Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-08-2017, 08:11   #521
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
Domyślnie Odp: Egr zaślepiony prymitywnie, ale jaki efekt!

Może pomoże, może nie. Zależnie od tego co powoduje dymienie.
Jakie pytanie taka odpowiedź...

Sent from my E6853 using Tapatalk

mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-08-2017, 08:43   #522
daro462
ford::average

Imię: Darek
Model: ford mondeo mk3 kombi, S-max 1.8 tdci 125km 2006r.
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał mkaminski100 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może pomoże, może nie. Zależnie od tego co powoduje dymienie.
Jakie pytanie taka odpowiedź...

sprawdziłem dolot i była dziura na palec na rurze od turbo, po wymianie było już lepiej auto znów miało moc, ale po krótkiej trasie znów to samo czarny dym, trochę górki i ciemno się robi... albo więcej dodanego gazu i czarny kłębiasty dym na całej trasie, znów cos łapie powietrze? po tamtej wymianie był dymek ale nie tyle, i pali więcej paliwa
daro462 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-08-2017, 08:52   #523
mkaminski100

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare

Czyli nie masz nic konkretnego co by wskazywało na EGR.
Jesteś pewien że dolot już jest szczelny?
Błędy, stan czujników (pozycja EGR, ciśnienie doładowania, korekcje wtrysków itd do sprawdzenia. Filtr powietrza?
Wtedy dopiero dowiesz się co jest problemem, bo jeżeli tylko dymi to podejrzewam że to może nie być EGR

mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-08-2017, 08:53   #524
daro462

Imię: Darek
Model: ford mondeo mk3 kombi, S-max 1.8 tdci 125km 2006r.
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2003

dodatkowo znalazł się i usunął błąd P0299 p0101, przy wymianie rury

Bump:
Cytat:
Napisał mkaminski100 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli nie masz nic konkretnego co by wskazywało na EGR.
Jesteś pewien że dolot już jest szczelny?
Błędy, stan czujników (pozycja EGR, ciśnienie doładowania, korekcje wtrysków itd do sprawdzenia. Filtr powietrza?
Wtedy dopiero dowiesz się co jest problemem, bo jeżeli tylko dymi to podejrzewam że to może nie być EGR

wcześniej zmieniłem i chwile było nawet ok
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez daro462 ; 09-08-2017 o 09:34 Powód: admin
daro462 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-09-2017, 21:43   #525
dzamen
ford::beginner

Imię: Sławek
Model: s-max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2007
Talking Odp: Egr zaślepiony prymitywnie, ale jaki efekt!

Cytat:
Napisał Mario_ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie powróce jeszcze do EGR ;-)
Co jakiś czas pojawia mi sie błąd P1335:00-2F
Mam zaślepionego EGR czy to dlatego ten błąd wyskakuje? czy może szukać jeszcze innej przyczyny???
Jak już robić porządki w aucie to planuje wszystkie błędy wyeliminować :-)

Witam! Zaślepiłem EGR przed samym wyjazdem na wakacje do Chorwacji i bałem się czy nie będzie jakiś problemówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Aha ! Byłem jeszcze u takiego magika od softu i powiedział że przy podłączeniu kompa będzie wywalać błąd tegoż zworu ale jezdzić jak najbardziej można bez konsekwecji.Zeby to wszystko miało ręce i nogi trzeba wgrać nowy soft a to koszt (bynajmniej u niego) to 400zł.
Ale do meritum.
Byłem i wróciłem bez żadnych problemówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Zrobiłem 2500 km i stwierdzam że autko lepiej reaguje na pedał gazu i nie kopci. (nie tyle co przed zaślepieniem)
Zdarzało mu się lekko przydymić ale to nie to co przedtem kiedy w lusterku świata nie było widać przez ten dymGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., a i nie było mocy
dzamen jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-09-2017, 08:35   #526
eclipse

Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007

A jak z tym błędem wyrzucało w tej podróży ?.
Czy masz DPF?.
Stary 06-09-2017, 09:19   #527
ixion2010

Model: S-MAX Titanium
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2006

To może jeszcze ja się zapytam i zaraz bym sobie zamówił taką zaślepkę na all...., mam 2.0 tdci, 2006 rok, bez DPF fabrycznie, mogę wstawiać?
ixion2010 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-09-2017, 00:54   #528
Martinowo

Imię: Marcin
Model: Galaxy mk4
Silnik: 2.0 TDCI 180km
Rocznik: 10/2017

To moze ja cos dodam od siebieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam mondka z silnikiem dw10c I egr zaslepiony jest od 30kkm, jedyne co moge stwierdzic ze dpf nie wypala sie tak czesto. Bledow brak.

Sent from my HTC One A9 using Tapatalk
Stary 12-09-2017, 20:03   #529
Mario_
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: GALAXY MK3
Silnik: diesel
Rocznik: 2006

Cytat:
Napisał meff Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy można zaślepić EGR mając auto z DPF bez ingerencji w software auta? Coś mi auto dziwnie się szarpie na niskich obrotach i obstawiam że EGR daje o sobie znać - stąd profilaktycznie wolę go zaślepić.
Jak dla mnie to co piszą że po zaślepieniu EGR wykańcza się DPFa to nie do końca prawda sam mam zaślepiony już dobrze ponad rok. DPF wypala się zawsze i normalnie po podłączeniu forscana i sprawdzeniu informacji o wypalaniu nie ma i nie było nigdy nie udanej próby. Dużo użytkowników nawet zauważyło że filtr wypala się po większym dystansie km...

Bump:
Cytat:
Napisał dzamen Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam! Zaślepiłem EGR przed samym wyjazdem na wakacje do Chorwacji i bałem się czy nie będzie jakiś problemówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Aha ! Byłem jeszcze u takiego magika od softu i powiedział że przy podłączeniu kompa będzie wywalać błąd tegoż zworu ale jezdzić jak najbardziej można bez konsekwecji.Zeby to wszystko miało ręce i nogi trzeba wgrać nowy soft a to koszt (bynajmniej u niego) to 400zł.
Ale do meritum.
Byłem i wróciłem bez żadnych problemówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Zrobiłem 2500 km i stwierdzam że autko lepiej reaguje na pedał gazu i nie kopci. (nie tyle co przed zaślepieniem)
Zdarzało mu się lekko przydymić ale to nie to co przedtem kiedy w lusterku świata nie było widać przez ten dymGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., a i nie było mocy
Błąd po zaślepieniu nie powinien jednak wyskakiwać. Po adaptacji EGR błąd zniknął mimo zaślepionego EGR.

Bump:
Cytat:
Napisał ixion2010 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To może jeszcze ja się zapytam i zaraz bym sobie zamówił taką zaślepkę na all...., mam 2.0 tdci, 2006 rok, bez DPF fabrycznie, mogę wstawiać?
Ja i inni mamy DPF i wstawialiśmy :-)
Mario_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-09-2017, 20:53   #530
rumunn95

Zaślepkę wstawić najlepiej od strony chlodniczki spalin

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania