![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 01-08-2016
Model: Focus
Silnik: 2.0 ST170
Rocznik: 2003
|
Witam.
Szukam alternatywnego rozwiązania dla czujnika temperatury wody w pompie. Miałem z nim związaną przygodę, kiedy wdepnąłem na 2-im biegu do odcinki, czujnik wystrzelił i zalało wszystko pod maską. Niby naprawiłem, dołożyłem lepszą uszczelkę i mocniej ścisnąłem, ale cały czas widzę tam płyn, niby parę kropel dziennie, ale to świadczy, że coś jest dalej nie tak. Problem jest taki że czujnik trzyma się na drucianym zacisku i czujnikiem można dosłownie ruszać. Myślałem nad zaślepieniem pompy, tam gdzie wchodzi czujnik i przełożeniem czujnika w inne miejsce np do chłodnicy, albo między rury na przedłużce z wejściem na czujnik. Jakieś propozycje, porady, ktoś miał podobnie i sobie z tym poradził? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jacek
Model: C-max/Galaxy/Mondeo/S-max
Silnik: 1.8TDCI/1,9TDI/2.0TDCI/1.8TDCI
Rocznik: 2006 / 2001 / 2005/2006
|
A upg nie masz uwalonej jak takie ciśnienie masz w układzie??
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Auto nie kopci, trochę mocniej rano na ssaniu, ale nie czuć typowego zapachu dla palonego płynu chłodniczego, nie zjada oleju itp
Ubywa za to trochę płynu chłodniczego w zbiorniczku, dolewam 100-200ml na miesiąc.Jedyne miejsce gdzie widzę, płyn to z pod czujnika na pompie. Jeszcze jest trochę przepocona chłodnica w dolnym rogu, ale to może być stary olej z kiero, bo miałem kiedyś wyciek na chłodnicy układu kierowniczego w okolicy tego miejsca. Ostatnio edytowane przez Konani ; 14-04-2017 o 12:32 |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::average
![]() Imię: Wojtek
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
To jest tylko czujnik temperatury, dla diagnostyki na zegarach, termostat jest w pompie, obieg jak widać jest, skoro ciśnienie potrafi wydmuchać czujnik, więc nic się nie stanie jak go dam na przykład między rury od pompy i chłodnicy na złączce, ale zastanawiam się jeszcze nad innym sposobem. W chłodnicy jest podobne wejście, ale zaślepione fabrycznie.
Widziałem parę takich zastosowań w RS mk1, ale co zagadam z typem to nie odpisuje jak zaślepił i gdzie wsadził czujnik . Pewnie za dużo pisania, ahh te gwiazdy jutuba ;/ Ostatnio edytowane przez Konani ; 14-04-2017 o 14:31 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Właśnie ubywanie płynu chłodniczego może być przez upg i ciśnienie w układzie może to sugerować. Jeżeli zrobisz czujnik w chłodnicy to będzie stale skoki temperatury a na trasie gdzie jest cały czas chłodzenie wskaźnik będzie pokazywał fałszywie.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Przy pompie zawsze będzie większe ciśnienie niż na rurach, po za tym ten czujnik można obracać ręką i ruszać nim na boki, więc nawet minimalne ciśnienie jest w stanie go wypchać. Po za tym jak wyciągnę czujnik na wył. silniku to część płynu wycieknie. Po awarii wpierw wsadziłem czujnik do suchej pompy i zalałem płynem, ale wibracje znowu rozszczelniły uszczelkę. Na razie nie mam z tym problemu , że wyskakuje, oprócz małego wycieku, ale gdyby to była uwalona upg to jeszcze by mi barwiło płyn, a jest zielony jak oryginał, tak tak, przy pompie też Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. W każdym bądź razie, żeby się upewnić czy to na 100% upg to muszę wpierw zniwelować ten wyciek. Ostatnio edytowane przez Konani ; 15-04-2017 o 08:15 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Jak rozszczelniło w miejscu gdzie jest tylko kanał chłodzenia to nie będzie się z niczym barwić.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
No właśnie mam tak od zimy i z tym jeżdżę , nie sądzisz, że by już dawno uszczelkę przedmuchało ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|