![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#11 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 07-02-2017
Model: mondeo mk4
Silnik: benzyna
Rocznik: 2009
|
![]()
Witam. Właśnie wymieniłem chłodnicę klimy w Fordzie Mondeo MK4, kombi 2.0 benzyna, 2009r.. Nie trzeba wyciągać reflektorów ani prawego ani lewego. Oczywiści jak wyjmie się prawy reflektor - przed pasażerem to będzie łatwiej ale ja lubię wyzwania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Wszystko można rozmontować od góry i od dołu. Bez podnośnika lub najazdu - nie ma szans. 90 % roboty wykonałem od dołu pojazdu. Aha takie pytanie retoryczne, wie ktoś jakie wymiary mają te 4 oringi jakie są zamontowane przy chodnicy klimatyzacji? Ja swoje zamontowałem a kumpel się pyta bo chciałby kupić?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo Mk4 kombi/ Mondeo MK4 kombi
Silnik: 2.0 DURATEC HE (145KM)
Rocznik: 2008
|
![]() Cytat:
Jakieś porady?
![]() |
![]() |
#13 |
![]() Zarejestrowany: 07-02-2017
Model: mondeo mk4
Silnik: benzyna
|
![]()
Za skraplacz polskiej firmy zapłaciłem z przesyłką około 300 zł. Lutowany a nie klejony. Niestety w zestawie nie było oringów i trzeba dokupić osobno. Do roboty są potrzebne klucze nasadowe najlepiej z grzechotką (mało miejsca do manewrowania) oraz ewentualnie z przedłużką. Nie pamiętam rozmiarów chyba 10, 12. Od góry w komorze silnika rozkręca się jedną śrubę mocującą skraplacz do plastików chodnicy wody. Natomiast od spodu samochodu trzeba się trochę nakombinować i odkręcić dwie śruby mocujące aluminiowe łapy przewodów prowadzących czynnik chłodniczy do,od skraplacza. Kolejno skraplacz podciągamy trochę do góry i uwalniamy go z plastikowych, czarnych uchwytów -takich łapek. Ja mam silnik benzynę więc od spodu miałem luz - nie było innych chłodnic. Skraplacz wyciągałem od dołu pojazdu stojącego na najeździe. Nowy skraplacz wkładałem także od spodu. Cała operacja trwała max 1 h.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
![]() Imię: Rafał
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2010
|
![]()
Dzieki za info ja wlasnie biore sie za moja chlodnice ciekawe jaka byla u mnie przyczyna wycieku mam dziure po lewej stronie chlonnicy w gornej czesci patrzac od strony silnika i wlasnie wczoraj doszla nowa chlodnica wiec zobacze jak mi pujdzie ale nie wyglada to na zbyt skaplikowana operacje. Napisze jak mi poszlo
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
![]() Imię: Kuba
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 TDCI
|
![]()
Dzieki wielkie mi sie przydalo przy wymianie intercoolera pozdro
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
![]() Imię: Jakub
Model: MK4
Silnik: 2.0 Diesel
|
![]()
Też wymieniłem u siebie. Mi to całkowitemu amatorowi w dieslu 2.0 automacie zajęło 2 godziny. U mnie na szczęście układ też był całkowicie pusty. Upewniłem się naciskając na wentyle w zaworach. Ja również demontowałem lampy tak żeby sobie ułatwić robotę. Pozdrawiam autora tego tutorialu. Dzięki.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
ford::beginner
![]() Imię: Robert
Model: MK4
Silnik: 1,8
|
![]()
Bravo... dzięki Tobie poszło szybciej.. 1.5h-2h to norma przy pierwszym razie... Też mi to tyle zajęło.. Dziękuję jeszcze raz.. wszystko dobrze opisane.. mnie problem sprawiło wyjęcie starej chłodnicy. Już myślałem że jakaś ukryta śruba
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
![]() Zarejestrowany: 06-10-2016
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 - LPG
|
![]()
A jakiej firmy chłodnice kupowaliście?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
ford::beginner
![]() Imię: Adrian
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 145
|
![]()
Wladnie wymieniłem chłodnice klimy mechanik wymieniał od przodu wszystko zdjął cały pas przedni wziol 200zl i nabicie klimy 280 (zewnętrzna firma ) jestem zadowolony bo ja bym się nie bawił kilka godz jeszcze bym połamał
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
ford::professional
![]() Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4 kombi ghia
Silnik: 2.0 Pb + LPG
|
![]()
A ten mechanik to nie miał podnośnika? Przecież chłodnica wychodzi od spodu, a on pół auta rozkręcił.
|
![]() |
![]() |