![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2005
|
Witam, Mam taki problem a w zasadzie z nim pytanie - wracałem ostatnio z pracy i wysiadło mi coś w klimie i nie wiem czy skończył się czynnik w instalacji klimatyzacji czy jest to problem inny... wali mi po prostu gorące powietrze z nawiewów sprężarka się uruchamia po naciśnieciu A/C spadają obroty i słychać charakterystyczne cyknięcie no i dalej nic zimnego jak nie było tak nie ma.
Na ile Ford jest "mądry" żeby stwierdzić i czy potrafi stwierdzić że nie ma czynnika i pokazać to jako błąd ? Bo chyba jeśli czynnik by się skończył to zatarła by się sprężarka jeśli dobrze rozumiem... mógł by ktoś z kolegów doprecyzować ? Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
po pierwsze czy załącza się sprężarka i czy rozłącza jeśli tak to po jakim czasie
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Mustang GT 2019 EU
Silnik: 5.0L TiVCT Coyote (450KM)
Rocznik: 2019
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Srężarka sie nie zatrze, jak za mało czynnika, to się włącza ze kutkiem jak u Ciebie.
Jak sprawdzisz, i dopełnisz czynnika, a będzie to samo, to szykuj sie na wymiane sprężarki na sprawną. |
|
|
|
#5 |
|
|
Mam manualną nie mam climatronic'a, a sprężarka uruchamia się po ok. +/- 1sek od wciśnięcia przycisku i odwrotnie wyłącza tak samo.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
mało czynnika
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Nie bardzo rozumiem teraz, jedna osoba pisze że jak jest mało to się nie uruchomi sprężarka druga osoba pisze że mało czynnika no to nie uruchomiła by się sprężarka to jak to jest w końcu?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
jest tak, że jak jest koło 200 ml czynnika to będzie się włączał na sekunde i wyłączał. efekt ? nie schłodzisz.
poniżej pewnego pułapu nie włączy się w ogóle. masz mało czynnika = wyciek, nieszczelność |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Mustang GT 2019 EU
Silnik: 5.0L TiVCT Coyote (450KM)
Rocznik: 2019
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Tą maszynką do nabijania czynnika da rade sprawdzić ? sprawdza ona sama ? Bo ja tego nie będe robił i nie wiem czy mają takie urządzenia na warsztacie tym do którego pojadę i co powiedzieć.... na 18:00 mam pojechać.
|
|
|
|