![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 19-07-2011
Model: Ford Transit/CUSTOM
Silnik: 2.5D/2.2
Rocznik: 1995/2015
|
witam kolegow.
mam takie pytanko - czy istnieje jakis domowy sposob na wywazenie walu? musze wymienic krzyzak na wale i podpore a dowiedzialem sie ze -niestety- na Cyprze nie ma warsztatu zajmujacego sie wywazaniem walow. czyli moj mechanik wymieni podpore i krzyzak ale co potem? dlatego pytam czy jest jakis sposob - domowo garazowy , czy tez bedzie to znow ruletka? obawiam sie ze moj juz wczesniej mial jakis proble z wywazeniem, poniewaz od czasu jak kupilem mojego transolka 6 lat wymienilem juz podpore 2 razy i to bedzie 3. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Kiedy jeździłem na wyważanie wału, robione to było na samochodzie, auto miało most ustawiony na koziołkach (koła w powietrzu), ja na rozkaz miałem "jechać" z określoną szybkością, a specjalista zakładał (przy pomocy cybantów) różne ciężarki na wale - jeden tuż przy krzyżaku przy dyfrze, drugi przy podporze. Z tego co pamiętam, odcinek wału pomiędzy skrzynią i podporą nie był wyważany. Każda kolejna próba była kontrolowana jakimś przyrządem elektronicznym, najczęściej po trzech, czterech zmianach masy i lokalizacji ciężarków wał przestawał bić - ja to wyraźnie czułem w kabinie. To dla mnie była trochę taka wiedza tajemna - to co robił ten gość. Myślę, że ciężko ci będzie wyważyć wał samemu, jeżeli będzie bił. Na upartego można to próbować zrobić samemu na kanale plus koziołki - metodą prób i błędów, ale ja to czarno widzę. Te ciężarki były przycinane z płaskownika z blachy stalowej o grubości ok. 2 mm. Nie pamiętam już, jak je mocował kiedy były prawidłowe - bo cybant zdejmował. Może zgrzewał, może nitował...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 27-01-2017 o 09:47 |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
troche mnie uspokoiles z ta czestotliwoscia wymian.
juz sie umowilem na wtorek - zobaczymy jak wyjdzie. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006
|
Witam
Jest sposób sprawdzenia i korekty. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
Najlepiej jesli bedzie to taka czysta "lopatologia" |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006
|
Witam
Jeżeli krzyżaki są sztywne i stawiają opór należy je wymienić.Na początku wykonujemy pomiar bicia wału w części przedniej,środkowej i tylnej.Jeżeli bicie przekracza wartość 0,89mm w części przedniej i środkowej wał nie podlega wyważaniu.Wymieniamy na nowy.Natomiast bicie tylnej części ponad tą wartość ,możemy próbować zmniejszyć.Robiąc znaki na wale i kołnierzu wałka atakującego,możemy wał przestawiać o 1/2 obrotu zaś kołnierz na w.atakującym o 1/4 obrotu.Robimy pomiar bicia i jeżeli przekracza 0,89mm zaznaczamy to miejsce.Jeżeli nie, to sprawdzamy cz występują jeszcze drgania.Jeżeli występują to można zmienić położenie przesuwne wału napędowego na wałku wyjściowym przekładni.Zmieniamy o 1/2 obrotu.Robimy pomiar bicia i zaznaczamy.Jeżeli znaki przy największym biciu są blisko siebie w odstępie 25mm należy wymienić wał.Natomiast jak są po przeciwnej stronie to za drgania odpowiada kołnierz w.atakującego lub poł.przesuwne.Jeżeli bicie nie przekracza 0,89mm możemy próbować wyważyć.Tylną część wału dzielimy na 4 równe części i oznaczamy je.Zakręcamy opaski.Takie jakie stosujemy na przewodach gumowych.Sprawdzamy drgania w tych zaznaczonych miejscach.Lub między nimi.Możemy dołożyć drugą opaskę obok aby zwiększyć ciężar.To tak w skrócie. pozdrawiam |
|
|
|