![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Lukasz
Model: Focus mk3
Silnik: 1,6 TDCI z DPF
Rocznik: 2011
|
W Focusie bardzo łatwo wyczuć proces wypalania, nie wiem jak u was ja zauważyłem że w trakcie wypalania auto jest delikatnie zamulone no i tak jak kolega pisze wyżej podwyższone obroty i praca wentylatorów.
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez Szymon_Zy ; 14-02-2017 o 15:49 |
|
|
|
|
#23 |
|
ford::average
![]() Imię: Wojciech
Model: Focus
Silnik: 1,6 Tdci 109km
Rocznik: 2006
|
Ta najpierw napisałem głupią odpowiedź a dzień później u mnie wyskoczył błąd zapchanego filtra. Dzwoniłem do Olsztyńskiego V techu i podobno kupują od Niemców technologie która przywraca w 100% sprawność. Zobaczymy
Pytanie mam bo olej wymieniałem 7 dni temu a jest już pełny bagnet da rade przejechać na takim oleju 1000 km?? Czy lepiej zlać coś i dolać nowego?? Ostatnio edytowane przez KuRcZaKjaS ; 14-02-2017 o 16:47 |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
![]() Imię: Jacek
Model: Focus mk3 turnier
Silnik: 1,6 tdci 115 DPF
Rocznik: 2012
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez drof1 ; 14-02-2017 o 18:59 |
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
|
I dochodzimy do tego, że diesel nie jest dla każdego i pęd za kupnem diesli jest głupi. To ma działać i ma mnie nie obchodzić, a jak się zapcha mam zregenerować lub naprawić. Nie wyciąć - bo to kolejny dowód na to, że na diesla mnie nie stać.
Dla mnie graty mają działać i nie zawracać mi d.... rzeczami nieistotnymi. A kiedy się wypala to jego sprawa - ja mam wsiąść i jechać, a nie stać pod domem i czekać aż się wypali. |
|
|
|
#26 | ||
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024
|
Cytat:
Wokół filtrów dpf powstała magiczna otoczka. Wiadomo, że spowodowane to jest wysokimi kosztami napraw (swoją drogą kolejna prawda Cytat:
Wracając do "obsługi auta", ja też uważam, że obsługa auta ma się opierać na filtrach, oleju, płynach ustrojowych i oczywiście technice jazdy. Dpf jest kolejnym wynalazkiem, o którym mamy wiedzieć, że jest w aucie jednak jego obecność nie może nam wiązać rąk. Swoisty wyścig szczurów (ekologów) spowodował, że zaczęto stosować tego typu filtry, jednak musimy mieć możliwość używania takiej technologi, która pozwoli nam korzystać z samochodu, a nie zastanawiać się kiedy będzie wypalał filtr...
|
|
|
|
#27 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Ford Focus Mk.III kombi
Silnik: 1.6 TDCI 115 KM (upgrade z 95)
Rocznik: 2011
|
To co mówi Szymon_Zy 100% racji, to ma działać i tyle w temacie. Niech już wkładają DPF jak muszą tylko żeby nie były kłopotliwe w obsłudze. Mój kolega śmiga Clio 4 z 1.5 DCI, jeździ krókie trasy w mieście po 10 km dziennie i nie wie co to filtr DPF.
Wszyscy chalą bezkłopotliwą obsługę filtra w Focusach mk III, dla mnie także to pierwszy dizel w domu i po zrobieniu już 19000 km czyli tyle co nie jedna osoba w 2 lata nie mogę złego słowa powiedzieć. Jak wgrywałem soft na 115KM, kolega sprawdził że wypala się przy 65% zapełnienia więc jeżeli ukłąd dopalania jest sprawny nikłe szanse na zapchanie filtra z powodu niewypalenia. Autor wątku do piątku ma podpiąć Forscana to dowiemy się co tam jest. Ostatnio edytowane przez raptorf22 ; 14-02-2017 o 21:24 |
|
|
|
|
|
#28 |
|
![]() Imię: Jacek
Model: Focus mk3 turnier
Silnik: 1,6 tdci 115 DPF
|
Rozumiem, że nikt nie widział na wyświetlaczu komunikatów opisanych w książce serwisowej mk3. Ja też potwierdzam, że filtr jest bezproblematyczny. Zacząłem sie nawet w pewnym momencie zastanawiać czy wogóle go mam.
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Damian
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI
|
Autor postu serdecznie przeprasza ze opóźnienie.W końcu dziś udało się podpiąć auto pod kompa.Oto co wyskoczyło
Kod P0135- Obwód elementu grzejnego O2 (rząd cylindrów 1, czujnik 1) Kod P064D- Działanie wewnętrznego procesora modułu sterującego czujnika O2 rząd cylindrów 1 Kod P246C Zatkanie filtra cząstek stałych Diesel-wymuszone ograniczenie mocy silnika kod P24A4-Diesel Particulate Filter Restiction- Soot Accumulation Too High (Bank 1 ) Kod P2463- Filtr cząstek stałych silnika Diesel - nagromadzenie sadzy Tyle udało się odczytać.Proszę o sugestie co z tym fantem zrobić.Lub gdzie mogę liczyć na pomoc w tym temacie.Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#30 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Andrzej
Model: Fusion, Mazda CX-3
Silnik: 1.4 TDCi, 2.0 SkyActive
Rocznik: 2003, 2019
|
Się prosi o wymuszenie wypalania sadzy. Forscan ma taką opcje.
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|