Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-08-2017, 01:13   #1
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Otwieranie drzwi z pilota otwiera bagażnik

Witajcie. Problem jak w temacie, pojawił się dziś po powrocie z trasy. Jak na razie nie miałem przypadku samoczynnego otwierania bagażnika, albo otwierania po przekręceniu stacyjki. Problem wystąpił dziś gdy zamknąłem bagażnik i chciałem zamknąć auto z pilota. Nacisnąłem na guzik zamykania auta a tu bagażnik się otworzył. Stało się tak 2 może 3 razy, potem pokombinowałem z guzikami (nacisnąłem otwieranie auta, bo wtedy nawet kierunki mi nie migały) i samo się naprawiło. Próbowałem później kilka razy otworzyć i zamknąć bagażnik, auto, i działa ok. Poruszałem również ręką tą gumową przelotkę między budą a klapą i nic złego się nie działo. Dodam że kiedy ten problem się pojawił, przy otwartej klapie usłyszałem jak zamek klapy sam się uruchomił, a ja nic nie naciskałem. Co to może być? GEM? Czy może sam zamek do przeczyszczenia? A może jednak to sławna przelotka między budą a klapą (w sumie ostatni raz zaglądałem tam 5lat temu przy okazji pęknięcia wężyka spryskiwaczy - paskudna sprawa). Klapa po zamykaniu czasem mi odskakuje i nie zatrzaskuje się.

Ostatnio edytowane przez zmulim ; 26-08-2017 o 01:38
zmulim jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2017, 10:10   #2
elektrotech
ford::average

Imię: Robert
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Otwieranie drzwi z pilota otwiera bagażnik

Miałem kiedyś to samo w poprzednim focusie. Popękały kable w tej gumowej przelotce i robiło się zwarcie. Nawet podczas jazdy potrafiła się tylna klapa otworzyć. Skończyło się na lutowaniu przewodów i niestety wymianie zamka w tylnej klapie bo się silnik spalił przez zwarcie właśnie na tych przewodach.
elektrotech jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2017, 10:53   #3
zmulim
FCP member

Dziś z rana znowu potestowałem i wszystko działa... Otwarłem bagażnik z pilota ładnie poprzez kliknięcie dwa razy, podniosłem klapę, solidnie "wymacałem" tą przelotkę, ruszając ją na prawo i lewo i nasłuc***ąc czy coś nie pyknie w zamku. No i nic, wszystko ok. Zamknąłem klapę, zamknąłem auto z pilota. Jakby nigdy nic. Ale chyba profilaktycznie zerknę w tą przelotkę choć wiem że złożenie tego z powrotem jest mega trudne z racji tego plastiku ustalającego gumę. Jeśli tam będzie ok, to chyba rzucę okiem na sam zamek, ale tam chyba nie ma sie co zepsuć...
Stary 26-08-2017, 16:58   #4
elektrotech

Nic tam nie jest trudne. Zdejmujesz gumę i masz przewody na wierzchu. Ja zawsze zdejmowałem uszczelkę i lekko odchylałem podsufitkę. Trzeba kilka zatrzasków zdemontować. Najlepiej też zdjąć plastik z klapy. przy montażu wyjmij plastiki z blach, załóż na nie gumy i dopiero wepchnij w blachę. Ja tez tak jak Ty olewałem problem dopóki podczas jazdy nie otworzyła mi się klapa z tyłu i poszedł dym z silnika od zamka. Myślałem że zawału dostanę.
Stary 26-08-2017, 19:10   #5
zmulim
FCP member

No to faktycznie, na pewno nic przyjemnego. W poniedziałek pewnie rzucę na to okiem, trochę to rozbebeszę i okaże się czy wiązka cała czy kable przetarte i zwierają do masy. Generalnie to wiem jak to porozkręcać, bo klapę już nie raz demontowałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przy okazji może sprawdzę sam zamek i kable do niego jak wyglądają.
Stary 27-08-2017, 21:03   #6
elektrotech

Tam przy zamku to się nie ma co zepsuć. U mnie zrobił się zwarcie pomiędzy plusem na stałe do wycieraczki a zasilaniem silnika do zamka. I się spalił, tak że się wszystko w środku potopiło. Smród gratis.
Stary 27-08-2017, 21:39   #7
zmulim
FCP member

Jutro mam trochę czasu to się tym zajmę. Myślę że jeśli znajdę przetarcia przewodów to warto by było to nadsztukować i zabezpieczyć tak by złącza były poza tym zgięciem ( z wykorzystaniem dłuższego kawałka kabla. Zastanawiam się tylko jak będzie tam z dostępnością szczególnie pod podsufitką.
Stary 28-08-2017, 10:14   #8
zmulim
FCP member

Zauważyłem również, choć pewnie to dwie odrębne sprawy, że od czasu jak dwa tygodnie temu odgrzybiałem klimę (wyciągałem silnik dmuchawy i rezystor) po dłuższym postoju, gdy odpalę auto i ruszę, da się wyczuć lekki smród spalonego plastiku wydobywającego się z dysz nawiewu, nawet jeśli dmuchawa jest wyłączona. Czyżby rezystor?
Stary 28-08-2017, 19:26   #9
zmulim
FCP member

Dziś udało mi się dobrać do tej nieszczęsnej przelotki i okazało się że 6 przewodów ma pękniętą izolację, łącznie z tymi dwoma głównymi grubymi idącymi do wycieraczki. Naprawiłem całą wiązkę, dosztukowałem tak by w miejscu przelotki nie było łączeń, by w przyszłości to nie pękało. Dodatkowo nową wiązkę owinąłem w samowulkanizującą się gumową taśmę izolacyjną i dopiero puściłem to w przelotkę. Wszystko ładnie działa. Co do dziwnego smrodu spalonego plastiku to przegrzebałem cały kokpit, wszystkie wtyczki, silnik dmuchawy, rezystor dmuchawy i nigdzie nie ma nadtopień, zupełnie nic. Rozebrałem też moduł GEM, sprawdziłem i też wszystko ok. Być może to zwarcie z tyłu na klapie powodowało że w GEMie coś się już próbowało topić, aczkolwiek nic takiego na płytce drukowanej nie zaobserwowałem. Generalnie to przewąchałem cały kokpit i wszystkie złącza, również te gdzie dokładałem i lutowałem kable do komputera pokładowego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wszystko wydaje się być ok. Ciekawy jestem co będzie jutro z rana, bo ten smrodek pojawia się jak auto dłużej postoi i go odpalę a potem ruszę. No chyba że jest taka opcja że powoli umiera sam silnik dmuchawy i robi opór na rezystorze już spory (dodam że przy odgrzybianiu klimy kilka tygodni temu właśnie czyściłem i smarowałem tą dmuchawę, i w sumie od tego czasu tak się dzieje). Sprawdziłem dla pewności komorę silnika i tam również nic nie śmierdzi.

Ostatnio edytowane przez zmulim ; 28-08-2017 o 19:40
Stary 28-08-2017, 20:01   #10
Arturr300
ford::advanced

Imię: Artur
Model: Focus MK1

Sorry za offtop, ale poruszyłeś temat który mnie też zastanawia. Jak się smaruje dmuchawę? Myślałem że tam są łożyska.
U mnie co jakiś czas dmuchawa wydaje niemiły dźwięk, takie jakby świszczenie / ćwierkanie.
Arturr300 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania