Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-03-2017, 20:04   #301
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Zaślepienie EGR, jakie konsekwencje ?

Podaj VIN, sprawdzimy po VIN co to tam masz dokładnie. Bo jednak 1.8TdCi też miewał sterowany elektrycznie EGR.

Bump: Albo powiedz czy masz bardziej taki:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czy taki:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2017, 20:21   #302
rieper
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Focus MK2 Lift
Silnik: 1,8 TDCI 147 KM 337 Nm by GCS TUNING (HEKO)
Rocznik: 2008

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] mam dokładnie ten drugi.
rieper jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2017, 21:36   #303
wrzoch

Cytat:
Napisał rieper Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] mam dokładnie ten drugi.
No to jednak sterowany elektrycznie, nie podniesieniem.

Ten się kalibruje. Pewnie się zaciął.

Stary 15-03-2017, 22:12   #304
rieper

OK, z naszych ustaleń i ze skojarzenia kilku faktów wynika, że rzeczywiście chyba się przyciął zawór. Czyli mniemam, że sterownik wysyła jakiś prąd o danym natężeniu do zaworu i oczekuje na sygnał zwrotny o mniejszym natężeniu, natomiast jak go nie może zamknąć to sygnał wraca o tym samym natężeniu (bo jest przycięty) i wywala błąd. Chyba mniej więcej taki jest ogólny zarys? @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , jeśli okaże się, że zawór jednak nie jest przycięty czy w drugim kroku kalibracja będzie polegała na tym, że można będzie ustawić, że obecna dawka i skład powietrza przy zaślepionym EGRze będzie akceptowalny dla sterownika i nie będzie wywalał błędów? Jak to można skalibrować? Rzeczywiście w FORScanie?
Stary 16-03-2017, 00:49   #305
wrzoch

Zupełnie nie tak.

EGR to dość dokładnie sterowane ustrojstwo, poza tym większość tego typu zaworów w samochodzie nie jest sterowana prądem tylko wypełnieniem impulsu (PWM) albo krokowo.
Zawór EGR sterowany elektrycznie to nic innego jak silnik krokowy sprzężony z potencjometrem.
Kalibracja polega na tym, że sterownik próbuje ustawić grzyba w skrajnych pozycjach i odczytać wartości z potencjometra (pozycję) dla tych wartości. Dlatego właśnie pod żadnym pozorem NIE WOLNO kalibrować zaworu, który nie jest w pełni sprawny i nie domyka i otwiera się w pełni.

Teraz ten potencjometr służy do zorientowania się PCMa w tym na ile pozycja, którą żądał pokrywa się z tą, którą odczytuje teraz z potencjometra. Na podstawie tego wylicza sobie błąd ustawienia pozycji. Jeśli błąd będzie poza dozwolonym zakresem, to sterownik zgłosi błąd.

Tak to mniej więcej działa. Jeżeli uszkodzi się potencjometr - masz problem, bo PCM nie będzie w stanie poprawnie odczytywać pozycji.
Jeżeli spali się silnik - masz problem, bo nie będzie w stanie ruszyć grzybkiem.
Jeżeli będzie zablokowany gdzybek na amen, albo nie będzie w stanie się w pełni domknąć lub otworzyć, to prędzej czy później błąd nastawy będzie na tyle duży, że PCM się skapnie, ze coś jest nie tak.

Stary 16-03-2017, 02:52   #306
Lukasz2525

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km

O , widze ze kolega sie zna , to sie zapytam . Podczas jazdy z kompem zeszlego lata wyszlo , ze egr stoi w jednej pozycji . Nie wiem czy sie zacial czy jest uszkodzony w inny sposob , bledu egr'u nie wyrzucilo . Chcialem go wymienic . Na allegro sa zawory regenerowane i skalibrowane , trzeba odeslac swoj po wymianie , a na innej aukcji sa nowe delphi i tam napisali , ze trzeba swoj odeslac przed wyslaniem nowego , bo musza przeniesc kalibracje ze starego na nowy . Jak to faktycznie jest , i ktory lepiej kupic , regenerowany czy nowy delphi drozej ?
Lukasz2525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2017, 06:34   #307
rieper

Dzięki za informacje o działaniu EGR, przyda się nie tylko mi, ale i innym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zaczynam od czyszczenia EGR, potem dalsze kroki.
Stary 16-03-2017, 08:26   #308
wrzoch

Cytat:
Napisał Lukasz2525 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na allegro sa zawory regenerowane i skalibrowane , trzeba odeslac swoj po wymianie , a na innej aukcji sa nowe delphi i tam napisali , ze trzeba swoj odeslac przed wyslaniem nowego , bo musza przeniesc kalibracje ze starego na nowy
To ciekawe, bo EGR sam w sobie żadnego sterownika teoretycznie nie posiada. Pracą EGR steruje PCM. Że niby jak by chcieli przenieść kalibrację?

To jest ściema na to, żebyś bez gadania oddał używany zawór, który potem odsprzedają do regeneracji albo samo zregenerują.

Nie wiem po ile ta nówka DELPHI jest na Alledrogo. Ja kupowałem do swojego w sklepie. Płaciłem 500 niecałe, ale starego nie musiałem oddawać. Mój mechanik odkupił ode mnie mój stary - był sprawny w miarę, ale czasem już przy domykaniu trochę ciężej przechodził przez jedną pozycję i jak go wyciągaliśmy, to był ufajdany sadzą pod tym kapturem plastikowym, także sworzeń też już coś musiał przepuszczać. za 150 PLN poszedł, czyli mnie wyszedł nowy 350.

Może się nie znam, ale ja nie widzę możliwości przeniesienia kalibracji pomiędzy dwoma zaworami EGR. To się wykonuje na samochodzie raczej, bo to PCM trzyma kalibracje w pamięci.

Stary 16-03-2017, 10:35   #309
Lukasz2525

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km

To ktory proponowalbys wybrac ?

Regenerowany + odeslanie starego - 250 zl

" Regeneracja zaworu EGR w naszej firmie polega na wymianie uszkodzonych
element*ów zaworu na fabrycznie nowe,
następnie dokładne zestrojenie elektroniki i montaż pozwala przywrócić
zaworowi jego fabryczne parametry bez konieczności kalibracji. "

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Tu jest inny regenerowany - 320 zł

"Mając na celu dobro naszego klienta prosimy o uprzednie odesłanie uszkodzonego zaworu EGR celem poprawnej kalibracji zaworu regenerowanego oraz przeniesienia wszystkich niezbędnych ustawień"

Pozniej jest nowy NTY za 329 albo oryginał forda za 399 , delphi teraz nie widze . A roznica miedzy 250 a 400 jest spora .
Lukasz2525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2017, 22:45   #310
rieper

Panowie,
Pozwolę sobie dodać trochę aktualności z moich działań z EGR. Mianowicie chcąc pozbyć się wywalania checka na desce rozdzielczej i wywalania błędu P0409 rozkręciłem EGR myśląc, że po przeczyszczeniu go z nagaru załatwię temat. Okazało się, że EGR jest czyściutki jak z fabryki.
Pojechałem więc do Magika, żeby wyprogramował go elektronicznie, co też uczynił. Nie wywala już checka na desce rozdzielczej co mnie cieszy, nie ma też błędu P0409, natomiast pojawił się po podłączeniu pod komputer błąd P169F, którego opis załączam na poniższym screenie. Mierzi mnie to strasznie.
Magik twierdzi, że błąd zniknie sam, natomiast jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Czy mieliście podobny przypadek lub coś kojarzycie? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie jak wyeliminować ten błąd.

Ostatnio edytowane przez rieper ; 09-05-2017 o 22:48
Odpowiedz

Zasady postowania