Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-02-2017, 10:33   #11
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Re: Odp: Ksenon d2s błysk i gaśnie

Cytat:
Napisał Granshi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a i zwykłym miernikiem sprawdzić napięcie na plusie świateł mijania a nie spadek na wysokim napięciu już po przetwornicy ?
Zmierz na wtyczce lampy podczas startu ksenonu (będzie najniższe po samym starcie a potem będzie rosnąć bo natężenie pobierane przez palnik spada) a potem za parę minut powtórz test mierząc to napięcie na przekaźniku od lamp (między aku a skrzynką też jest całkiem spora strata).

Przetwornica teoretycznie powinna być przystosowania do pracy przy napięciu od x do y voltów ale z tego co zauważyłem to wpływa to na pracę zestawu. W pełni sprawny palnik, starter i przetwornica będą pracować od 10,5 do 16v (tak testowałem kiedyś, wyższego napięcia nie dawałem bo nie było sensu, moc się nie zmieniała). Natomiast może się zmienia np. temperatura elementów przetwornicy ze względu na zmianę natężenia (moc na wejściu cały czas ta sama) co daje zmianę rezystancji rezystorów w przetwornicy i zmieniają się parametry pracy.

Cytat:
Napisał Granshi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mam ledowe ale zanim je dałem to mrugał prawy na tych starych osramowych , to nie jest jak coś że się nie pali tylko np wczoraj jak wracałem z pracy to jakiś kilometr błysło i zgasło ale jak z powrotem załączyłem to dojechałem aż do domu 23 km bez problemu tylko błyskał co jakiś czas tak z 3 razy ale nie gasł .
teraz się zastanawiam jak zamienić startery muszę otwierać lampę i klosz ? bo tam miejsca nie ma żeby ledwo łapę wsadzić ;(
Miałem tak samo, zwykle po restarcie lamp w czasie jazdy zapalały się obie i już paliły aż do zgaszenia silnika.

Startery da radę wyciągnąc bez rozklejania ale dużo łatwiej rozkleić lampy - w mk3 to sama przyjemność Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. rozkleisz je lekko podgrzewając i podważając dużym płaskim śrubokrętem. Sklejasz zakładając szkło na ten sam klej co został tak aby zaczepy złapały (pamiętaj żeby nie zanieczyścić kleju np. jakimś pyłem) a potem porządnie nagrzać suszarką i docisnąć szkło. Będzie jak oryginał. Przy okazji przeczyścisz sobie szkło lampy od środka bo zwykle po kilku(nastu) latach jest brudne i brzydko wygląda. A jak chcesz bez rozklejania to trzeba najpierw wyjąc soczewkę z odbłyśnikiem i posiadać rękę 6 letniego Chinczyka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Masz pewność, że zakupione palniki są oryginalne? Ja dostałem podróbki jedne w normalnym sklepie a drugie na niemieckim Ebayu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez klocolus ; 15-02-2017 o 10:40
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-02-2017, 12:13   #12
Granshi
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Ford Mondeo mk3 Ghia
Silnik: 1.8 SCi
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Ksenon d2s błysk i gaśnie

żarniki były oryginalne , zakupione w hurtowni mark's Modliniczka Kraków
oddane na gwarancję bez problemu miałem pismo że coś spowodowała wypalenie jednego palnika w żarniku i żebym sprawdził elektrykę ale dostałem nowy żarnik. do testów rozklejać klosze i znów je składać ;( a jak to będzie to to przy nowym zamówionym znów trzeba rozklejać aż skończę na tym że będę musiał nowe lampy kupić xD
Granshi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-02-2017, 16:11   #13
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Re: Ksenon d2s błysk i gaśnie

Ja tam swoje lampy w mk3 rozklejałem kilka razy i nie było żadnych problemów. Tylko trzeba na plastikowe zaczepy uważać.

Na razie zamień przetwornice miejscami i ew. żarniki
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2017, 22:54   #14
Granshi

dobra zostawię informacje bo chciałem przetestować dałem normalne postojowe w5w i grzybek na ksenon odwróciłem o 180 stopni oraz pomacałem trochę palcami po tym starterze , jak na razie przez 4 dni nic nie błyskało na szczęście żarnik jeszcze się nie spalił więc wnioskuje że były skoki zbyt dużego napięcia a normalne postojowe go zabierają nie wiem jak ale działa.. jak się coś zmieni dam znać.
Stary 22-02-2017, 07:22   #15
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Cytat:
dałem normalne postojowe w5w
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2017, 11:11   #16
Juzek
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009

Brawo Ty

Tapnięte z Szajsunga MkIV
Stary 01-03-2017, 22:54   #17
Granshi

No i lipa Panowie , problem powrócił ręce już opadają , chyba kupię nową całą lampę prawą bo sa po 300 zl a tu już wydałem 200 zl przetwornica,3 x ksenon 88 zl ech...
Odpowiedz

Zasady postowania