![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Patryk
Model: Ford Focus Mk 2
Silnik: 1.6 TDCI 109 Km
Rocznik: 2006
|
Witam, na komputerze mojego forda wyświetliła się informacja, "usterka układu silnika" po podłączeniu do komputera ustalilem ze brakuje plynu dpf. Iw ASO plyn kosztuje 350 zl za litr a w motoryzacyjnym 230. Problem tkwi w tym ze sa dwa kolory tego plynu i nie wiem czy ma byc niebieski czy zielony. Czy moze ktos juz kupowal taki plyn i moze cos polecić?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 19-08-2008
Model: Focus MK1 2001, Focus MK2 FL, Mondeo MK4
Silnik: 1,8 TDCI 115, 1,6 TDCI 110, 2,0 TDCI 140
Rocznik: 2001, 2008, 2009
|
Wlej ropę i przez kompa ustaw ze dolany
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zablokowany
Imię: Robert
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
|
No zajebiście. Kilkaset złotych albo pińć złotych. Tak naprawdę można ? Nie mam takiego auta ale jeśli takie jaja są w nowych samochodach to do końca życia (mojego albo auta) będę jeździł starymi focusami..........
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 29-06-2012
Model: Focus MK3
Silnik: 1,6 TDCI DPF (115 KM)
Rocznik: 2012
|
Jak chcesz uwalić DPF to zrób tak jak radzi kolega lando. Za chwilę z 5 zł zrobi się 1500 za wycinanie filtra. Ten płyn dawkowany do paliwa powoduje obniżenie temperatury potrzebnej do wypalenia sadzy a przez to prawidłowe jej spopielenie w warunkach stworzonych przez silnik.
Do 1.6 tdci idzie Eolys 176. Ok. 450,- za 3l na Allegro. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Patryk
Model: Ford Focus Mk 2
Silnik: 1.6 TDCI 109 Km
Rocznik: 2006
|
Dzięki za podpowiedź, czy trzeba bedzie dodatkowo wypalić ten filtr? Przejechalem na tym alercie okolo 100 km.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 29-06-2012
Model: Focus MK3
Silnik: 1,6 TDCI DPF (115 KM)
Rocznik: 2012
|
Zależy co ma w komputerze zapisane. Jeżeli jest tam błąd zapełnienia filtra to można się bawić w dopalanie ale generalnie kierował bym się ku wycince. Jeżeli tylko brak płynu to uzupełnij, wklep w kompa informację o tym i ciesz się jazdą. Wypalanie wymuszone jest mało zdrowe dla silnika, dlatego nie powinno się go robić na zapas.
A swoją drogą, jesteś pewny, że ten filtr jeszcze u Ciebie jest? Przy tym roczniku to dość nietypowe. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Grzegorz
Model: Focus RS
Silnik: 2.3EB
Rocznik: 2017
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::average
![]() Imię: Damian
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBlue
Rocznik: 2020
|
W mojej MK2 przy 165tys. km zmieniałem filtr DPF, płyn jeszcze był to wtedy nie pchałem się w dodatkowe koszty, ale ok. 190tys. odezwał się z prośbą o dolanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. kosztowało mnie to Eolys 176 2l ~250zł (niby weszło ok 1.8l z pustego), a robociznę i komputerek miałem akurat za dobre piwko, ponieważ robił to dobry znajomy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wypalać nie trzeba było, ale... świeży filterek, więc tutaj ciężko mi się wypowiedzieć. Do 215tys. dolatałem bez myślenia o DPF. Aaaa i dodatkowo DPF to był polski zamiennik, żeby nie było, że z ASO za gruuuube "piniondzory" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#9 | |
|
![]() Zarejestrowany: 20-12-2016
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2009
|
Hej,
Podpinam się bo chyba i mnie czeka dolewka płynu. Jest tylko mały problem. DPF został wycięty przy przebiegu 110k km (nieszczelność w dolocie i się zapchał na amen) oraz wprogramowany. Do niedawna (205k km) nie było żadnego problemu. Ostatnio jednak przy odpalaniu auta wyślizgnął mi się kluczyk z ręki i cofnął do pozycji włączonego zapłonu nim jeszcze silnik odpalił do końca. Myślałem, że albo nie odpali albo odpali i tyle, ale on zrobił coś pomiędzy. Odpalił, ale tak zaczęło telepać autem, że aż się przestraszyłem. Co to mogło być? Zgasiłem natychmiast, ale po ponownym odpaleniu wyskoczył błąd: Cytat:
Czy mogę coś z tym samemu zrobić? |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6TDCI
Rocznik: 2007
|
Witam czy takim zwyklym interfejsem np. od viakena będę w stanie wyzerowac ,zaznaczyć że dodatek do fapa został uzupełniony.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|