![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#171 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Daniel
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2008
|
no no wiem ze turbo dziura ale wczesniej nie falowal mi przy przyspieszaniu i szybciej reagowal na wcisniecie gazu
Ostatnio edytowane przez jahjah ; 16-07-2017 o 19:04 |
|
|
|
|
|
#172 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#173 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
Konczy sie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#174 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2007
|
jak długo się pojeździ z takim "gwizdem"? ja zrobiłem już jakieś 20 tysi. ktoś podpowie co dalej z takim przypadkiem robić? gdzie jak i za ile da się to zrobić?
|
|
|
|
|
|
#175 |
|
|
tez sie podlaczam do pytania :-)ja mialem nadzieje ze cos nieszczelne jest
Ostatnio edytowane przez jahjah ; 16-07-2017 o 22:08 |
|
|
|
|
|
#176 | |
|
ford::amateur
![]() Imię: Łukasz
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI (143KM)
Rocznik: 2009
|
Cytat:
1) udało mi się znaleźć nieszczelność w podciśnieniu. Po wymianie jednego przewodu cud pierwszy czyli zawory przestały pierdzieć 2) Myślałem, że może turbo padało bo zaczęło gwizdać ale doładowanie w normie, nie pluło olejem więc szukałem dalej. 3) W tzw międzyczasie padł akumulator. Aby go wymienić demontaż obudowy filtra powietrza. Okazało się, że źle była założona obejma rury dolotu i od spodniej strony (zupełnie nie widoczne) dostawało się powietrze. Przy okazji wyszło, że filtra powietrza przy ostatnim przeglądzie nie wymieniono... 4) Wywaliłem adaptację EGR'a i bingo! Po kilku kilometrach jazdy komputer wywalił usterkę silnika. Kod błędu zaworu EGR - zawór nie może osiągnąć zadanego położenia. Na szybko zrobiliśmy podmiankę i auto znów jak nowe. Mam wersję przedliftową i EGR sterowany elektronicznie. Nie mam pojęcia dlaczego komputer nie zgłaszał błędu wcześniej. Podejrzewam, że niedomykający się EGR puszczał spaliny do silnika jednocześnie odprężając turbinę - stąd wrażenie dużej turbo dziury. Wskazówką problemów z EGR mógł być jeszcze jeden objaw. Mianowicie po uruchomieniu zimnego silnika po kilkunastu sekundach w okolicach zaworów podciśnienia było słychać cykliczne stukanie/syczenie połączone z lekkim szarpnięciem silnikiem. Trwało to może około minuty i ustępowało. Lekarstwem było wyjęcie wtyczki z jednego z zaworków. Podejrzewam, że komputerowi nie pasowało coś w okolicach EGR i próbował sobie coś skalibrować przy okazji podduszając się spalinami (dlatego lekko szarpało silnikiem). Po wypięciu przewodu wypadało mu sterowanie turbiną więc sterował EGR w trybie awaryjnym. Trochę się opisałem ale może komuś pomogę. Wnioski mam takie, że podciśnienie, turbo i EGR to sieć naczyń połączonych i do diagnostyki potrzeba kumatego mechaniora ze znajomością tych silników. PS: W ASO usilnie mi wmawiano, ze mam 3 zawory podciśnienia i EGR starowany podciśnieniem... |
|
|
|
|
|
|
#177 |
|
|
kupilem dzisiaj egr (uzywke) jak wroce z wakacji podmienie i dam znac
|
|
|
|
|
|
#178 |
|
ford::average
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
|
Witam , pisze trochę z innym pytaniem . Mianowicie od jakiegoś czasu znowu zaczął mi brzeczec zaworek , już raz tak miałem i po wymianie było ok przez jakieś półtora roku . To pomyślałem że teraz też tak zrobię, ale mam inny problem. Od kilku dni ciężko mi samochód zaczął rano odpalac tzn. Musiałem długo trzymać guzik Aż dzisiaj w ogóle mi nie odpalił czy to może być spowodowane tym zaworkiem czy może filtr paliwa ? Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#179 |
|
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012
|
Filtra paliwa, świece żarowe, blokujący się (niedomknięty) EGR, rozrusznik ...
|
|
|
|
|
|
#180 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: Mk4 FL PowerShift
Silnik: 2.0 TDCi 163(138)/192 PS & 344/408 Nm by TuneFORCE ;)
Rocznik: 11.2011 prawie 2012 :P
|
Witam. Mondeo Mk4 DW10C.
Brzeczy któryś zaworek po zgaszeniu. Raz wywaliło błąd p1304: wysoka wartość kalibracji Egr. Potem kilka razy p0234: stan nadmiernego ciśnienia turbosprężarki i komunikat usterka silnika i tryb awaryjny. Czyżby zawór sterowania turbo do wymiany?
|
|