Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-02-2017, 10:30   #1
tozzy100
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Ford Mondeo MK3
Silnik: 2.0TDDI 90km
Rocznik: 2001
Domyślnie tddi 90 padnieta pompa czy immo?

Witam forumowiczów,
Dużo szukałem na temat mojego problemu ale nie znalazłem nic co odpowiada mojemu przypadkowi.

1. Mechanik podejrzewa uszkodzona pompę lub rozkodowany mimo.

2. Przebieg historii wyglądał następująco. Na dużych mrozach z początka stycznia auto stało dwa dni. Rano zapalilo od strzała ale jak wyjechałem na drogę to przy dodawaniu gazu w zakręcie 2 tysięcy obrotów auto jakby nie dostawalo paliwa i tracilo moc. (Nigdy tak wcześniej nie było ) Stwierdziłem ze pewnie z ropy się zrobiła kasza. ALE po trzech km zostawiłem auto na godzinę i juz nie zapalił. Kręcił super ale nie chwytal nic. Potem na kablach od innego auta tez nic. Stwierdziłem ze akumulator. Żeby zaoszczędzić to czekałem 2 tygodnie na akumulator tańszy na firmę od kolegi i ten okres auto stało bez akumulatora. Jak juz go dostałem to musiałem go dać go mechanika bo padł jednak rozrusznik. Na chwilę obecną auto po wymianie na nowy rozrusznik i akumulator nie zapala i ten mechanik mówi ze to pompa albo mimo. Coś mi mówił ze jakoś podawał mu ropę na krótko i na plakat coś tam chwycił.

Co warto sprawdzić zanim go zawioze do firmy specjalizującej się w dieslu? Nie chce żebym musiał wydać 2500 tys za pompę.

Jak ktoś pomoże to wysyłam flaszkę bo na chwile obecna juz jestem chory jak pomyślę ze mam wydać tyle studenckiej kasy.

Dodam że niestety ie wymieniłem filtra paliwa przed zimą.
Szczerze dziękuję za odpowiedzi.

Ostatnio edytowane przez SRS ; 04-02-2017 o 12:59 Powód: wszyscy wiedzą że to Mondeo 2000-2007 po to jest prefix
tozzy100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-02-2017, 10:48   #2
J@colo
ford::professional

Imię: Jacek
Model: C-max/Galaxy/Mondeo/S-max
Silnik: 1.8TDCI/1,9TDI/2.0TDCI/1.8TDCI
Rocznik: 2006 / 2001 / 2005/2006
Domyślnie Odp: Mondeo mk3 tddi 90 padnieta pompa czy mimo?

Na początek podepnij pod kompa zobacz co tam wyszło...
J@colo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-02-2017, 20:09   #3
Murani
ford::advanced

Imię: Seba
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130km -GHIA Peugeot 308 1.6
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: tddi 90 padnieta pompa czy immo?

Cytat:
Napisał tozzy100 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam forumowiczów,
Dużo szukałem na temat mojego problemu ale nie znalazłem nic co odpowiada mojemu przypadkowi.

1. Mechanik podejrzewa uszkodzona pompę lub rozkodowany mimo.

2. Przebieg historii wyglądał następująco. Na dużych mrozach z początka stycznia auto stało dwa dni. Rano zapalilo od strzała ale jak wyjechałem na drogę to przy dodawaniu gazu w zakręcie 2 tysięcy obrotów auto jakby nie dostawalo paliwa i tracilo moc. (Nigdy tak wcześniej nie było ) Stwierdziłem ze pewnie z ropy się zrobiła kasza. ALE po trzech km zostawiłem auto na godzinę i juz nie zapalił. Kręcił super ale nie chwytal nic. Potem na kablach od innego auta tez nic. Stwierdziłem ze akumulator. Żeby zaoszczędzić to czekałem 2 tygodnie na akumulator tańszy na firmę od kolegi i ten okres auto stało bez akumulatora. Jak juz go dostałem to musiałem go dać go mechanika bo padł jednak rozrusznik. Na chwilę obecną auto po wymianie na nowy rozrusznik i akumulator nie zapala i ten mechanik mówi ze to pompa albo mimo. Coś mi mówił ze jakoś podawał mu ropę na krótko i na plakat coś tam chwycił.

Co warto sprawdzić zanim go zawioze do firmy specjalizującej się w dieslu? Nie chce żebym musiał wydać 2500 tys za pompę.

Jak ktoś pomoże to wysyłam flaszkę bo na chwile obecna juz jestem chory jak pomyślę ze mam wydać tyle studenckiej kasy.

Dodam że niestety ie wymieniłem filtra paliwa przed zimą.
Szczerze dziękuję za odpowiedzi.
Filtr paliwa wymień na początek, pompa 2500zl ? Za 900 kupisz po regeneracji.
Murani jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2017, 08:37   #4
Deryll
ford::professional

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007

Cytat:
Napisał Murani Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Za 900 kupisz po regeneracji.
Pierdu pierdu... Tylko co to za regeneracja.
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2017, 09:50   #5
Murani
ford::advanced

Imię: Seba
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130km -GHIA Peugeot 308 1.6
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał Deryll Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pierdu pierdu... Tylko co to za regeneracja.
A tak ze z gwarancja na 12 m z możliwością na 24 i pierdu pierdu sam zrobiłem i 3 lata temu i ok. Pierdu pierdu .Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Murani jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-02-2017, 15:26   #6
tozzy100
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Ford Mondeo MK3
Silnik: 2.0TDDI 90km
Rocznik: 2001

Problem rozwiązany!! Dla kogoś kto będzie miał taki problem to wystarczy wymienić przekaźnik F57B-14B192-AA. Znajduje się on w boxie z bezpiecznikami kolo akumulatora. Znajduje się tam trzy takie same. Jeden odpowiedzialny za klakson, drugi coś związanego z paliwem a kolejny to właśnie silnik (taki symbol ma to gniazdo na legendzie). Wystarczyło na próbę przepisać ten bezpiecznik/ przekaźnik z klaksona na miejsce tego od silnika i auto zapalilo. Chociaż w moim przypadku jeszcze musiałem odpowietrzyc układ. Mam nadzieje ze się to komuś przyda bo można samemu sprawdzić czy to nie jest przyczyną awarii bez mechanika. Dziękuję, pozdrawiam

Bump: Dodam jeszcze ze podczas prób odpalania zanim zdiagnozowano przyczynę- ominiety został filtr paliwa i podpięty na krótko i pompa nie dostawała nic paliwa dlatego stwierdziłem ze to musi być pompa. Mimo wszystko czytając forum zdecydowałem się odkręcić sterownik pompy wtryskowej i zapłaciłem 60zl za sprawdzenie ale przynajmniej musiałem spróbować. Bo mój cudowny elektromechanik jak mu powiedziałem objawy to powiedział ze nie chce tracić czasu żeby mu auto przyciągać bo na 99% to będzie pompa z doświadczenia. Przydało by się teraz do niego zadzwonić i zmienić mu dane na 80% poprawności jego założeń
tozzy100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania