Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-08-2016, 10:35   #91
kafar42
ford::average

Model: Focus MK3 FL 1.5
Silnik: 1.5 Pb 201 KM by Tune Force
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Focus MK3 i MK3FL - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyc

Witam
To i ja ocenię swoją fokę 1.5 150km. Trend sport. 2014r
Wcześniej miałem malucha, poloneza, 2xCinqecento, Uno, Punto, Corsę, 2x Nissan Almera N15 i N16, Kia Proceed. Wszystkie benzynówki.
Focus jest z nich wszystkich najlepszy, zwłaszcza jeśli chodzi o silnik z turbiną- Miodzio !!!.
- Tylko w Kia Proceed było więcej miejsca z przodu.
- Skrzynia chodzi super, bez haczenia i cicho.
- Zawieszenie i trzymanie drogi REWELACJA.
- Materiały w środku, plastiki, tapicerka na przyzwoitym poziomie.
- Audio przeciętne, więc włożyłem wzmacniacz, głośniki i subwoofer Focala- gra to jak talala.
- 2 lata jazdy i zero usterek.

Ogólnie jest bardzo zadowolony i szczerze polecam. Kto raz spróbuje silnika z turbiną nie będzie chciał innego.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

kafar42 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-08-2016, 14:34   #92
Touch'n'go

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Focus MK3 i MK3FL - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyc

No to pięknie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. silnika Ci zazdroszczę... Pojezdzilem tydzień octavią 1.4 tsi 140km i jak wsiadłem do foki to wrażenie było jak by turbo przestało pompować.. Za to trakcja kładzie na łopatki większość innych aut, nie? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jeździłem tą octavią zastępczą, nowym Leonem 1.2 tsi dsg, nową mégane 1.5 dci i żaden nie mógł konkurować z foką choć każdy z nich miał coś co mi sie podobało. Renault - fotele, Leon - dsg, octavia silnik i pojemność kabiny. Konfigurowalem na próbę nową fokę i poza materiałem foteli nie ma rożnych wersji samych siedzeń (nie wliczając foteli Recaro w ST bo ST odpada jako sluzbowe). Trochę mnie to odpycha od foki przy wyborze nowego auta bo w oplu mogę mieć milion razy wygodniejsze fotele np z masażem i chłodzeniem w astrze. Albo insignia, choć ciężka krowa to tez swietnie jeździ. Może to nie ta sama klasa auta ale opel daje takie rabaty ze forda wciąga nosem i można wybrać auto z segmentu D w tej cenie co Ford ma na wypasie w C. Jeździłem tez pokazowa nowa astra 1.6 cdti 136km elite i auto ciekawe i nawet niezle sie prowadzi - jesli focus to 100% ideału trakcji to nowa astra dostaje ode mnie 85%. To za lżejszy układ kierowniczy i nerwowy tył na wybojach. Fotelami wymiata bo są w oplu kapitalne. Ale cała masa drobnych szczegółów mnie od astry odpycha. Będzie zabawa przy wyborze...

Póki co mam świetne auto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No i niestety przeszedłem na ciemną, a wręcz czarną stronę mocy, jesli focus to tylko czarny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2016, 10:36   #93
Touch'n'go

Domyślnie Focus MK3 i MK3FL - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

1.6 tdci 115km

Spalania z "równych" odcinków z jednostajnym tempem:
Tempomat 165 Łódź - Wwa 8.0
Tempomat ~115 PL-CRO 4,9
Oczywiście zawsze z klimą..

Ten pierwszy to dodatkowo często na lewym pasie wyprzedzające sie ciężarówki i auta jadące przepisowo czyli zwalnianie do 100 i "resume", nie wiem na ile to wpływa na spalanie bo tak jest niemal zawsze.. Cały następny dzień jeździłem po wawie bez kasowania i spalanie nie zmieniło sie wiec po mieście (dynamicznie) wychodzi podobnie.

Taki miks autostrady miasta i jazdy w kolumnie drogami krajowymi to średnio z miesiąca 6,6 litra, wg mnie dobry wynik.
Stary 16-12-2016, 21:49   #94
Touch'n'go

Ostatnio zauważyłem u siebie taki efekt; przy delikatnym dodaniu gazu po hamowaniu silnikiem jakby silnik dostawał dreszcza, czasami utrzymując za kimś prędkość mam wrażenie że sporadycznie światła przygasają mi na ułamek sekundy... zapalanie, mocniejsze przyspieszenie i ogólnie jazda w normie. Od czasu jak się ochłodziło mam wrażenie że pompa common rail głośniej cyka. Komuś zdarzało się podobnie? Przebieg 155000km po 3,5 roku....

Bump 161.000km:
Przy okazji dolewania płynu do spryskiwaczy zauważyłem że bagnet oleju jest wysunięty o kilka cm i plastikowa osłona silnika jest lekko opocona w promieniu 10cm od bagnetu. Musiała mi zamarznąć odma i ciśnienie wypchnęło bagnet. Dobrze że pierwszy nie poddał się simering na wale korbowym...
Poza tym poszarpywaniem nic podejrzanego się nie działo ale zaczynam się martwić czy nie zgłosić się do serwisu przed czasem. Jako bonus zaczęło mi schodzić powietrze z jednego koła, felga i opona w stanie bdb więc cholera wie. Żelastwo żadne nie sterczy.
Spalanie po zimowej trasie do Niemiec 6.6l/100km z całej trasy, gdzie się dało to jechałem na tempomacie 165 a w Niemczech 180 (na więcej zwykły tempomat ustawić nie pozwala).
Odpalanie na mrozie bez problemu, najzimniej -21'C, zawsze zapala za pierwszym podejściem.

Ostatnio edytowane przez Touch'n'go ; 21-01-2017 o 17:36
Stary 06-05-2017, 07:42   #95
Touch'n'go

Pożegnałem focusa z przebiegiem 177.000. Używany przeze mnie 15 miesięcy, 68t km. Nie odkupiłem go dla siebie, zbyt wiele drogich napraw go czeka w niedalekiej przyszłości, silnik przy chłodnych dniach i zimą nagrzewa się bardzo powoli. Zimą jazda w korku powodowała spadek temperatury poniżej skali. W serwisie uznawali że wszystko działa ok, choć prosiłem o sprawdzenie dużego obiegu czy nie jest na stałe otwarty. Przez to zimowe dojazdy do pracy w centrum dobiły by ten silnik ekspresem. DPF za moment też się pewnie odezwie. Dwumas jest na wykończeniu, w zawieszeniu tylnym puka coś czego na 3 przeglądach nie ustalono i nie zlikwidowano. Masterlease przez ostatni rok zaniedbuje auta przez serwisy poza ASO i naprawy na nieoryginalnych częściach.

Podsumowując auto:
Doskonale jeżdżący wół do pracy, dobry dla pary samej lub z jednym małym dzieckiem, przez brak miejsca z tyłu nie polecam rodzinom. Bagażnik w kombi poniżej 500 litrów ale foremny i ergonomiczny - lekka klapa i niski płaski próg załadunku. Miejsca narażone na obicie są nie malowane plastikowe, przez co po tysiącach załadunków wyglądają w sumie jak nowe. Widoczność zza kierownicy optymalna, ergonomia kokpitu na 5+. Świetne zegary, kierownica (w przedlifcie) i w miarę wygodny choć ciut za miękki ale dobrze trzymający na boki fotel. Regulacja fotela niestety tylko podstawowa. Regulacja podparcia lędźwi kiedy jest na max to dla mnie jest to punkt z którego zacząłbym dopiero dalszą regulację, więc jest, ale bezużyteczna.
Radio sony ma doskonały dźwięk.
Sama komputerowa strona auta jest mocno do tyłu, 10% możliwości dzisiejszych aut.
Zawieszenie jest doskonałe, twarde ale dobrze gubi nierówności, ciche. Auto ma doskonały balans i czy puste czy załadowane, w zakręcie jest neutralne bez podsterownosci. ESP ma mało roboty, jeśli już interweniuje to najpierw bardzo dyskretnie np odejmując gaz lub korygując uślizgiem koła z najlepszą przyczepnością. Jeśli już mocno interweniuje to błyskawicznie ustawia auto w linię i z ~dwusekundowym opóźnieniem oddaje z powrotem gaz we władanie pana. Summa summarum zakręty tnie jak szalony z niezrównaną w swej klasie precyzją i to jest ta legenda focusa której ford mam nadzieję nie ubije w kolejnych modelach. Co do ESP to jedyne rzetelne porownanie mam do grupy VAG gdzie ESP działa w moim odczuciu ślamazarnie i stara się tylko utrzymać przód w kierunku jazdy bez zbytniej finezji. Jeb-jeb i jakoś wraca w tor jazdy ale jadąc o połowę wolniej i sporo poza pierwotną linią toru jazdy. Kiedyś uważałem octavię za świetnie prowadzące się auto, po przyzwyczajeniu do jazdy focusem mam wrażenie, że skoda to nerwowe sanki z kierownicą z playstation, zawieszenie komfortowe ale w razie szybkich zakrętów bardzo podsterowne.
W focusie nabrałem "złych" nawyków, jeżdżę szybciej i pewniej w złych warunkach drogowych i nie odpuszczam w zakrętach, mam nadzieję że mnie to nie zgubi jadąc innym autem.
Hamulce bardzo czułe ale z dobrą modulacją, na początku każdy robi zbiórkę na przedniej szybie. Po przywyknięciu można robić cuda, pedał jest bardzo precyzyjny. Nurkowanie przy mocnym hamowaniu jest niewielkie, czasem po kopnięciu w pedał tyłem auta trochę zabuja, ale bez dramatu. System wspomagania przy ruszaniu na pochyłościach działa znakomicie i nawet na bardzo stromych wyjazdach z garażu, również na biegu wstecznym jeśli jedziemy pod górkę tyłem.
Światła przednie jak na odblysnikowe są bardzo dobre, profil i zapelnienie drogi swiatlem jest super, pobocza są wyraźnie podświetlone, linia odcięcia profilu mijania jest wyraźna.
W deszczu aerodynamika karoserii nie demoluje widoczności i wiatr ładnie zbiera wodę z szyb, zimą sól nie kumuluje się jakoś tragicznie w rogach szyb bocznych przy lusterkach, jest bardzo poprawnie. Świetnie działają wycieraczki przednie, będę tęsknił za systemem ramion chodzących w przeciwnych kierunkach.
Kabina jest niestety dość głośna powyżej 100-110 km/h. Przy autostradowych 160 jest bardzo głośno (jak dla mnie), ostatnich kilka miesięcy jeździłem autostradami w słuchawkach dokanałowych jako stopery, po powrocie do domu czułem się znacznie mniej zmęczony trasą.
Silnik to kolejna rewelacyjna sprawa w tym aucie, ja miałem 1.6 115km tdci, super silnik! Długa skrzynia nawet bardzo go nie zamula, za to na autostradzie przy 165 na liczniku obroty są na równo 3.000 rpm. Na krajówkach mocy jest wystarczająco do dynamicznej jazdy i wyprzedzania tirów. Elastyczny z kulturalnym wyjściem z turbo-lag'a bez kopniaka w plecy. Komputer na 1 i 2 biegu redukuje nieco moment obrotowy żeby nie niszczyć dwumasy ale start ze świateł można zrobić bardzo dynamiczny. Skrzynia jest rewelacyjna, chodzi lekko, precyzyjnie, jest w dobrym miejscu, ma wygodną gałkę. Pierścionek do wstecznego jest wygodny w użyciu, wsteczny nigdy nie zgrzyta.
Bak ma pojemność termosu szerpy czyli około 42 litrów przy tankowaniu na początku rezerwy. Przy śreniej z komputera nie kasowanej przez zimę na poziomie 6.7l/100km na baku jeździłem zazwyczaj 600-700km. Na autostradach 500. Do Chorwacji przy prędkościach do 120 dociągnąłem do 1000 na baku, średnia 4,5l/100km. Już tęsknię za wlewem bezkorkowym easyfuel.

Mam satysfakcję z tego że pojeździłem dobrym autkiem, to najlepsze auto jakie do tej pory użytkowałem.
Stary 06-05-2017, 07:52   #96
keiw
FCP member

Imię: Jarek
Model: C-Max 2016 Titanium
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2016

Świetne podsumowanie. Zakupu nie planuję, ale przeczytałem z ciekawością.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Stary 06-05-2017, 08:19   #97
Touch'n'go

Thx @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnie fotki foki przed oddaniem:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-05-2017, 08:35   #98
Skolmi
ford::expert

Model: Focus
Silnik: PNDD + LPG

Patrz, a ja się rozglałem za Focusem "polease" w Mastercook, a tu piszesz, że raczej nie dbają o serwis :/
Skolmi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2017, 09:54   #99
Touch'n'go

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Wiesz, porównując ze sprowadzonymi składakami to to jest nadal świetne auto z idealną blacharką, geometrią i wszystkie awarie usuwane od ręki, wolałbym żeby do końca był serwisowany w ASO forda, ale mnie wkurzają niuanse jak terkocząca pompa commonrail, gdzie mechanik słyszy tylko "silnik" albo stukanie w zawieszeniu ktorego nikt nie może namierzyć, ale nie wpływa to na bezpieczeństwo jazdy. Amorki wsadzili zamienniki i czułem zadkiem że tyłem zaczęło bardziej bujać ale wątpię żeby ktoś kto nie jeździł nim na co dzień zauważył taki niuans. Jak na 180.000 to stan jest cały czas bardzo dobry i choć żona pokochała to auto za prowadzenie i dynamikę na każdym biegu to ona zabije tego diesla w jeden sezon bo do pracy ma 10km w korkach. Zimą pewnie ani razu nawet nie zagrzeje silnika do 90'C. Dotychczasowe audi 1.4 benzyna za bramą ma już 50'C. Dlatego zrezygnowałem z odkupu, choć cena 38.000 brzmiała atrakcyjnie. Oceniając cenę po dostępnych na runku focusach to z firm mało jest aut z wyposażeniem jak moje, przeważnie są flotowe trendy granatowe z pakietem zimowym i czujnikami.

Kolega któremu zdawałem auto był pod wrażeniem niskiego zużycia auta w środku i z wrażenia z jazdy, ponoć jeździ jak świeże auto. Dwumasa padnie prędzej czy później w każdym aucie, jeśli patrzysz na poleasingowe to zerknij na stan bagażnika, jeśli plastiki nie są odrapane skrzynkami i narzędziami to auto niemal na pewno 95% czasu woziło powietrze a wtedy wszystkie komponenty miały lekkie życie. Na tą chwilę uważam że odkup poleasingowy to jedna z najbezpieczniejszych form kupna auta używanego. Jeśli będzie okazja na coś fajnego po leasingu to rozważę fiestę w benzynie dla żony do miasta.
Stary 06-05-2017, 13:59   #100
Skolmi
ford::expert

Model: Focus
Silnik: PNDD + LPG

Tak kupiłem właśnie Fusiona Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I powoli szykuję się do przesiadki. W grę wchodzi dla mnie tylko salon albo "polease". A poza tym ciekawy opis popełniłeś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Skolmi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania