Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-05-2017, 22:58   #1
Slomyr
ford::amateur

Imię: Sebastian
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie DPF w 2.0 TDCi błąd P2485 żądanie mil modułu sterowania

Witam serdecznie. Na samym początku uprzedze że szukałem na wielu forach lecz nigdzie nie znalazłem więc tak. Jakieś 8 tys km temu uzupełniałem płyn do DPF i było wszystko porządku od jakiegoś tygodnia wyskaczyl mi błąd p 2485 żądanie mil modułu sterowania dodatkami paliwa próbowałem usunąć lecz bez skutku odrazu się ponawiał błąd na diagnostyce nic szczególnego nie wyskoczyło tylko to że jak otwieram klapę od wlewu paliwa komputer tego nie widzi sprawdziłem miernikiem czy działa ten czujnik i tak działa poprawnie idąc dalej tropem kabli doszedłem do modułu komfortu i z tego modułu idą dodatkowe 3 przewody do pompki płynu eloys i tu się nasuwa pytanie czy sam ten moduł może być zepsuty i nie podaje sygnału żeby uzupełnić płyn czy co innego sprawdzałem płyn jest po otworzeniu zaślepki się wylewa chyba że może być inna przyczyna a najlepsze jest to że samochód jeździ normalnie nie widać żadnych braków mocy czy innych zmian proszę was o pomoc bo ja już siły nie mam i z góry przepraszam że jest to tak chaotycznie napisane

Ostatnio edytowane przez SRS ; 21-05-2017 o 12:36 Powód: Źle napisany temat. - Problemy to każdy ma
Slomyr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-05-2017, 00:13   #2
Lukasz2525
ford::expert

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Problem z DPF w 2.0 TDCi

W tym zbiorniku nie ma czujnika czy pływaka. Ilość płynu oraz wyskoczenie błędu o braku są niezależne. Błąd może wyskoczyć, gdy jest płyn lub nie wyskoczyć, gdy już dawno jest pusto. Ilość jest obliczana statystycznie na podstawie ilości tankowań. W kompie trzeba zaznaczyć, że płyn został uzupełniony.
Lukasz2525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-05-2017, 06:00   #3
Slomyr

Domyślnie Odp: Problem z DPF w 2.0 TDCi

Tak ja to rozumie lecz gdy podłączyłem kompa i sprawdzałem dzialanie klapki wlewu to wcale jej nie widział i w tedy samochód nawet nie wie że zostało zatankowane i ma dolać płynu bo nie dostał sygnału czy jest możliwość zepsucia tego modułu komfortu i tak wiem że nie ma czujnika w zbiorniku tylko sama pompa 3 pinowa
Stary 22-05-2017, 15:47   #4
Slomyr

Domyślnie Odp: DPF w 2.0 TDCi błąd P2485 żądanie mil modułu sterowania

Problem rozwiązany padnięty był moduł komfortu po wymianie i skasowaniu błędu nie pojawił się już przedtem nie dało nawet usunąć bo pokazywał się ponownie
Odpowiedz

Zasady postowania