![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Artur
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2002
|
Mój problem z ładowaniem wygląda tak:
Kilka dni temu zaczęła mrugać kontrolka ładowania akumulatora. Chwilę później w kabinie zacząłem słyszeć pstrykający jakiś przekaźnik, oszalały też wskazówki zegarów. Okazało się że napięcie ładowania wynosi prawie 17 V. Pierwsza myśl - alternator. Wykręciłem i zawiozłem do naprawy, jednak specjalista stwierdził po testach że alternator jest w porządku (wyciągnął jednak mostek i przeczyścił trochę wszystko). Po założeniu alternatora napięcie po pierwszym odpaleniu wynosiło 13,7 V, po drugim odpaleniu chwilę później 14,4 V. Wsiadłem i pojechałem ale po przejechaniu paru kilometrów znów kontrolka świeci i zegary szaleją, przygasają też światła. Spec od alternatora mówił mi wcześniej żeby przyczyny szukać w skorodowanych przewodach masujących. Tak zrobiłem i rzeczywiście dwa z nich (nadkole) były tak zgnite, że urwałem śrubę przy wykręcaniu. Odczyściłem wszytko pięknie, nagwintowałem nowe dziury, skręciłem, odpaliłem i napięcie wynosi po pierwszym odpaleniu znów 13,7 V ale kontrolka ładowania świeci na czerwono. Za chwilę, jak silnik jest ciepły ładowanie wynosi 14,6 V, kontrolka świeci. Przejechałem 15 kilometrów, monitorując napięcie, ładuje równo 14,7 V, ale kontrolka ładowania nie gaśnie. Wyglądało już że ładowanie wróciło do normy i tylko kontrolka ma jeszcze jakiś problem ale zostawiłem auto na 2 godziny bez odpalania. Po tych dwóch godzinach po odpaleniu problem powrócił (szaleństwo na zegarach, kontrolka świeci, światła przygasają, ładowanie znowu 17 V). Ma ktoś jakiś pomysł co dalej? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
Sprawdź przewody w kostce na alternatorze i idące do niej. Ale i tak sądzę że to regulator padł
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004
|
I zrób ten alternator jak najszybciej bo możesz uszkodzić ECU.
Mariusz
|
|
|
#4 |
|
|
Wymieniłem regulator napięcia w alternatorze, ładuje teraz równo 13,83 V (po zapaleniu świateł spada do 13,73 V). Pojeździłem nim chwile i ładowanie póki co nie wzrasta ale kontrolka ładowania ciągle świeci na czerwono (wzbudza się zawsze ok. 15 sek. po odpaleniu.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 21-07-2010
Model: focus kombi
Silnik: 1.6 zetec
Rocznik: 2001
|
Wystarczy nieoryginalny regulator napięcia i będzie się świecić kontrolka. Jeździłem tak 6 lat. Po wymianie na orginał przestała się palić. Też miałem takie cyrki z ładowaniem 17V i szalejącymi wskaźnikami. Na nowym , orginalnym regulatorze , po miesiącu użytkowania. Reklamacja, wymiana na drugi i od 3.tyś. jest Ok.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Znowu dzisiaj wywaliło napięcie, tym razem prawie 19 V. Nie wiem co wy na to ale chyba wymienię cały alternator...
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
Przewody sprawdziłeś? Na próbę wstaw używkę oryginał
|
|
|
#8 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
19V to już prawie jak w TIRze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dziwne, że żarówki nie padają...
Ja bym radził jak przdmówca podmienić altka na jakąś używkę oryginalną. BTW: 13,7 V to chyba jest okej. Mam w jednym aucie w wskaźnik napięcia w radiu i 14V to rzadko kiedy tam widzę. Auto oczywiście nie ma żadnych problemów z "prądem". |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
A może byś spróbował na innym sprawnym akumulatorze robiś doswiadczenie.
Bo alternator to taka maszyna co nie ma rozumu, i jak ma ładować stary niesprawny akumulator ze zwarciami międzypłytowymi, to ładuje dużym prądemm do oporu, aż sie spali alternator, czyli uzwojenia stojana. Alternator nie ma ogranicznika. |
|