![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1591 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
Cytat:
|
|
|
|
#1592 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
Cytat:
Drugi krok to nauczyc sie z nim jezdzic. Wiedziec w jakich sytuacjach czego mozna sie spodziewac. To ze auto pozno przyspiesza kiedy poprzedzajace auto zjedza z naszego pasa? No jasne... ale zarowno konstruktor chcial aby auto wczesnie reagowalo na wjazd innego auta na nasz pas. Zeby ACC wiedzialo ze poprzedzajace auto zjezdza z pasa potrzebowaloby systemy na poziomie Tesli. A i te nie sa doskonale jak wiadomo.
|
|
|
|
#1593 | |
|
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#1594 |
|
FCP member
![]() Zarejestrowany: 23-10-2012
Model: Mondeo MK5 ST Line X AWD
Silnik: 2.0 180KM-> ~205
Rocznik: 2018
|
ABS - Moduł układu przeciwblokującego ABS / Układu przeciwpoślizgowego TCS
Nr części: BG91-2C405-FB Strategia: BG91-14C036-FB Kalibracja: BG91-14C037-FB CCMii - Moduł układu kontroli prędkości Nr części: AG9N-14B588-BA Strategia: AG9N-14C172-BA Kalibracja: AG9N-14C173-BA BCMii - Modul sterujacy ukladami nadwozia Nr części: AG9T-14A073-CD Strategia: AG9T-14C094-AD Kalibracja: AG9T-14C095-AD update: BCM kilka dni temu aktualizowałem do AG9T-14A073-CE Ostatnio edytowane przez totek2 ; 26-01-2017 o 22:34 |
|
|
|
|
|
#1595 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 18-03-2012
Model: Mondeo MKIV Titanium
Silnik: 2.0 TdCI
Rocznik: 2008
|
MaXyM, zdaję sobie (jako inżynier) sprawę z marginesów bezpieczeństwa jakie są przyjmowane na różnych etapach projektowania tak aby uwzględniały również "nieprzewidywalne" zachowania bądź błędy użytkownika. Niemniej jednak jakkolwiek by na to nie patrzeć, to sytuacja kończy się na stylu jazdy "dziadka w kapeluszu nadużywającego hamulca" 100 m za poprzedzającym autem. Moja opinia jest, że jest to niedopracowane rozwiązanie na etapie Mk IV.
Tempomat, CC czy ACC służy właśnie długim jazdom na autostradach i własnie na nich jest najbardziej przydatny. Nie miałem okazji jeździć innymi autami z ACC poza SuperB podczas jazdy testowej (lecz za krótko) aby mieć porównanie i bardzo mnie to interesuje jak działa tenże wynalazek w innych markach. Niemniej jednak zwalnianie poprzez hamowanie na 100 m za ciężarówką przy różnicy prędkości rzędu 20/30 km to właśnie niedopracowanie. Z przyspieszaniem oczywiście całkowicie się zgadzam, gdyż "tępy" radar nie może znać intencji (np. włączony kierunek, rozpoczęty już manewr, itd) auta poprzedzającego aby podjąć decyzję o rozpędzaniu się. Napisałem to po to, aby wyrazić na temat ACC swoją opinię jako osoby, która przejeżdżając w 5 m-cy 20 kkm używając na 80% dystansu ACC mając już jakieś spostrzeżenia, podzielić się nimi gdyż mogą okazać się przydatne innym w podjęciu decyzji o modyfikacji bądź zakupie. szkoda tylko, że nie ma opcji przełączenia na zwykły CC, co niewątpliwie byłoby przydatnym elementem poprawiającym mi komfort jazdy. zrobiłem dystans 1200 km (Polska Szwajcaria) oboma autami, z CC i ACC i zdecydowanie łatwiej i płynniej prowadziło mi się auto z CC. znacznie lepiej się z nim rozumiałem gdyż działało jak chciałem (ja miałem kontorlę). Oczywiście dostrzegam i pozytywy takiego rozwiązania niemniej jednak, nie wiem czy podjąłbym decyzję o upgradzie z normalnego CC. pozdr. janusz |
|
|
|
|
|
#1596 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
Jak mowie, to kwestia nauczenia sie/przyzwyczajenia sie do nowego tempomatu. Po prostu uzywa sie go troche inaczej i w troche innych sytuacjach niz normalny.
Z tym 100m to przesadzasz bo 100m to zasieg od kiedy radar widzi poprzedzajace auto. reszta zalezy od odleglosci ("czasowej") ktora ustawiasz. A ze ustawiasz - to auto probuje sie tego trzymac. I z wlasnego doswiadczenia wiem, ze jest tam tez jakas tolerancja i na pewno ACC najpierw probuje hamowac silnikiem. Tyle ze przy roznicy 30km/h hamowanie silnikiem nie wystarczy na 100m Inna spraw ze moze program sterujacy tym jest w polifcie troche inny niz w przedlifcie. Natomiast nie mam doswiadczenia z innymi autami.
|
|
|
#1597 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 18-03-2012
Model: Mondeo MKIV Titanium
Silnik: 2.0 TdCI
Rocznik: 2008
|
Odległość określam na podstawie słupków i prostym odcinku drogi. Oczywiście dokładne dostrzeżenie czy jest to 90 czy 110 m jest niemożliwe, natomiast ogólnie rzecz ujmując na taką ją szacuję. różnica prędkości 20 km/h to nie jest duża różnica i auto najpierw powinno podejmować próbę uregulowania prędkości odpuszczając gaz. Inna sprawa, ze być może na innym ustawieniu (więcej niż minimalna odległość) będzie inaczej reagować (bez hamulca). sprawdzę, gdyż nie pamiętam tego.
janusz edit: Na usprawiedliwienie auta podkreślę, że jest to automat Durashift, przez którego, z mojej obserwacji, auto znacznie później zaczyna zwalniać po puszczeniu gazu. Stąd pewnie wynika nadużywanie hamulców. Dodam, że pełen podziwu jestem dla tych, którzy sami dokonali takiej modyfikacji oraz dla tych, którzy do tego doszli i podzielili się wiedzą. Na szczęście ja sam się nie zdecydowałem na to i teraz nie żałuję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tka na marginesie to nawet sprawdziłem co mogłem bez nadmiernego rozmontowywania auta czy mogę w starym założyć ACC i póki co miałem wszytko: kabel z wtyczką, bezpieczniki, okablowanie w desce - i tu się zatrzymałem. Ostatnio edytowane przez januszps ; 26-01-2017 o 23:23 |
|
|
|
|
|
#1598 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 17-05-2007
Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016
|
No Panowie, to chyba mam bardzo wyjątkowe auto.
Z moich testów wynika, że u mnie wykrywa auto poprzedzające z odległości ok. 150 metrów i przepięknie hamuje silnikiem i dopiero na końcu hamulcami jak trzeba (w sumie hamulce używa jak auto z naprzeciwka hamuje, bo tak to potrafi skutecznie wyhamowac silnikiem). Jeżdżę na najmniejszej odległości. A jeżdżę dosyć dużo i w sumie praktycznie cały czas na ACC. |
|
|
|
|
|
#1599 | |
|
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010