![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 03-02-2013
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2,0 Duratec
Rocznik: 2008
|
Witam, ponieważ jestem zmuszony do wymiany katalizatora w swoim mondeo mk4 2,0 benzyna z 2008 roku mam pytanie odnośnie zamiennika. Wydawało mi się, że do tego modelu silnika i rocznika był jeden typ katalizatora, tymczasem jeden ze sprzedawców na allegro powiedział, że były dwa typy: jeden z pierwszym kanałem kolektora omijającym alternator wygięty w łuk, a druga w której ten kanał biegnie prosto. Czy ktoś ma może wiedzę w tym temacie, ewentualnie mógłby podać linka do strony z pasującym modelem? Będę wdzięczny za informację w tej sprawie.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Damian
Model: Ford Focus C-MAX GHIA
Silnik: 2.0 Duratec He
Rocznik: 2006
|
Zapomnij o zamienniku w grę wchodzi sprawny używany albo nowy.Wiem cena, też skusiłem się na zamiennik z alleg...JMJ przelatałem 9 miesięcy i problem wrócił.
Teraz mam wkręconą tulejkę na 2 sondę i od lipca spokój. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Liczę się z tym, że może paść zamiennik, ale jest w końcu gwarancja 2 letnia bez limitu kilometrów w zasadzie na każdy z modeli (jmj, bosal, bm catalyst) w cenie do 1000 zł. Oryginał kosztuje 2580 zł na zamówienie więc różnica jest w cenie bardzo duża, używki oryginału boję się że zacznie od razu wywalać błąd p420, a właśnie jestem po kompleksowym remoncie silnika - brał olej oraz wymianie dwumasu z kompletnym sprzęgłem i trochę to wszystko kosztowało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dalej nurtuje mnie natomiast to, czy sprzedający nie wprowadził mnie w błąd że istnieją dwie wersje tych katalizatorów, nawet w ASO twierdzą, że jest tylko jeden model.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
Rocznik: 2007
|
Do durateca 2,0 musi być z wygiętym kanałem omijającym alternator.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Damian
Model: Ford Focus C-MAX GHIA
Silnik: 2.0 Duratec He
Rocznik: 2006
|
Cytat:
A tak się składa że wiem ile to pracy aby wyjąć i włożyć kolektor z katalizatorem bo sam to wkładałem. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK4 Titanium S, Mondeo Mk5 Titnium
Silnik: 2.0 EB 240KM, EcoBoost 2.0+LPG
Rocznik: 2013, 2015
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Sebastian
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2,0 Duratec HE + LPG
|
A powiedzcie mi czy można jakoś ominąć ten katalizator i oszukać komputer? Wywaliło mi wczoraj błąd i w serwisie powiedzieli że bez problemu mogę z tym jeździć z tym że denerwuje mnie kontrolka "check engine"
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::professional
![]() Imię: Tomek
Model: Ford Edge 2016 Sport/Scorpio mk2 94 2.9
Silnik: 2.7 V6 Biturbo/2.9 EFI
Rocznik: 2016/1994
|
mi tez padł kat. Miałem najechane 240kkm.
Kupiłem na allegro na 450 zł używkę z samochodu który miał ponoć 40kkm przejechane. Nie wyobrażam sobie ominięcia tego elementu. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Pewnie pod pojęciem ominięcia problemu mieli na myśli emulator drugiej sondy lambda, też początkowo tego próbowałem, ale problem świecącej kontrolki po jakimś czasie i tak powracał. Skończyło się na kupnie zamiennika w cenie niecałych 1000 zł i póki co od kilku tysięcy kilometrów jest wszystko ok.
|
|
|
|