![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: Ford Focus C-max
Silnik: 1.8
Rocznik: 2004
|
Witam. Przymierzam się do wyczyszczenia kolektora ssącego.
Ma ktoś jakieś fotki i czy można to zrobić nie wyciągając silnika? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 21-09-2009
Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik
|
A może to przepustnica a nie kolektor ssący ?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Przepustnice już wyczyściłem.
I to własnie przy czyszczeniu przepustnicy , zaświeciłem latarką do środka i zobaczyłem niewielką kałużę oleju na dnie kolektora ssącego. Z tego co sie dowiedziałem to jest zapchany zaworek zwrotny separatora oleju i on wywala olej do kolektora ssącego. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Darmowa robota, nie wiem ile razy będziesz czyścił, ze zdejmowaniem kolektora lub bez, zawsze na dnie kolektora będziesz miał, po tygodniu od czyszczenia kałużę oleju, która się nie powieksza, zawsze jest taka sama, bo nadmiar w postaci mgły olejowej silnik pociagnie do cylindrów, spali i wydmucha przez rure do atmosfery.
A najlepiej tam nie zaglądać, będziesz jeżdził parę lat nawet nie wiedząc, że tam jest olej. |
|
|
|
#5 |
|
|
Ale ja na 10000 tyś km wlałem 4 litry oleju.
Gdyby się udało udrożnić zawór w separatorze to możne tego oleju by nie brał. Dużo z tym jest roboty? |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
ford::expert
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
Rocznik: 2007
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Ok jeśli to problem z pierścieniami i to dlaczego olej jest w kolektorze ssącym?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::average
![]() Imię: Zdzisław
Model: Focus C-Max
Silnik: 1.8 i
Rocznik: 2003
|
WITAJ to zdejmuj kolektor i czyść przy okazji sprawdzsz stan klapek ja je wyrzuciłem a w kolektorze oleju nie było tylko troche syfu przy przebiegu 256 kkm
Bump: do odkręcenia jest 8 śrub i rozpięcie kilku wiązek el. i przewodów bardzo wskazany kanał bo dostęp do dolnej części raczej niemożliwy mi zajeło to ok 4 godz ale robiłem z bratem i piłem piwko powodzenia |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
ford::expert
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
Rocznik: 2007
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Olej dlatego zbiera się w postaci płynu na dnie kolektora, dostając sie tam z miski olejowej w postaci mgły olejowej systemem odmy, i w kolektorze ssącym, to co nie zdąży sie skroplić i opasć na dno kolektora, zostaje wciagniete do komory spalania, spalone i wydalone w postaci dymu do atmosfery.
Pojecie,, bierze olej,,, to nie znaczy że konsumuje go tak jak pijak pod sklepem, tylko tak, jak opisałem wyżej. A w każdym silniku, w zaleznosci od jego stanu nastepuje wiekszy lub nie przedmuch do miski olejowej, i w zależności od pierścieni, albo z olejem do miski, albo bez. |
|