Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-01-2017, 12:30   #51
Tomala1978
ford::average

Imię: Tomasz
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: DPF a wzrost poziomu oleju?

Jak myslę że to dpf ponieważ procedura wypalania trwała bardzo długo , potem wyskoczył ten komunikat usterka silnika .
Ale procedura wypalania jednak się zakończyła, komunikat skasowałem i niby wszystko jest ok tylko podniesiony poziom oleju stąd myślę o dpf.
A w ogóle usuwał ktoś już dpf w tym silniku i może się podzielić wrażeniami , ja usuwałem kiedyś w vectra c i wszystko było ok .

Tomala1978 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2017, 12:45   #52
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

No mozna... co chwila ktos przychodzi na forum, ze niby usuniety ale i tak probuje wypalac. A za rok beda plakac po raz drugi ze trzeba i tak zakladac bo kontroli nie przejdzie.
Zreszta sam jestes sobie wynien:

Cytat:
Bardzo często się wypalał ,
nie trzeba bylo olewac tematu

Cytat:
Napisał Tomala1978 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ja usuwałem kiedyś w vectra c i wszystko było ok .
Nie bylo ok. Trules siebie, rodzine i innych. Uprzedzajac twe watpliwosci i anty-zielone argumenty: poczytaj (nawet na tym forum) zanim cos na ten temat napiszesz.

BTW: jak cie glowa boli to tez usuniesz?

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 20-01-2017 o 12:48
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2017, 12:53   #53
Tomala1978

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No mozna... co chwila ktos przychodzi na forum, ze niby usuniety ale i tak probuje wypalac. A za rok beda plakac po raz drugi ze trzeba i tak zakladac bo kontroli nie przejdzie.

Nie bylo ok. Trules siebie, rodzine i innych. Uprzedzajac twe watpliwosci i anty-zielone argumenty: poczytaj (nawet na tym forum) zanim cos na ten temat napiszesz.

No dziękuję muszę przyznać że Twoja odpowiedź bardzo mi pomogła w problemie . Zadałem pytanie i liczę na odpowiedź a nie na prawienie morałów co jest słuszne a co nie .
A tematu nie olałem bo częste wypalanie zaczęło się niedawno , były todwa wypalanie częściej niż zwykle.

Bump:
Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tak przy okazji trucia siebie i innych to Twój 1,8 tdci to nie truje tak
Stary 20-01-2017, 13:04   #54
MaXyM

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Ja osobiscie bym sie bal jechac 600km niesprawnym autem. jak sie zatrzyma na autostradzie to jestes w czarnej d... A z toba i wspolpodrozujacy. Prawda jednak jest, ze robiac na szybko w cudzym miescie, nie masz tyle mozliwosci i mozna byc latwo naciagnietym na koszta.

Co do mojej foki to dosc slaby argument. Nie bede sie rozpisywal czemu. Na pewno sam na to wpadniesz.
Stary 20-01-2017, 21:20   #55
marekrc

też tak miałem z tym wzrostem poziomu oleju i błędami w komputerze. Regeneracja DPF przez komputer nic nie pomagała, olej i tak wzrastał. W ciągu miesiąca olej wymieniłem łącznie 3 razy, w końcu powiedziałem dość. Teraz nie mam DPF-a i jestem zadowolony. Brak wypalania, pilnowania chwilowego spalania na postoju i przede wszystkim brak ON w oleju silnikowym. POLECAM
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2017, 22:04   #56
Tomala1978

Cytat:
Napisał marekrc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
też tak miałem z tym wzrostem poziomu oleju i błędami w komputerze. Regeneracja DPF przez komputer nic nie pomagała, olej i tak wzrastał. W ciągu miesiąca olej wymieniłem łącznie 3 razy, w końcu powiedziałem dość. Teraz nie mam DPF-a i jestem zadowolony. Brak wypalania, pilnowania chwilowego spalania na postoju i przede wszystkim brak ON w oleju silnikowym. POLECAM
Witam, no chyba też tak zrobię .A powiedz czy samochód zachowuje sie normalnie bez żadnych zmian i jeśli można to ile płaciłeś .
Stary 20-01-2017, 22:32   #57
marekrc

wyślę info na pw
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2017, 07:18   #58
TuneFORCE
ford::professional

Imię: Grzegorz
Model: Focus RS
Silnik: 2.3EB
Rocznik: 2017

1.Poziom oleju wzrasta bo ECU wielokrotnie rozpoczyna procedurę regeneracji i jej nie kończy. W momencie rozgrzewania układu dotruskiwana jest największa ilość dodatkowego paliwa, które częściowo sie spala częściowo przez pierścienie spływa do miski olejowej.

2. Prawidłowe, programowe wyłączenie DPF w DW10 jest dosyć skomplikowane i w Polsce potrafi to zrobić zaledwie kilka osób, w innych wypadkach prędzej czy później coś zacznie sie krzyczycie, a jak auto bedzie robione w stodole gwarancja niepowodzenia wzrasta wielokrotnie
TuneFORCE jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2017, 08:19   #59
Tomala1978

Cytat:
Napisał TuneFORCE Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1.Poziom oleju wzrasta bo ECU wielokrotnie rozpoczyna procedurę regeneracji i jej nie kończy. W momencie rozgrzewania układu dotruskiwana jest największa ilość dodatkowego paliwa, które częściowo sie spala częściowo przez pierścienie spływa do miski olejowej.

2. Prawidłowe, programowe wyłączenie DPF w DW10 jest dosyć skomplikowane i w Polsce potrafi to zrobić zaledwie kilka osób, w innych wypadkach prędzej czy później coś zacznie sie krzyczycie, a jak auto bedzie robione w stodole gwarancja niepowodzenia wzrasta wielokrotnie
Robiłem już kiedyś taki zabieg w Vc i wszystko było OK , mechanicznie sam wycinałem ale zmiany w komputerze robił mi gość który zajmuje się takimi rzeczami , tuningiem itd.
Stary 21-01-2017, 12:17   #60
juri2069

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał marekrc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wyślę info na pw
Wszystkie głupoty piszecie na ogólnym , a jeżeli kwestia ceny i kto to nagle na PW. A co to taka tajemnica? Inni też by chcieli poczytać.
Wiadomo ile to kosztuje u kolegów z forum , a jak polecasz kogoś poza forum to chętnie wszyscy się dowiedzą o szczegółach. Egoistycznie. Wiem ale nie powiem. Tylko tobie tobie i tobie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania