Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-08-2017, 09:35   #4111
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Wady wieku dziecięcego.

Cytat:
Napisał Marcin Luk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
BPlanuje zakup nowego kombi rocznik 2016 (dobry rabat). Czy spodziewać się jakichś kłopotów, czy te opisywane na forum to jednostkowe przypadki i przy odrobinie szczęścia i dbałości o auto będę miał kilka lat bezproblemowej jazdy.
Dobrze by było, jakbyś miał na pokładzie najnowszy system multimedialny Sync3, a nie Sync2 - sprawdź to. Różnica jest kolosalna na korzyść tego nowszego.

Stary 01-09-2017, 13:05   #4112
skoru
ford::average

Imię: Szymon
Model: Mondeo mkV | Volvo XC70
Silnik: 1.5 EB MT | 2.5T AT
Rocznik: 2016 | 2015

Choroba wieku dziecięcego w moim mdo mk5:
- wolno, ale ubywa płyn chłodniczy: mam 20 kkm i już dolewałem.
- jakiś świerszcz po przekroczeniu 80 km/h z okolic prawych drzwi z przodu - wkurza mnie to strasznie, może to niedokręcony błotnik? Coś ewidentnie wpada w wibracje od pędu powietrza
- strasznie miękki lakier. Auto ma rok i mnóstwo zarysowań / odprysków.

Więcej grzechów nie pamiętam.

Offtop: miałem diesla 2.0 w mk4 z średnim spalaniem 6.3 - 6.8, teraz mam 1.5 ecoboost 7.8 - 8.2. Osiągi podobne, tu i tu turbodziura na dole, benzyna lepiej ciągnie w górę. Dla mnie diesel w wersjach 140-150 KM stracił sens.

Ostatnio edytowane przez skoru ; 01-09-2017 o 13:12
skoru jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2017, 13:32   #4113
prokop123
ford::advanced

Model: Q3 Sportback S line
Silnik: 2.0 245 KM 4x4
Rocznik: 2024

Cytat:
Napisał skoru Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- jakiś świerszcz po przekroczeniu 80 km/h z okolic prawych drzwi z przodu - wkurza mnie to strasznie, może to niedokręcony błotnik? Coś ewidentnie wpada w wibracje od pędu powietrza
- strasznie miękki lakier. Auto ma rok i mnóstwo zarysowań / odprysków.
-Potwierdzam ten lakier, mam ceramikę na całym aucie i już 3 odpryski.
Na wiosnę oddam go na renowacje lakieru i zafoliuje w całości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zabieg ok 11 KPLN

- ja miałem takiego lekkiego świerszcza w okolicy drzwi z przodu, po obu stronach, uaktywniał się tylko na dołkach gdy mimowolnie karoseria pracowała i drzwi się poruszały o mikrometry Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. okazało się że wystarczyło posmarować preparatem do uszczelek wszystkie gumy i teraz błoga cisza, po prostu uszczelki obcierały o karoserię- być może to przez ceramikę i inaczej z nią współgrające uszczelki, ceramika jest bardziej śliska co mogło powodować takiego świerszczyka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
prokop123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-09-2017, 18:29   #4114
Marcin Luk
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Chrysler
Silnik: Grand Voyager
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał ethernal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powiem Ci tak, przy 25 tyś. km opłaca się kupić diesel`a. Pytanie jest, gdzie ten przebieg robisz. Jeśli 80% w trasie wówczas diesel ma sens, taki sam jak benzyna 1.5 EB. Jeśli proporcje miasto/trasa zbliżają się do stosunku 50/50 (nawet jeśli więcej w trasie) wówczas zdecydowanie brałbym 1.5 EB. Co więcej, z tego co piszą użytkownicy, oba silniki (2.0 TDCi i 1.5 EB) mają porównywalne spalanie w trasie. W mieście diesel może być nieco oszczędniejszy, z naciskiem na może Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Pb 95 jest tylko nieco droższa od ON. Ze względu na pojemność OC powinno być tańsze dla 1.5 EB. Oficjalnie pojemność nie ma wpływu na cenę ubezp., ale... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli wybierzesz wspomnianą benzynę plusy będą następujące:
- lepsze wyposażenie przy porównywalnej cenie;
- lepsze brzmienie silnika;
- cichszy silnik;
- brak DPF`a;
- mniej wrażliwa i mniejsza turbina - wyższa trwałość (niższe ciśnienie i temp.);
- niższa waga pojazdu;
- znacznie szybsze rozgrzewanie się silnika do temp. docelowej;
- można założyć LPG Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

PS: Subiektywna konkluzja, zamieniłem TDCi na benzynę i juz chyba nigdy nie wrócę do diesel`a Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dobrze to zebrałeś, dziękuję.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Marcin Luk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-09-2017, 11:15   #4115
endone
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Mondeo mk4
Silnik: 1.6 tdci 115 Econetic
Rocznik: 2011

Witam, kilka dni temu zauważyłem że pod lewą tylną lampą ''odszedł'' plastikowy element klapy.Prawa strona ładnie przylega aczkolwiek też ''pracuje'' ugina się lekko.Próbowalem to docisnąć ale odskakuje z powrotem.Czy jest jakaś rada na to? Zaznaczę,że żona lubi klapa pierdyknać i podejrzewam ,że to jej sprawka.Załączam zdjecie w linku:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
EDIT:
Problem rozwiązany.

Ostatnio edytowane przez endone ; 03-09-2017 o 20:39
endone jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-09-2017, 18:47   #4116
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

To jest temat o mk5.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2017, 17:20   #4117
Greg Poznań

Cytat:
Napisał kubiba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Akurat w tym przypadku wszystkie elementy do hydrografiki zdejmowała mi osoba, która się tym zajmowała kompleksowo,
bo niektóre elementy tj. na boczkach drzwi musiał na nowo ponitować.
Natomiast samemu też demontowałem środkowy tunel bez żadnego problemu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zdradź wszystkie tajemnice jak wyjąć ten element na kubki, bo nie mogę patrzeć na fabryczny, zakupiłem za 70zł drugi i oddałem do zrobienia.
Za kilka dni będzie i nie chciał bym pourywać nic, a widzę po tym co mam wyjęty, że jest tam od spodu chyba przykręcony,
sporo tych miejsc niepewnych i jak zacznę rwać bez głowy, to wyrwę pół tunelu w nowym aucie i dopiero będzie płacz.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2017, 23:04   #4118
kubiba

Imię: Bartłomiej
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 1.5 EB 160 KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał Greg Poznań Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zdradź wszystkie tajemnice jak wyjąć ten element na kubki, bo nie mogę patrzeć na fabryczny, zakupiłem za 70zł drugi i oddałem do zrobienia.
Za kilka dni będzie i nie chciał bym pourywać nic, a widzę po tym co mam wyjęty, że jest tam od spodu chyba przykręcony,
sporo tych miejsc niepewnych i jak zacznę rwać bez głowy, to wyrwę pół tunelu w nowym aucie i dopiero będzie płacz.
Podaj maila na priv to podeślę Ci schemat, bo plik jest za duży i nie mogę go tu załączyć.

Przykładowy link do filmiku pokazującego jak się*do tego zabrać:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
kubiba jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-09-2017, 08:10   #4119
Greg Poznań

Będę wdzięczny za wszelkie rady, kolejność wyjmowanych elementów ma znaczenie, to już wiem.
Ten filmik odnosi się tylko do tych zewnętrznych okalających plastików pierwszych, do kubków i tunelu daleka droga jeszcze :-)

Ten lepiej pokazuje choć gość marudzi dużo, ale w sumie wygląda na to, że prościej jak myślałem i jedyny
punkt, to zatrzask w okolicy zaczepu dekla pod spodem, więcej nie ma żadnych śrub trzymających go

https://www.youtube.com/watch?v=WsHjRV0sG4s

Ostatnio edytowane przez Greg Poznań ; 07-09-2017 o 08:48
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-09-2017, 08:26   #4120
taajniak

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 EB 260 KM / 415 nm by heko
Rocznik: 2015

Siemano,

Po 30k przejechanych zaczął mi świerszczeć / gwizdać wiatraczek od nadmuchu.
Normalnie krew mnie zalewa, bo pomimo że nie jest to głośne, to cały czas gdzieś to słuchać - ktoś coś takiego miał ?

W sobotę jadę do ASO - zobaczę co mi powiedzą...
taajniak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania