![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kuba
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 TDCI 109km
Rocznik: 2009
|
Cześć i czołem!
Komputer wskazuje mi brak dodatku w dpf. Gdziekolwiek dzwonię po mechanikach to doradzają wg oferty na swoje usługi. Tam gdzie usuwają filtry - mówią usuwać. Tam gdzie dolewają - dolewać. Koszt tej i tej usługi jest w granicy 800-1000zł. Na allegro sam płyn koztuje ok 450zł, ale nie mam dostępu ani do kanału ani do podnośika. Dodam, że chodzi o 1,6 tdci, 2009rok, 109 koni, 230tys przebiegu. Wcześniej tylko drobne problemy z dpf. Dużo jeżdżę w trasę więc daje radę. Co waszym zdaniem powinienem zrobić? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Za 350 zł nie zorganizujesz kanału ani podnośnika? Ja bym dolał, tym bardziej, jak jeździsz sporo w trasie i filtr ma się kiedy wypalić. Tylko samodzielnie, bez naciągania na 800 zł.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014
|
Dla chcącego nic trudnego nawet bez kanału się da bez problemu. Sam tak zrobiłem i nawet filmik jest
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 31-03-2016
Model: focus mk2
Silnik: 1.6tdci
Rocznik: 2006
|
Ja osobiście bez kanału dolewałem.
Wślizgujesz się pod auto od tyłu i jakąś większą strzykawką wlewasz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Potem usunąłem błąd z kompa (gdzieś czytałem, że należy robić jakąś adaptacje, u mnie samo się "zaadaptowało" bo komp nic nie pokazuje) Mi bez problemowo się udało, więc sądzę że i ty dasz rade Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dodam tylko, że na pewno się usmolisz po łokcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004
|
Powinno się dolewać przez dolny wężyk do momentu aż zacznie się przelewać przez górny, wtedy jest pewność że zbiorniczek jest cały zalany. Następnie nawet Forscanem informujesz komputer samochodu o uzupełnieniu dodatków do paliwa i masz spokój jakiś czas. Chyba że masz już ciśnienie różnicowe za duże to trzeba wymienić filtr, albo wyciąć i obrobić soft w samochodzie - wszystko zależy od stanu finansów użytkownika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., no i podejścia do ekologii Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mariusz
|
|
|
#7 |
|
ford::average
![]() Imię: Daniel
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8 16V
Rocznik: 2003
|
Jak nie chcesz się wślizgiwać pod auto to w wawie (w innych miastach pewnie też) są warsztaty samoobsługowe. Wynajmujesz tam stanowisko na godziny i masz do dyspozycji podnośnik.
Koszt z tego co mi wiadomo to 25-30 zł za godzinę. Podejrzewam że w godzinie się wyrobisz. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::average
![]() Imię: Łukasz
Model: .
Silnik: .
Rocznik: .
|
Czekam z utęsknieniem aż wprowadzone zostanie rygorystyczne prawo, nakazujące przywrócenie do stanu fabrycznego auta w którym usunięto DPF, lub jego złomowanie.
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 24-01-2007
Model: kreatif...
Silnik: zwei zwei liter, BBK + koło dojazdowe 1.2
Rocznik: 2008, 2011, 2018
|
Cytat:
W dupach wam się poprzewracało...
Loża Szyderców#16 TW is back! Jot24 nadaje http://loza.nazwa.pl/images/smiles/dog.gif |
|
|
|
|