![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::expert
![]() Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
|
Miałem na myśli sytuację bez świateł, ewentualnej ze światłami bez strzałek. Szczególnie kiedy auto z naprzeciwka wjeżdża na skrajny lewy pas a ma wolny prawy lub środkowy (może to wynikać z próby ustawienia się na lewym pasie do kolejnego skrętu w lewo, który jest kawałek dalej). Jeśli mam zieloną strzałkę w lewo to rozumiem, że nie ma sytuacji kolizyjnej (ewentualnie pojazd z naprzeciwka korzysta z prawoskrętu - tabliczka z zieloną strzałką więc ja mam pierwszeństwo).
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
Jeżeli jest strzałka w lewo to nawet z naprzeciwka nie ma prawoskrętu ( strzałki w prawo ) . Strzałka w lewo jest bezkolizyjna.
Wychodzi na to , że zgodnie z pierwszeństwem , bo ten z naprzeciwka ma przed nami pierwszeństwo, tamten może zająć lewy jak i prawy pas. A przyjęte jest , że tamten zajmuje prawy a my lewy zeby ruch płynnie szedł, ale w razie czego to my jesteśmy winni |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
|
Widzę, ze macie wątpliwości. wrzucę więc coś ekstra.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na początek proponuję dyskusję nad takim zagadnieniem: Mamy tu skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną. Zapala się zielone do jazdy na wprost, my jednak jedziemy w prawo, zaś nadjeżdżający z przeciwnego kierunku ruchu pojazd skręca w lewo (obaj więc wjeżdżamy w tę samą ulicę). Kto ma pierwszeństwo, a kto musi tego pierwszeństwa ustąpić?
|
|
|
#14 |
|
|
Wydaje mnie się że nadjezdzajacy z przeciwka jeśli skręca w swoje lewo to wjeżdża na bezkolizyjnej strzalce a my stoimy. Oczywiście mowa o tylu pasach. Natomiast gdyby świateł w ogóle nie było to my mamy pierwszeństwo. Tak jakbyśmy jechali na wprost , a on skręcił, wtedy też mamy pierwszeństwo
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Na skrzyżowaniach z sygnalizacją świetlną o pierwszeństwie decydują światła, inne znaki drogowe nie mają zastosowania przy działającej sygnalizacji (z wyjątkiem niektórych znaków poziomych (np. linii wyznaczających pasy ruchu, ciągła). To akurat skrzyżowanie jest fatalnie oznakowane (niezgodnie z rozporządzeniem dotyczącym "szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach"
"stosując sygnalizację na skrzyżowaniu, należy objąć nią wszystkie grupy uczestników i wszystkie strumienie ruchu. Nie dopuszcza się pozostawiania jakiegokolwiek wlotu, pasa lub strumienia ruchu w obszarze skrzyżowania bez sygnalizacji". "W przepisach wskazuje się nadrzędność, a nie kolejność obowiązywania znaków". Nadal jednak obowiązują przepisy ogólne ustawy prd. Co przez to należy rozumieć - to my, skręcając w prawo mamy pierwszeństwo, przed skręcającymi w lewo.
|
|
|
#16 |
|
ford::average
![]() Imię: Zdzich
Model: Merc 211 'Avantgarde'
Silnik: 2,6 Pb/LPG
Rocznik: 2003
|
Haku, to rzeczywiście beznadziejnie oznakowane skrzyżowanie zachodnich wjazdów warszawskich, ale ten idiotyzm się sprawdza, kiedy np. zabraknie świateł - a tu dość często tak się zdarza - one pozwalają opróżnić skrzyżowanie, gdyż wymuszają na skręcających w prawo przepuszczenie pojazdów zjeżdżających do tunelu na Włochy (tu w prawo).
Bez świateł i bez tego "ustępu" nad przejściem, skrzyżowanie w szczycie zamuruje się w dwie minuty !! Bywa trochę stłuczek, ale to też z winy "pośpiechu" kierujących a nie oznakowania zaś wypadki to już 'sprawka' prawej, północnej i zasłoniętej przez ciężarówkę strony, gdzie dodatkowo pojawia się trakcja tramwajowa, co dla naszych niedouczonych użytkowników jest/bywa ostatecznym wyzwaniem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
#18 | |
|
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
Cytat:
Jak dodasz do tego regule prawej reki to masz odpowiedz: skrecajac w lewo trzeba uwazac na inne auta skrecajace w te same pasy ruchu a ustapic tym co skrecaly z przeciwka.
|
|
|
|
#19 |
|
|
Oczywiście że tak. Ale nie zgodzę się, że nie jest przyjęte. Przyjęte UMOWNIE i oczywiście bez zachowania szczególnej ostrożności nie można myśleć, że ktoś nam ułatwi wjazd.
Tak jak zjezdzajac z ronda prawym pasem zjeżdżam na prawy bo z wewnętrznego ktoś zjedzie na lewy . Oczywiście, że mam prawo zjechać też na lewy , ale wiem że z prawym kierunkowskazem zjezdzajac na lewy , co drugi raz by mi wjechał w bok ten jadący wewnątrz ronda. Bo jest przyjęte, że z prawego zjeżdża się na prawy , z wewnętrznego na lewy. Tak jest powtarzam PRZYJĘTE. I to bardzo często się praktykuje na drogach. Ale wiadomo prawo prawem |
|
|
|