![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
kurde, jeszcze tu 2 napisze, i napisze cos innego
napisze ktoś w końcu, jak sie ją mierzy wg metodologi ? |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 01-08-2016
Model: Focus
Silnik: 2.0 ST170
Rocznik: 2003
|
@up
Specjalistom nie ejstem, ale próbujemy mu to jakoś ułatwić. Podałem wartość sprężania, granicę błędów i jak się za to zabrać, czego ty oczekujesz? @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Może i masz racje , ale w omawianym temacie jaki by był sens dokonywać pomiaru tylko na zimnym? Ostatnio edytowane przez Konani ; 21-04-2017 o 10:42 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 20-06-2015
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2012
|
Dla sprostowania :
Stopień kompresji to stosunek objętości komory spalania do sumy objętości komory spalania i objętości cylindra ponad tłokiem w jego dolnym położeniu. Ciśnienie sprężanie to ciśnienie jakie wytwarza tłok w komorze spalania w końcowej fazie suwu sprężania. Sprężanie w foczce 10:1 (+/-3) To nie znaczy , że na każdym cylindrze przy pomiarze manometrem powinno być 10. Objawy występują na obu paliwach. Regulacja płytkowa( bo takowa jest w tej foce ) nie jest zbytnio skomplikowana, wystarczy szczelinomierz, pomierzyć płytki i takie zakupić. Regulacja była juz raz robiona przez mechanika ( powodem był problem z odpaleniem na zimnym ) wszystkie zawory podwieszone. Po regulacji auto odpala od strzała i przez msc było ok, teraz pojawiły się wyżej wymienione problemy ( 1 post ) mechanik stwierdził ,że juz nie pomoże i najlepiej jezdzić tak aż nie będzie wgl kompresji. Generalnie obdzwoniłem kilka warsztatów w trójmiescie które specjalizuja się w fordach i każdy powiedział , że regulacja nic nie da i tylko remont głowicy trzeba zrobic. PS : stopień sprężania x 0.125= ciśnienie w MPa 1MPa=10bar Foka ma 10x0.125 co daje 1.25MPa czyli 12.25 powinno być na każdym garze. Chyba, że coś zle obliczyłem na szybko Ostatnio edytowane przez Pikolo85 ; 21-04-2017 o 10:48 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
10 do 1 oznacza właśnie tę różnicę, dopuszcza się granicę +/-3 , chodziło mi o bezpieczną, gdyby było za mało lub za dużo o 3 to pewnie silnik już by to sygnalizował sam nierówną pracą i wyskoczył check engine Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Test olejowy zaproponowałem dla sprawdzenia uszczelki pod głowicą, w innym przypadku, trzepanie na biegu jałowym to znak, że nie równo pracują zawory, ale też objawiałoby się to klekotaniem. Ostatnio edytowane przez Konani ; 21-04-2017 o 10:53 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 20-06-2015
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2012
|
Przy podwieszonych zaworach sygnalizował tylko na zimnym silniku wypadanie zapłonów.
Teraz niczego nie sygnalizuje pewnie dlatego ,że jest zbyt mała różnica w kompresji na garach. |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010
|
Cytat:
|
|
|
|
#18 |
|
|
Tak wiem, mój błąd, źle napisałem, a o czym innym myślałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Także proponuję zrobić test olejowy tego słabszego cylindra, oczywiście na rozgrzanym, bo pomiary na zimnym już masz :] Potem można jeszcze wykluczyć uszczelkę przez sprawdzenie jej sprężonym powietrzem. Po prostu, ustawić tłok w pozycje zamkniętej i doprowadzić sprężone powietrze (przez otwór po wykręconej świecy) no i pozostaje tylko słuchać gdzie szumi/syczy - z rury wydechowej czy z wlotu powietrza(warto zdjąć górną obudowę filtra powietrza) |
|
|
|