Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-01-2017, 13:23   #1
straser 10

Domyślnie Proszę o opinie o silniku 1.6 TiVCT

Mam 60 lat i na tym forum o 2010 trochę się pozmieniało w motoryzacji i na forum. (pozytywnie). Chcę kupić Forda Mondeo MK4 z silnikiem 1600 Ti VCT 125 km i nie mogę się zdecydować. Cy prawdą jest że te silniki są b. wadliwe
Pomóżcie kolunie dziadkowi

Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2017, 13:43   #2
facio07
ford::average

Imię: Andrzej
Model: Ford Mondeo mk4
Silnik: 1600 tdci
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Proszę o opinie o silniku 1.6 TiVCT

Nie wiem dokładnie o jaki silnik Ci chodzi,ale ja mam 1.6 Duratorq CR TS (115PS)-DV6 (choć sam nie wiem co te wszystkie cyferki oznaczają Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ).Na początku myślałem że będzie mułowaty,ale dla mnie wystarcza,choć mógłby być większy.Poprzednio miałem focusa 90 kucy.Ten z mk4 jest dynamiczniejszy.Doskonale wiem że dla większości z tu obecnych jest za słaby,no ale kazdy ma jakieś priorytety.Jestem niewiele młodszy od Ciebie i dawno już wyrosłem z tego żeby się mierzyć z kimś, kto pierwszy na swiatłach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
facio07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2017, 13:47   #3
slawek-kali
ford::expert

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025

Tyle ze ty masz diesla a kolega pyta o najslabsza benzyne..
Najlepiej sie tym przejechac zeby pozniej sobie w brode nie pluc.

Sam silnik nie jest awaryjny.
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2017, 13:52   #4
straser 10

no właśnie potrzebny mi samochód do spokojnej jazdy zapakować wnuczki i spokojnie pojechać na rybki. Forda sprowadzam z niemiec od pewnego człowieka w naszym wieku . Ja myślałem że ten silnik to wolno ssacy 1600 a to się okazuje jakiś TiVCT ze zmiennymi fazami .... no i zgłupiałemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: Sławku - może coś więcej wiesz o tym silniku .... wiesz oszczędności z 15 latGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2017, 14:02   #5
Basra
ford::professional

Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006

Witam

Dobre silniki.Zdarzają się usterki czujników położenia wałków rozrządu.Musisz iść z postępem.

pozdrawiam
Basra jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2017, 14:18   #6
straser 10

Cytat:
Napisał Basra Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam

Dobre silniki.Zdarzają się usterki czujników położenia wałków rozrządu.Musisz iść z postępem.

pozdrawiam
Stan do tej jeździłem Explorerem 4.0 ..to był fajny motor... ale jak powiedziałeś trzeba iść z postępem.. zależy mi na opinii kogoś kto używa tego silnika... Ja o EXSIE powiem b. dużo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2017, 15:27   #7
facio07
ford::average

Imię: Andrzej
Model: Ford Mondeo mk4
Silnik: 1600 tdci
Rocznik: 2013

A co powiecie o tym moim 1.6 Duratrq !? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
facio07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2017, 19:20   #8
Kubuch
ford::advanced

Model: Octavia 4
Silnik: 1, 5 TSI
Rocznik: 2020

facio07 nie wbijaj się z dieslem w dyskusję o benzynie. O swoim silniku możesz poczytać na forum.
Jeżeli chodzi o 1,6 TIVCT to normalny wolnossący silnik benzynowy ze zmiennymi fazami rozrządu. Zmienne fazy to nic strasznego ani nowego - Toyota i Honda pakują to już lekko 20 lat do swoich samochodów. Ze względu na dynamikę nie chciałbym Focusa z takim motorem a co dopiero Mondeo ale skoro jesteś dziadkiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kubuch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2017, 19:41   #9
slawek-kali
ford::expert

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025

Ej.. NSX ma zmienne fazy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania