Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-04-2017, 12:38   #71
glajder
ford::beginner

Imię: Szymon
Model: Mondeo MK4 Kombi
Silnik: 2.2 TDCi
Rocznik: 2009
Domyślnie Problem z aktywacją modułu PAM

Witam.
Ostatnio udało mi się kupić komplet fabrycznych tylnych czujników parkowania wraz z wiązką, modułem PAM i głośniczkiem (z demontażu).

Ponieważ mam wersję Titanium wszystkie potrzebne wiązki były zainstalowane. W czasie montażu nie byłem w stanie znaleźć wiązki do tylnego głośniczka. Cała instalacja do modułu i tylnych czujników była zainstalowana. Później na forum wyczytałem, że wersja Mondeo z radiem SONY (posiadam SONY z wbudowaną zmieniarką) korzysta właśnie z radiowych głośników.
1. Czy może ktoś to potwierdzić?

W czasie montażu modułu odpiąłem klemę z akumulatora.

Kupiłem interfejs ELM z VIAKEN i podłączyłem się ELMConfigiem. Ściągnąłem konfigurację z BCM zmieniłem opcję Park Assist na Rear only, wgrałem konfigurację spowrotem - byłem w stanie komunikować się z modułem PAM za pomocą ELMConfig.
Niestety żadnej reakcji ze strony samochodu nie ma. Podłączyłem się FORScanem i FORScan nie wykrywa mi modułu PAM. Jak sczytuję FORScanem konfigurację to PARK ASSIST jest ustawiony. Później zmieniłem opcję Park Assist na rear i front, i ELMConfigiem odczytałem błędy PAM i wywalił błąd czujek przednich, przedniego buzera, tylnego buzera i jakiś błąd function LED (dodam że przełącznika na przednim panelu nie posiadam). Czyli wnioskuję że sam moduł i tylne czujki działają (brak błędów) tylko czemu mi FORScan nie widzi modułu PAM?
Dodatkowo: FORScanem uruchomiłem procedurę RCM.
2. Czy gdzieś jeszcze powinienem coś zmienić? Może trzeba jakoś radio przestawić na obsługę sygnałów z modułu PAM.

Ostatnio edytowane przez glajder ; 02-04-2017 o 12:44
glajder jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-04-2017, 13:30   #72
lsulima
FCP member

Imię: Łukasz
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Problem z aktywacją modułu PAM

Bez przelacznika nie ruszy. Nie wiem czy na sam tyl nie byly inne moduly.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
lsulima jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-04-2017, 20:31   #73
glajder

Domyślnie Odp: Montaż czujników parkowania

Temat ogarnięty. Okazało się że od rocznika 2009 Ford przeniósł głośniczek z bagażnika na podsufitkę przy lampce w tylnym rzędzie siedzeń. Po podłączeniu czujniki zaczęły pięknie śpiewać. Mój pierwszy mod zakończony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ps. Bez przełącznika daje radę.
Stary 03-04-2017, 20:38   #74
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał glajder Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mój pierwszy mod zakończony
No i gratulacje .
Co do działania bez przełącznika to nie chciałem się wypowiadać bo u mnie też ruszyło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A kolego @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jakie mody w głowie teraz siedzą ? W sumie niedaleko masz kolegę @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] to Ci pewnie pomoże w innych kwestiach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 03-04-2017, 21:17   #75
glajder

Cytat:
Napisał leszcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No i gratulacje .
Co do działania bez przełącznika to nie chciałem się wypowiadać bo u mnie też ruszyło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A kolego @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jakie mody w głowie teraz siedzą ? W sumie niedaleko masz kolegę @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] to Ci pewnie pomoże w innych kwestiach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Teraz to wywalenie ściany między kuchnią a dużym pokojem zwanym też salonem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A do Mondka to na ACC lub TPM będę polował. I coś ze światłami bo mam ksenony i jak ciemno i pada to masakra jakaś z widocznością.

Ostatnio edytowane przez glajder ; 03-04-2017 o 21:23
glajder jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2017, 03:06   #76
Prorok666-PL
ford::amateur

Imię: Dawid
Model: Mondeo IV
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2008

Witam.
Myślę nad zamontowaniem czujników parkowania do mojego Forda Mondeo MK4 2008 rok
wersja Titanium bez X z converse +.
Chciałem wyjąć z rozbitka wszystkie części potrzebne do montażu.
Tylko nie wiem dokładnie co wyjąć.
pod Plastikiem w bagażniku nie znalazłem żadnej wiązki z wolną wtyczką do podłączenia wiązki z czujnikami.
Jak możecie prosze o podanie z lokalizacją co wyjąć z rozbitka by nie biegać co chwila na złom po jakieś dodatkowe części.
Acha czy po podłączeniu wszystkiego muszę coś odblokować w Converse + ?
Prorok666-PL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2017, 18:11   #77
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał Prorok666-PL Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Acha czy po podłączeniu wszystkiego muszę coś odblokować w Converse + ?
jeśli chcesz wizualizacji ich działania to trzeba wgrać odpowiedni soft Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 05-04-2017, 19:43   #78
aurerum
ford::professional

Imię: Mieczysław
Model: Mondeo mk4 ,Puma 1,7
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał Prorok666-PL Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pod Plastikiem w bagażniku nie znalazłem żadnej wiązki z wolną wtyczką do podłączenia wiązki z czujnikami.
jak nie masz wiązki to musisz wytargać wiązkę podłogową, wiązkę kokpitu i może wiązkę silnika jak zamierzasz dołożyć przednie też
aurerum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2017, 19:46   #79
lsulima
FCP member

Imię: Łukasz
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2016

Wiązkę komory silnika. Nie wiązkę silnika.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowane przez artur1970 ; 05-04-2017 o 21:11
lsulima jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2017, 21:16   #80
dario6273
ford::professional

Imię: Darek
Model: KUGA MK2 ST Line
Silnik: 2.0Tdci-200Km/450N
Rocznik: 2017

Ja nie miałem czujników w oryginale a wiązka komory silnika była ze wszystkimi pinami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wystarczyło tylko podpiąć wiązkę z czujnikami i je aktywować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dario6273 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
czujniki cofania , lampy

Zasady postowania