![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 18-08-2017
Model: Focus mk2 Lift
Silnik: 1.6 benzynka
Rocznik: 2008
|
Witajcie,
Na początek witam wszystkich jako nowy użytkownik forum. Czytając liczne bardzo profesjonalne odpowiedzi i opinie postanowiłem się zarejestrować i też brać czynny udział na tyle na ile będę.moglGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. za wszystkie niedociągnięcia z góry wielkie sorry!!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na początek mam pytanie - licznik focus mk2 lift. Od jakiegoś miesiąca mam problem z licznikiem. W różnych momentach jazdy zaczyna wyrzucać wszystkie ikony ma wyświetlaczu. Elektryk sprawdził luty - są wg niego w porzadku. Błąd polega na miganiu ikon w losowych momentach. Ikony znikają jak lekko lub mocniej uderze w licznik. Pozostaje wtedy tylko ikona kółka zębatego z wykrzyknikiem.2 dni temu zdenerwowałem się i zacząłem szperac. Okazuje się że jak podniose lekko lewy góry róg licznika TP błędu nie ma i nie wyskakuje. Problem pojawi się gdy puszczę licznik. Macie na to jakiś pomysł? Czy w grę wchodzi wymiana licznika czy coś prostszego? Drugie pytanie odnoszące się już do tematu - czy licznik od Focusa mk3 będzie pasował do Focusa mk2 lift z 2008R? Z góry dzięki za pomoc! Ostatnio edytowane przez SRS ; 18-08-2017 o 22:21 Powód: wszyscy wiedzą że to Ford Focus 2008-2011 po to jest prefix |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
|
A jak sądzisz, patrząc na kształt ?
O uruchomieniu tego nawet nie wspominam. Jedź do elektronika, nie elektryka. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Gość generalnie zajmuje wyłącznie samochodami i opinie raczej dobra miał ale różnie bywa..
Co do liczników różne cuda widziałem dlatego wolę zapytać. W takim razie inne pytanie - czy jest jakaś różnica pomiędzy licznikiem od "Anglika"? Czy będzie pasował? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Jest anglik/europa i benzyna/diesel. Ale trzy razy taniej będzie naprawić u elektronika niż kupić drugi ( nie wiadomo w jakim stanie, być może taki sam do naprawy ), uruchomić, ustawić przebieg, kodować kluczyki. Naprawisz raz porządnie za 150 zł i masz spokój na zawsze. Wymieniając zegary to i do tysiąca możesz dojść.
Nie neguję, że opinie miał raczej dobrą, tylko mówię że elektryk i elektronik to nie to samo. Niech elektronik wezmie zegary na stół, spojrzy przez lupę, mikroskop, cokolwiek, i naprawi jak coś znajdzie. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|
To sprawdził czy poprawił te luty? Twoje objawy (poprawa po uderzeniu) ewidentnie wskazują na zimne luty. Jeżeli nie czujesz się mocny w lutowaniu, możesz rozmontować zegary i zanieść do jakiegoś elektronika do przelutowania głównej wtyczki. Na pewno zapłacisz mniej jak u elektryka samochodowego. Z angola pasują, tylko skala kilometrowa jest mniej czytelna. Zasada jest tylko z diesla do diesla, z benzyny do benzyny. Inaczej jest wyskalowany obrotomierz. To jakie masz zegary? Takie jak na fotce 1 od Łukasza? Drugie zegary musi dopisać ktoś ogarnięty, zaszyte jest tam IMMO.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 19-08-2008
Model: Focus MK1 2001, Focus MK2 FL, Mondeo MK4
Silnik: 1,8 TDCI 115, 1,6 TDCI 110, 2,0 TDCI 140
Rocznik: 2001, 2008, 2009
|
Na 100 % zimne luty
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016
|
Tak jak ci Radek zaleca ... zanieś do przelutowania elektronikowi (popytaj w serwisach naprawy laptopów nawet) nie powinno to kosztować majątku jak przyniesiesz już rozebrane . Ale jeśli nie przyniesie to efektu to koszt licznika (angola) to około 150 zł i czasem nawet trafia się za 100 zł , angole zazwyczaj mają mniejszy przebieg (nie wiem ile u ciebie jest ,ale zawsze sprzedawce zapytać można.Korekta w górę przy mniejszym przebiegu to nie problem (robi się to ELMconfig-iem) jeśli wyższy to już trzeba do magika podjechać (koszt około 100 zł) .Tarcze przełożysz ze swojego i trzeba przeskalować wskazówki tylko by prawidłowo wskazywały ( o ile pamiętam kręcąc w prawo aż do oporu wskazówka znajduje się idealnie w pionie , ale też można zaznaczyć pozycję wskazówek przy włączonym zapłonie i tak samo je zamontować ). Potem już tylko dopisać kluczyki do zegarów (muszą być minimum 2 kluczyki i nie mogą to być oba klony jednego). Można to samemu zrobić ForScan-em albo podjechać do kogoś kto to robi (koszt około 100 zł)
Myślę ,że opisałem dokładnie możliwości ale i tak polecam elektronika i na 99,9% po tej wizycie będzie OK |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Witajcie ponownie,
dzięki wszystkim za tak błyskawiczne i pomocne odpowiedzi. Na pewno oddam licznik do regeneracji. Poniżej zamieściłem linki do filmów na youtube z tym co się dzieje na liczniku. Co wy na to? Diagnoza ta sama tym razem już bezdyskusyjna? LINK 1 [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (podważony licznik i jego "odcięcie") LINK 2 [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (sztuczne wymuszenie błędu) P.S. mam nadzieje że przyszłym pokoleniom to pomoże. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
To są zegary przedliftowe, czyli masz taką przejściową wersję auta, częściowy lift, były takie.
Jeżeli chcesz to możesz je wymienić na liftowe, pierwsze zdjęcie w moim poście, ale znacznie większy koszt niż naprawa tych. Naprawisz za 100-150 zł u elektronika, na 99,999% to zimne luty. Wymontuj i do elektronika. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
A czy polecacie kogoś uczciwego i z głową w Krakowie?
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| focus , licznik |
|
|