Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-05-2017, 12:09   #1
Aleksander1404
ford::average

Imię: Chris
Model: Ford Focus II / Ford Kuga II Vignale
Silnik: 2.0 Duratec-HE / 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2005 / 2017
Domyślnie Przestały migać kierunkowskazy przy zamykaniu auta

Przytrafiła mi się ostatnio kolejna "przypadłość" Focusa, a mianowicie od tygodnia przestały migać kierunki podczas zamykania auta (zawsze mignęły 2 razy), zaś przy otwieraniu auta jest tak jak dawniej czyli jedno błyśnięcie kierunków. Oczywiście auto się zamyka po naciśnięciu przycisku na pilocie, a jedynie nie sygnalizuje tego "mrugnięciem". Poczytałem o tym "zjawisku" i w większości przypadków winny okazuje się zamek, a dokładnie jak piszą "przełącznik w zamku, który raz podaje sygnał, że drzwi są zaryglowane, a raz, że odryglowane". Podobno czasem pomaga odłączenie akumulatora - jeszcze tego nie próbowałem. Raz podczas podłączenia auta pod kompa (Forscan) wyskoczył błąd dotyczący drzwi kierowcy, mówiący coś o "zwarciu do masy", jednak po jego skasowaniu więcej się już nie pojawił, choć sygnał zamykania auta nadal nie działa (nie błyskają kierunki).

Ale mam pytanie innego rodzaju. Podłączając auto pod kompa przy pomocy programu ELMConfig, jest możliwość np. wykonania takiej operacji jak "reset modułu GEM" - czy wykonanie takiej operacji jest tym samym (da te same skutki) co odłączenie akumulatora?? Chciałem ostatnio wykonać ten reset ale obawiałem się czy to nie spowoduje, że auto w ogóle przestanie się zamykać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jak sądzicie - czy jeśli odłączenie aku (lub wykonanie resetu modułu GEM) nic nie da to jedyne wyjście w tej sytuacji to zakup nowego zamka??

Ostatnio edytowane przez Aleksander1404 ; 05-05-2017 o 12:15
Aleksander1404 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2017, 12:44   #2
sajmonista
ford::advanced

Imię: Krzysiek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.4 benzyna
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Przestały migać kierunkowskazy przy zamykaniu auta

u mnie nie migaja, myslalem, ze tak ma byc. Migaja tylko przy otwieraniu - raz, tak jak u Ciebie. Akumulator odlaczalem kilka razy, z powodu innych rzeczy, ale nic sie nie zmienilo. Musialem po odlaczeniu zaprogramowac szyby tylko.
sajmonista jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2017, 13:19   #3
Aleksander1404

Jednak okazuje się, że jest jeszcze coś poza tym, że nie migają kierunki przy zamykaniu auta. Przy próbie zamykania/otwierania auta z kluczyka zamykają/otwierają się tylko drzwi kierowcy, pozostałe nie działają. Jedynie z pilota można zamknąć/otworzyć wszystkie drzwi.

Odłączyłem ostatnio akumulator ale nic to nie dało jeśli chodzi o miganie kierunków sygnalizujące zamknięcie auta, jedynie spowodowało to tyle, że w chwili ruszenia autem centralny zamek zaczyna blokować i odblokowywać drzwi 5 - 10 razy i po chwili się uspokaja... Co ciekawe, raz zatrzymuje się na odryglowanych, a raz na zaryglowanych (wiec to chyba czysty przypadek), co sugerowałoby, że modem GEM będzie najprawdopodobniej do wymiany... Zastanawiam się czy mi się trafił jakiś felerny Focus czy jednak Ford nie ma pojęcia jak robić "dobrą" elektronikę, bo to już kolejny "komputer", który nawala mi w tym aucie... Aha jakby tego było mało, po odłączeniu aku nie chce mi się ustawić godzina w radiu - ustawię prawidłową - po czym po kilku sekundach znów "wskakuje" 18:00...

Bump:
Cytat:
Napisał sajmonista Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
u mnie nie migaja, myslalem, ze tak ma byc. Migaja tylko przy otwieraniu - raz, tak jak u Ciebie. Akumulator odlaczalem kilka razy, z powodu innych rzeczy, ale nic sie nie zmienilo. Musialem po odlaczeniu zaprogramowac szyby tylko.
A z kluczyka działają wszystkie drzwi czy tylko drzwi kierowcy??

Ostatnio edytowane przez Aleksander1404 ; 07-05-2017 o 13:24
Stary 07-05-2017, 22:15   #4
tomfoc2

Imię: Tomasz
Model: Kuga MK2 Lift Titanium Magnetic Grey
Silnik: 1.5 Ecoboost 150 KM 16V
Rocznik: 2018

Ewidentnie do wyjęcia zamek w drzwiach kierowcy i poprawa microstyków. W swoim to robiłem którejś jesieni, również takie były objawy.
tomfoc2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2017, 01:18   #5
sajmonista

Imię: Krzysiek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.4 benzyna
Rocznik: 2007

wszystkie drzwi dzialaja, i z kluczyka, i z tego przycisku w klamce. Tak samo zamykanie i otwieranie wszystkich szyb. Dziala wszystko jak powinno, choc raz zdarzylo mi sie, ze nie moglem otworzyc auta ciagnac za klamke, normalnie pociagniecie klamki odblokowuje centralny.
sajmonista jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2017, 21:20   #6
Aleksander1404

Jednak okazało się, że odłączenie akumulatora pomogło... Po kilku jazdach, po tym jak odłączyłem akumulator, gdzie centralny zamek wariował (w sposób jaki pisałem w poprzednim poście) nagle się ułożył i zaczęły znów migać kierunki podczas zamykania i otwierają się znów z kluczyka wszystkie drzwi tak samo jak z pilota.... Także temat zamykam.
Stary 12-05-2017, 08:15   #7
Aleksander1404

Jednak za szybko się ucieszyłem, że się poprawiło... Ford znów się pier...li, przez kilka dni po odłączeniu aku było OK, a od wczoraj jest jeszcze gorzej niż przed odłączeniem aku. Do objawów jakie były do tej pory, dołączyło jeszcze wariactwo zamykania/otwierania centralnego zamka w czasie jazdy - co chwila centralny się rygluje i odryglowuje.

Wybebeszyłem wczoraj drzwi kierowcy, posprawdzałem przewody, podłączenia, wyjąłem tę centralkę od elektrycznej szyby i na tyle na ile mogłem sprawdzić "mechaniczne" uszkodzenia, to nic nie ma...

Komputer pokazuje błąd B2575 "Przełącznik odryglowywania drzwi kierowcy zwarty do masy" i opis "Kod DTC jest spowodowany przez uruchamianie jednocześnie przełączników ryglowania i odryglowania".

Tak jak pisałem - mechanicznych uszkodzeń wiązki przewodów czy zimnych lutów na płytce od elektrycznej szyby nie znalazłem, a skoro uruchamiane są jednocześnie przełączniki ryglowania i odryglowania, to pewnie uszkodzenie jest w samym module GEM. Teraz pytanie - gdzie szukać tego modułu??

Na jednym z forów Forda podawali, że GEM to ta skrzynka z bezpiecznikami, która znajduje się nad nogami pasażera (pod schowkiem) - faktycznie ta skrzynka bezpieczników to GEM??
Stary 12-05-2017, 08:35   #8
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008

Ale sprawdziłeś, czy faktycznie nie ma zwarć żadnych?
Odnośnie GEM - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] tablica bezpieczników jest elementem składowym GEM.

Ostatnio edytowane przez hindus ; 12-05-2017 o 08:40
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2017, 15:53   #9
tomfoc2

Imię: Tomasz
Model: Kuga MK2 Lift Titanium Magnetic Grey
Silnik: 1.5 Ecoboost 150 KM 16V
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał Aleksander1404 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jednak za szybko się ucieszyłem, że się poprawiło... Ford znów się pier...li,
Aleksander1404 przeczytaj mój post nr.4 raz jeszcze. Skoro już rozebrałeś drzwi to już byłeś blisko., zostało ci tylko wyjąć zamek, rozebrać go i dokładnie przejrzeć wszystkie silniczki. Czy podczas ich pracy dokładnie następuje to co powinno, czyli zwieranie i rozwieranie microstyków. Ja w swoim musiałem lekko przyciąć plastiku, bo było wyrobione w jednym miejscu i po zamknięciu auta microstyk nie był zwalniany i centralny odczytywał to jakby drzwi kierowcy były otwarte i otwierał resztę drzwi.

Ostatnio edytowane przez tomfoc2 ; 12-05-2017 o 16:01 Powód: literówka
tomfoc2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2017, 18:38   #10
Aleksander1404

Cytat:
Napisał tomfoc2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Skoro już rozebrałeś drzwi to już byłeś blisko., zostało ci tylko wyjąć zamek, rozebrać go i dokładnie przejrzeć wszystkie silniczki. Czy podczas ich pracy dokładnie następuje to co powinno, czyli zwieranie i rozwieranie microstyków. Ja w swoim musiałem lekko przyciąć plastiku, bo było wyrobione w jednym miejscu i po zamknięciu auta microstyk nie był zwalniany i centralny odczytywał to jakby drzwi kierowcy były otwarte i otwierał resztę drzwi.
Tak jak pisałem wyżej, sprawdziłem wszystkie połączenia i mechanicznie nic tam nie jest uszkodzone ani wytarte... Poza tym to nie może być usterka mechaniczna zamka, bo wtedy odłączenie aku nie miałoby żadnego wpływu na usterkę, a tu miało - przez kilka dni było OK. Dziś znów odłączyłem aku na chwilę i teraz znów wszystko działa OK - auto zamyka też z kluczyka i mrugają kierunki przy ryglowaniu. Ze 30 razy tak go zamykałem i otwierałem i jest OK, pewnie znów kilka dni i padnie...
Odpowiedz

Zasady postowania