Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-02-2017, 14:17   #1
Whiskacz86
ford::average

Imię: Tomasz
Model: 350EL
Silnik: 2.4 Duratorq
Rocznik: 2003
Domyślnie Przekaźnik wycieraczek

Czołem.
Wycieraczki świrują.
Opis:
1 bieg nie działa i po chwili działa jako 2bieg
2 bieg działa normalnie
3 bieg działa normalnie
Wciśnięcie spryskiwaczy tylko pryska płyn (nie wiem czy nie powinno też wycierać)

Po chwili gdy chce wyłączyć wycieraczki raz wracają do swojego miejsca ale przeważnie staną w różnym miejscu i stoją. Celuję na przekaźnik i chciałbym wiedzieć czy ktoś może wie który to jest albo ma numer którego mam szukać (najchętniej nowy). Pozdrawiam

Whiskacz86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2017, 17:33   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Domyślnie Odp: Przekaźnik wycieraczek

Cytat:
Napisał Whiskacz86 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wciśnięcie spryskiwaczy tylko pryska płyn (nie wiem czy nie powinno też wycierać)
Tak ma być.

Cytat:
Napisał Whiskacz86 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1 bieg nie działa i po chwili działa jako 2bieg
Pierwszy bieg ma być ruchem przerywanym, więc nie bardzo rozumiem co opisuje. Drugi i trzeci nie działają na przekaźniku.

Tym nie mniej sądzę, że jeżeli masz problem z ruchem przerywanym, to faktycznie padł przekaźnik. Mam jeden zapasowy przekaźnik w bagażniku, bo kiedyś zmieniałem go, ale udało mi się naprawić ten stary. Jutro ewentualnie podam ci numery przekaźnika.
Kupowanie nowego raczej nie ma sensu (nie chcę skłamać, ale to chyba 300 zł), są używki na Allegro.
W skrzynce bezpieczników w kabinie to jest przekaźnik R14 po prawej stronie, najbliższy szyby przedniej. Ten najwyższy.

U mnie śmieszne rzeczy się działy - uszkodzony przekaźnik palił bezpiecznik wycieraczek przednich i wtedy zaczynały pracować non-stop tylne wycieraczki (nie dawały się nijak wyłączyć)... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 02-02-2017 o 17:36
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2017, 18:01   #3
Whiskacz86

1 bieg działa tak samo jak bieg 2 albo w ogóle nie działa. Nie ma tego odstępu 5-10sekundowego między składaniem a rozkładaniem się wycieraczek.
Stary 02-02-2017, 18:45   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
1 bieg działa tak samo jak bieg 2 albo w ogóle nie działa. Nie ma tego odstępu 5-10sekundowego między składaniem a rozkładaniem się wycieraczek.
Myślę, że przekaźnik padł. Wyjmij go, wydłub z obudowy elektronikę, obejrzyj styki przekaźnika - wypalają się w perfidny sposób, pomiędzy stykami wykształca się wypalona kulka srebra, zwierając je w przypadkowy sposób. Często więc wystarczy styki doprowadzić do porządku, przeczyścić i wszystko hula ok.
Stary 03-02-2017, 11:04   #5
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Przekaźnik ma oznaczenie 78GG17C499AA, jest czerwony, ma podwójną wysokość.
Stary 03-02-2017, 11:46   #6
Whiskacz86

Dziękuję za pomoc, później sprawdzę u siebie. Na popularnej stronie aukcyjnej jest ich trochę i w super cenie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania