Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-09-2017, 06:40   #1
Marian010
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: Focus Mk2 S
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Rosnący stan oleju

Witam. Mam problem z swoim Focus mk2 2.0 Diesel jakiś czas temu zauważyłem że stan oleju rośnie, więc wszedłem na forum i zacząłem sprawdzać i znalazlem że przyczyna może być DPF, więc pojechałem do kolegi podpiąć autko pod komputer i faktycznie był błąd dotyczący tego filtra, tak więc pojechałem już do specjalisty od DPF i zaczęło się sprawdzenie ciśnienia na wejściu i na wyjściu, pan expert powiedział i pokazał że wszystko jest w jak najlepszym porządku a błąd pewnie powstał z tego ze procedura dopala nia pewnie powstał z przerwania jej w ostatniej fazie, nawet próbowaliśmy wymusić dopalanie ale auto po włączeniu programów przerwało je zaraz po sprawdzeniu stanu filtra, tak więc zadowolony umuwilem się na wymianę oleju żeby nie jeździć na tej zupie i teraz powraca problem stan oleju znów się podnosi co może być przyczyną tego, autko nie kopci na biało nie słychać żadnych hałasów, Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. czy ktoś w swoim Focusie trafił na taki problem i jak to rozwiązał

Marian010 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-09-2017, 08:20   #2
salom

Domyślnie Odp: Rosnący stan oleju

Poziom oleju w silniku podnosi sie nie tylko od złego działania DPF a, ale również od lejących wtryskiwaczy i uszkodzonej uszczelce pod glowicą.
Trzeba sprawdzić wszystkie mozliwości przedostawania się niepotrzebnych plynów do oleju.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-09-2017, 08:42   #3
Usefull
FCP member

Imię: Paweł
Model: Mondeo MK5, Kuga MK1
Silnik: 2,0 EcoBlue 150 KM , 2.0 TDCI 136 KM
Rocznik: 2020, 2008

ale czy na pewno masz ten filtr wypalony ? piszesz coś o przerwanej procedurze wypalania DPF-a , bo jak nie wypalony to będzie próbował dalej się wypalać , przerywać proces i tak w kółko a poziom oleju będzie się podnosił

Ford Fokus Mk4 HB 2,0 EcoBlue 150 KM 2020
Usefull jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-09-2017, 09:04   #4
Marian010

Cytat:
Napisał Usefull Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale czy na pewno masz ten filtr wypalony ? piszesz coś o przerwanej procedurze wypalania DPF-a , bo jak nie wypalony to będzie próbował dalej się wypalać , przerywać proces i tak w kółko a poziom oleju będzie się podnosił
Wypalony, spec sprawdzał stan ciśnienia na wejściu i wyjściu i mówił że jest bardzo dobry
Stary 02-09-2017, 09:42   #5
aprox99
ford::expert

Imię: Piotr
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014

Filtr DPF jest wypalony tylko w pewnym momencie a nie na stałe.Potem po odpaleniu zaczyna się procedura na nowo czyli zbiera się sadza i jak znowu nie jest wypalona do końca to historia się powtarza
aprox99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-09-2017, 14:51   #6
Marian010

Cytat:
Napisał aprox99 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Filtr DPF jest wypalony tylko w pewnym momencie a nie na stałe.Potem po odpaleniu zaczyna się procedura na nowo czyli zbiera się sadza i jak znowu nie jest wypalona do końca to historia się powtarza
Możesz to rozwinąć bo nie rozumiem, bo przecież jak niema różnicy na ciśnieniach czyli nie powinien być zatkany co oznacza że sam sobie w jakimś stopniu go wypalił, a Ty mówisz że on jest cały czas zapchany sadzą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.???
Stary 02-09-2017, 19:54   #7
benio
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009

Tak jak Aprox99 napisał, że jeżeli procedura wypalania DPF'u nie zakończyła się poprawnie zgodnie z programem zapisanym w PCM'ie to proces rozpocznie się ponownie przy najbliższej okazji.
PS
Nawet jeżeli "spec sprawdzał stan ciśnienia na wejściu i wyjściu i mówił że jest bardzo dobry" to nie oznacza, że program opracowany przez inżynierów Forda nie spowoduje uruchomienie procedury wypalania ponownie.
benio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-09-2017, 22:54   #8
Marian010

Witam, wracając do tematu oddałem autko na sprawdzenie wtrysków okazało się że wtryski nadają się do regeneracji oraz że pompa była uszkodzona w środku przez co ropa dostawała się do oleju, tyle stwierdzili panowie w serwisie koszt napraw mnie wydaję się dość spory bo 4200 zł ale pierwszy kosztorys wynosił ponad 7k więc sam już nie wiem co o samej cenie myśleć ale wróciła sprawa Dpf-a bo serwisanci znaleźli błąd związany z różnicą ciśnień który nie byli wstanie usunąć ani zdiagnozować tak więc nadzień dzisiejszy zmagam się z tym bólem mojego autka coś więcej może uda się ustalić w przyszłym tygodniu jak serwisant się douczy
Stary 20-09-2017, 23:02   #9
rzepetto
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2006

Ja za wtryski + pompa zapłaciłem podobnie - około 5k
rzepetto jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-09-2017, 16:59   #10
krzys1968
ford::expert

Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014

Cytat:
Napisał Marian010 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
oraz że pompa była uszkodzona w środku przez co ropa dostawała się do oleju
To znaczy jak z pompy ropa bezposrednio dostawala sie do oleju ?
krzys1968 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania