Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-06-2017, 18:32   #1
mku7i
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Ford Mondeo mk IV kombi
Silnik: 2.0 Tdci 143 KM
Rocznik: 2008
Domyślnie P0016 - korelacja położenia wału korbowego

Hej,
podłączyłem dziś swoje Mondeo MK4 2.0 tdci do Forscan, jako że dziś jadąc na 3 biegu lekko nim szarpnęło i na moment zapaliła się kontrolka na desce.
Forscan pokazał błąd P0016:00-68 korelacja położenia wału korbowego i wałka rozrządu - rząd 1, czujnik A.
Rozrząd wymieniany jakieś pół roku temu.

Koledzy jakieś pomysły co może boleć mondeo ?
BTW znacie jakieś sprawdzone serwisy Forda/mechaników na dolnym śląsku.
Przy okazji chciałbym wymienić filtry i olej oraz znaleźć kogoś kto dokona przeglądu auta, eliminując przy tym problem szarpania na 5 i 6 biegu i mniejszej prędkości maksymalnej.
Dzięki.

mku7i jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2017, 22:05   #2
Gregi86
ford::professional

Imię: Grzesiek
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008
Domyślnie Odp: P0016 - korelacja położenia wału korbowego

Nie mam diesla ale masz moze kolo pasowe ze znakami pp stronie rozrzadu?
Gregi86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2017, 22:22   #3
mku7i
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Ford Mondeo mk IV kombi
Silnik: 2.0 Tdci 143 KM
Rocznik: 2008

Nie wiem, ciemno już Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a jeśli mam/nie mam to co dalej?
Moją pierwszą myślą był czujnik położenia wałka, ale nie znalazłem potwierdzenia w internecie. Nie mam zaufanego mechanika, który nadaje się do czegoś więcej niż wymiany oleju czy naprawy na zasadzie zgaduj zgadula.
mku7i jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-06-2017, 10:18   #4
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał mku7i Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozrząd wymieniany jakieś pół roku temu.

Koledzy jakieś pomysły co może boleć mondeo ?
skoro niedawno był robiony rozrząd to trzeba go sprawdzić. bo może mechanik coś spartaczył i zaczynają się problemy. obudowa do zrzucenia i sprawdzenie na znakach. innego powodu rozjechania się korelacji czujników w zasadzie nie ma.
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-06-2017, 10:49   #5
Gregi86
ford::professional

Imię: Grzesiek
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008

i wlasnie dlatego pytalem o kolo pasowe, moglo sie rozwulkanizowac i delikatnie przestawic na znakach.
dzieje sie tak gdy nie uzywa sie klucza do sdejmowania kola tylko kombinuje.
U mnie kolo na tyle sie przestawilo ze tlok spotkal sie z zaworem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
moze sie tylko czujnik przestawil.
Gregi86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-02-2018, 14:49   #6
MarcinFordMK4

Domyślnie Błąd P0016

Witajcie,
jestem tutaj nowy bo zakupiłem Mondeo MK4 z 2.0 benzyną EcoBoost 203KM z power shiftem.
Samochód do tej pory był serwisowany w autoryzowanym serwisie Forda mam na to papiery, potwierdzałem je w serwisie, w którym był serwisowany, przeglądy były robione w terminie, ma przebieg 120 tysięcy kilometrów.

Niestety po zakupie i przejechaniu około 2 tysięcy km pojawił się checkengine - zdiagnozowałem usterkę i pojawia się błąd P0016, czyli korelacja pomiędzy położeniem wału korbowego a położeniem wałka rozrządu (1 rząd cylindrów).
Po skasowaniu błędu pojawia się on na nowo po przejechaniu bardzo krótkiego dystansu (ok 10 kilometrów).

Przy odpaleniu silnika następuje chwilowe 'zaturkotanie", silnik na wolnych obrotach trochę nierówno pracuje, ale podczas jazdy jest wszystko w porządku nie ma żadnego szarpania, nierównej pracy czy jakichkolwiek odgłosów silnika.

ROZWIĄZANIE: Usterka została usunięta poprzez wymianę czujnika położenia wałka rozrządu. Problem nie powrócił.

Ostatnio edytowane przez MarcinFordMK4 ; 30-04-2018 o 22:55 Powód: Dopisek do wiadomości o usunięciu usterki.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania