![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 13-01-2017
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2010
|
Od niedawna jestem posiadaczem Forda Mondeo z 2004 roku z silnikiem 2.0 TDCi o mocy 115KM i przebiegu 221.000 km.
Samochód generalnie jest w dobrym stanie, jedyną rzeczą jaką znalazłem do zrobienia "na wczoraj" jest popiskujący, przez kilka centymetrów pęknięty wzdłuż. Dodatkowo pasek jest minimalnie luźny. Mechanik powiedział mi, że ten pasek jest oryginalny i jeszcze nigdy nie był wymieniany, a co za tym idzie cała reszta (napinacz, rolki) również. Moje wątpliwości wyglądają następująco: - czy tnąc koszty mogę wymienić sam pasek licząc, że rozwiąże to problem, a ja będę miał kilkaset złotych w kieszeni, czy to bardzo krótkowzroczne myślenie biorąc pod uwagę to, że rolki i napinacz nigdy nie były wymieniane? - jeśli miałbym już wymieniać napinacz i rolki, to czy [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] będzie w porządku? Chodzi mi głównie o jego jakość. Gdybym chciał zdecydować się na napinacz i rolki SKF musiałbym do części doliczyć minimum 200 zł. PS Szukałem podobnych tematów, ale nie znalazłem nic co w 100% rozwiałoby moje wątpliwości. Z góry dziękuję za pomoc! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Można wymienić sam pasek, a w rolkach i napinaczu wymienic same łożyska, o ile masz warunki, i potrafisz.
Łożyska kosztują parę złotych, a sprawdzisz łożyska jak zdejmiesz pasek, sprawdzając luz na boki, oraz pokręcając ręką rolki. Narysuj sobie na kartce jak był załozony pasek, albo zasada taka, że rowki w rolce do rowków w pasku, a gładka strona rolki, do gładkiej paska. |
|
|
|
#3 | |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 13-01-2017
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2010
|
Cytat:
Tak na logikę myślę, że ten zestaw zamienników nie powinien być zrobiony z kartonu i mimo wszystko powinienem na tym spokojnie pojeździć, jednak pozostaje jakiś cień wątpliwości. Co o tym myślisz? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Zakładaj śmiało sam pasek, to potrafi każdy kierowca, rolki jak siadają to bardzo długo wydają różne dżwieki informując kierowcę, że niedługo, za pół roku się rozsypia jak będziesz jeżdził dalej.
Przez ten czas odkładaj kasę na profesjonalną wymianę w warsztacie. |
|