![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Dariusz
Model: Fokus MK2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2007
|
Witam. Czy przekaźnik świec jest to zwykły przekaźnik mechaniczny czy już jakiś elektroniczny?
Sytuacja wygląda tak ze po przekręceniu zapłonu na wtyczce C300 mam około 9V po odpaleniu silnika wskakuje pełne 14V a po jego nagrzaniu znów spada do 9V. Jeżeli przekaźnik ma styki mechaniczne powinny występować dwa stany 0 i 14V co oznaczałoby ze albo przekaźnik albo kable są uszkodzone. |
|
|
|
|
|
#62 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-01-2013
Model: MK3.5
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2016
|
To nie jest przekaźnik mechaniczny. Jak spojrzysz w schemat, zauważysz sterownik oparty na tranzystorach MOS-FET. Zatem zasilanie jest kluczowane w postać sygnału PWM. Napięcie jest ciągle to samo, zmienia się moc przekazywana do świec. Bez miernika wypełnienia sygnału lub oscyloskopu to niewiele można wywnioskować z napięcia na świecy.
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
![]() Imię: Konrad
Model: Focus MK3 lift Kombi
Silnik: 1.5 TDCI 120
|
Witam
Proszę o pomoc miałem błąd P0380-61,wszystkie świece do wymiany.Po wymianie i skasowaniu błędu auto wróciło do żywych,jednak zastanawia mnie fakt ,że po załączeniu kluczyka na świece jest podawane około 11v jednak po odpaleniu podawane jest cały czas 14v.Czy to jest normalne czy przekaźnik do wymiany.Moim zdaniem nie powinno być cały czas podawane napięcie bo to chyba prowadzi do ich przepalenia .Drugi dylemat to ,który przekaźnik jest od świec w skrzynce bezpieczników bo pod autem go nie ma.Proszę o szybka pomoc bo szkoda by było znowu świece wymieniać ciężki dostęp i strach.Pozdrawiam. Ostatnio edytowane przez dragon_kk ; 16-05-2017 o 11:58 |
|
|
|
|
|
#64 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Widać, że nie czytałeś tematu.
W nowoczesnych dieselach świece grzeją jeszcze chwilę po odpaleniu silnika, nawet kiedy nie świeci się kontrolka grzania świec. Kontrolka grzania świec oznacza "poczekaj z odpaleniem" i nie ma nic wspólnego z tym kiedy świece przestaną grzać.
|
|
|
#65 | |
|
Model: Focus MK3 lift Kombi
Silnik: 1.5 TDCI 120
|
Cytat:
Jeździłem C5 3lata i tam nawet w czasie jazdy dogrzewało w zimie ,ale mamy plus 20 więc pytam bo Foką jeździłem ale w benzynie . Nie chciał bym przez przekaźnik kupować i wymieniać nowe. Po drugie nigdzie nie znalazłem info który to przekaźnik w Fokach po lifcie. Chcesz doradzić podaj konkrety a nie ogólniki , nie pisałem nic o kontrolce. Moja skrzynka.Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez dragon_kk ; 16-05-2017 o 16:30 |
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Rafał
Model: Focus mk2 kombi
Silnik: 1.6 TDCi Duratorq 109KM DPF-był
Rocznik: 2005 Ledwo dotarty 350tyśKM +
|
Też mam błąd świec ale pali normalnie czy Lato czy zima-na dotyk
|
|
|
|
|
|
#67 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krzysiek
Model: ford focus c-max
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2006
|
Prosze o pomoc w moim c-masie 1.6 tdci 109 km 2006r nie moge znalesc sterownika swiec,niema go miedzy grilem a chłodnia ani przy kole jest tam sam sterownik silnika , czy mozliwe je jest gdzie indziej , prosze o pomoc
|
|
|
|
|
|
#68 |
|
ford::amateur
Model: ford mondeo
Silnik: 2,2 diesel
Rocznik: 2009
|
U mnie tez błąd P03800 świece wymieniłem wszystkie i nic komunika został ?? Mac jest wszystko działa - tylko komunika został co denerwuje -
Mówicie ze Timorze być sterownik świec ? Gdzie się on znajduje i jaki koszt |
|
|
|
|
|
#69 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Ale kasowałeś błąd i on wrócił?
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Andrzej
Model: Focus MK2 lift 1.6tdci HB, Mk3 lift HB
Silnik: 1.6tdci/2.0tdci
Rocznik: 2008/2015
|
koledzy gdzie jeszcze może być przekaźnik świec, szukałm go od spodu na podłużnicy i w jej okolicy, wyjąłem lampę, filtr powietrza i nigdzie go nie widzę ?? w/g schematu jaki posiadam to przekaźnik R12 4pinowy
Ostatnio edytowane przez 1endzi ; 01-02-2019 o 18:54 |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| 1.8tdci , focus mk2 , świece |
|
|