człowiek szybko przyzwyczaja się do dobrego, na ten moment 170 w małym czołgu to dla mnie lux. Dopiero od roku użytkuję auto z silnikiem powyżej 100 koni. Właśnie doczłapałem do domu, 7,5h spod Norymbergi do Warszawy, niecałe 1000km, bez wielkiej spinki ale warunki też były dobre. 115 koni spokojnie daje radę do 180km/h i nawet po Niemczech jakoś bardzo nie zostawiłem w tyle. Autami poniżej 100 koni rozpędzanie było wyczerpujące i dla auta i dla mnie. To co teraz mam to dla mnie próg przyzwoitości, więcej mocy to już teraz komfort a nie mus. Dojechałem zmęczony hałasem, ale plecy spoko. Spalanie o dziwo 6,6/100km.

Mk5 ma tak zgranej zawieszenie że sprawia wrażenie dużo lżejszego niż jest. Dużo kolegów w firmie podziela tą opinię.

Mk5 nadal bardziej mi się podoba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale przy tym samym budżecie i obecnych rabatach Forda mk5 wychodziło jak Kopciuszek. Trzeba być ultra fanem żeby odpuścić 3/4 wyposażenia dodatkowego. Ja jestem "tylko" fanem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2017, 00:28   #3657
klippe
ford::amateur

Model: Mondeo Mk V
Silnik: 2.0 EB
Rocznik: 2017

Jako, że przymierzam się do zmiany auta pojeździłem sobie ostatnio Mondkiem mk5 (2.0 diesel 150KM z manualem) i nową Optimą SW GT Line (1.7 diesel ~140KM z automatem). Celuję w benzynę, ale nie było stosownych demówek niestety.

Wrażenia są takie, że wizualnie Optima podoba mi się bardziej. Nie ma tak oklepanego tyłu jak Mondeo (od dwóch generacji to samo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), a jej wnętrze robi naprawdę bardzo bardzo dobre wrażenie. Jest ładne, eleganckie, a przy tym przestronne. Wszystko zdaje się być dobrze spasowane, wszystko pod ręką. Po prostu lux. Mondeo w tym względzie mnie zawiodło. Siedziałem w Titanium i czułem się otoczony przez plastik. Ta "aluminiowa" wielka konsola środkowa nieco przytłacza wizualnie, a i w praktyce zabiera trochę miejsca. Wiem, że to taki trend ostatnio, ale w Optimie jest lepiej.

Kierownica w Optimie super, to GT line więc perforowana i podgrzewana. W mondku niby też podgrzewana, ale skóra taka, że pytałem sprzedawcę czy to aby na pewno jest skóra, bo w dotyku przypominała jakieś tworzywo. Ok, niech będzie, że to inny typ skóry, ale moje subiektywne wrażenia dotykowe są lepsze z Optimy, a nawet z mojego aktualnego MK3.

Do tego w Mondeo mamy luźny podłokietnik (słyszałem o tym wcześniej, więc zwróciłem uwagę), który jest dla mnie do przeżycia, ale to paskudztwo które jest w nim to już gorzej. Te półeczki i wykończenie schowka w rzeczonym podłokietniku przywiodły mi na myśl skrawki pociętego filcowego kapelusza. Może się czepiam, ale jakoś mnie to uderzyło w oczy.

Podsumowując Optima duży plus za wnętrze - spodziewałem się, że będzie dobrze, ale i tak spotkało mnie tu małe pozytywne zaskoczenie. Mondeo - nie jest źle, ale narzekam, bo myślałem, że będzie lepiej. Optima to taka tradycyjna elegancja, Mondeo bardziej plastikowa nowoczesność.

Dość o urodzie, czas na wrażenia z jazdy.

O Mondeo powiem tyle, że odpaliłem je i pojechałem tak jak jeżdżę swoim Mk3. Podobne zachowanie na drodze, podobne działanie układu kierowniczego. Ot, od razu czułem się jakbym tym autem jeździł od lat. Na silniku się nie skupiałem, ale zwróciłem uwagę, że nie było go za bardzo słychać (wyciszenie na plus) oraz, że auto jechało dość dynamicznie.

Optima, za której kierownicą usiadłem miała skrzynię automatyczną i może to też po części jej wina, ale auto reagowało na gaz dopiero po chwili. Dziwne wrażenie. Do tego, to co mnie od razu uderzyło w uszy to terkot. Po prostu słychać silnik. Tu jestem zdziwiony bo czytałem, że Optima ma dobre wyciszenie, a do tego w Mondeo, właściwie mogłem zapomnieć, że jadę klekotem. Tutaj nie ma takiej możliwości, Optima cały czas przypomina, że jest napędzana dieslem. Ok, nie ma hałasu, ale cicho też nie jest. Dynamika silnika dość przyzwoita, ale słabsza niż w Mondku.

Wspomnę jeszcze, że niestety opinie o zbyt silnym wspomaganiu w Optimie nie są przesadzone i czułem się w tym aucie niepewnie przy większej prędkości. Podobno po przyzwyczajeniu się jest ok niemniej jednak daję tu Optimie minusa.

Summa summarum Optima wygrywa u mnie wyglądem zewnętrznym oraz wnętrzem, Mondeo natomiast prowadzeniem, wyciszeniem i silnikiem.

Ostatni element porównania to rabaty (mowa o zakupie na DG co pewnie ma tu jakieś znaczenie).

Na Optimę można dostać z buta 5% ale później jest ciężko - jeden sprzedawca wprost powiedział, że sorry, ale 5% to max, a na forum Optimy można poczytać, że czasem się udaje dojść do 7%. Jedno ASO dało mi na dzień dobry trochę ponad 6%, ale ogólnie szału nie ma, chyba, że ktoś się załapie na tzw grupę zawodową tj. jest rolnikiem, lekarzem lub aptekarzem itd.

Co do Forda to rabaty na wstępie są parunastoprocentowe (zwykle 12-13%). Tutaj negocjowanie dopiero przede mną dlatego tu ja proszę o informację co jest realnie do wynegocjowania. Do tego jeśli ktoś ma jakieś fajny salon i sprzedawcę, któremu zależy na sprzedaniu auta to będę wdzięczny za info.
klippe jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2017, 07:45   #3658
cattani75

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Dla mk5 można wyciągnąć 17%.
Podeślę Ci na pryw namiary do sprzedawców.
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2017, 09:17   #3659
Touch'n'go
ford::average

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dla mk5 można wyciągnąć 17%.
Podeślę Ci na pryw namiary do sprzedawców.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , Dziękuję, nasza firma dostała 20% ale Opel to przebił o kolejne ponad 10% Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nie chodzi o to że Ford dał mały, tylko mniejszy, dużo mniejszy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

BUMP:
Pffff już egoistycznie założyłem że odpisujesz do mnieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Fak że 17% na pierwsze auto bez floty to super rabat, ja tam jęczę bo mamy długą i bogatą historię zakupów z Fordem a i tak mnie spławili kwitując że mk5 schodzi jak ciepłe bułeczki, więcej nie dadzą i basta. Jak zacząłem dopytywać innych dealerow forda to nawet jak mówiłem o dużej flocie, w głosie mieli podejrzenie że coś ściemniam w tym że mam 20% i szukam miejsca gdzie dostanę jakiś bonus do tego. Albo kiepsko zagaduje, przyznaje nie jestem specem od marketingu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Touch'n'go ; 21-01-2017 o 09:30
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2017, 09:23   #3660
cattani75

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Pisałem do @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] :-D
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem