Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-06-2017, 10:09   #1
corrleone
ford::beginner

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.2 TDCi
Rocznik: 2005
Domyślnie metaliczny pisk przy szybkim ruszaniu po wymianie kompletnego sprzegla i dwumasy

dzień dobry

mondek po wymianie wsprzeglika hydraulicznego, kompletnego sprzegla i kola dwumasowego...niestety objaw dalej wystepuje. Podczas gwałtownego ruszenia na 1 wystepuje głośny metaliczny pisk. Tak samo po zaciągnięciu hamulca ręcznego i popuszczaniu sprzegla z jednoczesnym dodaniem gazu. Piszczy strasznie jakby tarl metal o metal....prosze o pomoc co to moze jeszcze byc?? Mi i mechanikowi pomysły sie już skończyły.

Stary 02-06-2017, 10:15   #2
pawel.ka
ford::amateur

Imię: Paweł
Silnik: 2.0 Diesel
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: metaliczny pisk przy szybkim ruszaniu po wymianie kompletnego sprzegla i dwumasy

U mnie było podobnie i mój mechanik stwierdził, że nowe elementy muszą się "ułożyć". Nie pamiętam już po jakim czasie, ale faktycznie się uspokoiło.
pawel.ka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2017, 10:47   #3
corrleone

Domyślnie Odp: metaliczny pisk przy szybkim ruszaniu po wymianie kompletnego sprzegla i dwumasy

oby tak było bo nie ukrywam wymiana tego wszystkiego troche mnie kosztowała...dostałem jeszcze info. że to moze być łożysko wałka sprzęgłowego??
Stary 02-06-2017, 15:43   #4
bolek-tarnow
ford::expert

Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał pawel.ka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mój mechanik stwierdził, że nowe elementy muszą się "ułożyć".
bzdura!
Cytat:
Napisał pawel.ka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
faktycznie się uspokoiło.
bo w końcu coś co powodowało problem zapewne się wytarło więc i dźwięk zniknął.
Cytat:
Napisał corrleone Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
niestety objaw dalej wystepuje.
rozumiem że ten problem miałeś przed wymianą zestawu sprzęgła z dwumasą?
bolek-tarnow jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2017, 18:49   #5
Basra
ford::professional

Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006

Witam

Być może hałas pochodzi od koła zamachowego.

pozdrawiam
Basra jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2017, 22:41   #6
corrleone

przed wymiana calego sprzegla wraz z kolem dwumasowym byl inny objaw...juz na biegu jalowym po wciśnięciu sprzegla chrobotalo i byl metaliczny zgrzyt...teraz po wymianie objaw zniknal ale pojawil sie inny... rowniez jest metaliczny pisk ale pojawia sie tylko i wylacznie podczas ruszania z 1 biegu pod duzym obciazeniem, podczas gwaltownego ruszania np. zaciągnięty reczny i popuszczając sprzęgło szybko dodaje gazu...albo gdy stoje na wzniesieniu i ruszam gwałtownie....kolo dwumasowe zostalo kupione nowe renomowanej marki wiec watpie zeby to byl problem kola dwumasowego.......W koncu znalazlem czas i udalem.sie do 2 roznych warsztatów samochodowych, które specjalizują sie w wymianach sprzegiel kol dwumasowych i naprawami skrzyń...jednoznacze stwierdzili ze ten metaliczny zgrzyt podczas gwaltownego ruszania z jedynki pod obciazeniem np. wzniesienie to nic innego jak obcieranie tarczy sprzeglowej o kolo dwumasowe...czasami tak sie zdarza przy zakaldaniu nowego kompletu i nic na to nie poradzę...tarcza musi sie dotrzeć...na pytanie czy to mogą być łożyska walka sprzeglowego byla stanowcza odpowiedzi ze nie..ponoć objawy sa zgoła inne i występują podczas pracy skrzyni a nie zaprzeglaniu czy rozprzeglaniu pod obciazeniem a i dzwieki zużytego lozyska sa zupelnie inne od tego co zaprezentowałem...nie rozumie tylko jak mozna wypuscic na rynek nową tarcze sprzeglowa która sie jeszcze musi dotrzeć, dopasować?

Ostatnio edytowane przez corrleone ; 06-06-2017 o 00:17
corrleone jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-06-2017, 13:25   #7
pawel.ka
ford::amateur

Imię: Paweł
Silnik: 2.0 Diesel
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał bolek-tarnow Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bzdura!
bo w końcu coś co powodowało problem zapewne się wytarło więc i dźwięk zniknął.
Być może masz rację, ale póki co odpukać wszystko jest ok.
pawel.ka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2017, 11:02   #8
corrleone

udało mi się znaleźć nagranie z identycznym problemem jaki występuje u mnie...

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

na forum hondy jest to dokładnie opisane, że to problem tuleji wałka sprzęgłowego (łożysko slizgowe).
Niestety takiej częsci do mondeo nie udało mi sie znaleść? Czy wogle występuje?
Stary 09-08-2019, 08:09   #9
flite

Imię: Tomek
Model: Focus Mk2 HB
Silnik: 1.6 Duratec 16V Ti- VCT
Rocznik: 2008

Jak się w końcu sprawa skończyła? Mam ecoboost 1.5 i podobne objawy tj. Górka, obciążenie i skręcone koła. Auto kupiłem nie dawno używane i nie było wymieniane sprzęgło ani dwumasa. Pozdrawiam

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka
flite jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania