![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#161 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 21-06-2015
Model: Ford Mondeo Mk3 Focus Mk1
Silnik: 2.0 TDCI 130km 1.8 TDDI 75km
Rocznik: 2004 2002
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#162 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 24-01-2007
Model: kreatif...
Silnik: zwei zwei liter, BBK + koło dojazdowe 1.2
Rocznik: 2008, 2011, 2018
|
Cytat:
Loża Szyderców#16 TW is back! Jot24 nadaje http://loza.nazwa.pl/images/smiles/dog.gif |
|
|
|
|
|
|
#163 |
|
|
Golson mylisz szarpanie z wibracjami , ale sory napewno nie .... Przecież ty masz zawsze rację 8-)
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#164 |
|
|
Nie mylę. Przerobiłem to kilka dni temu.
Przy okazji wymiany sprzęgła wpadłem na pomysł aby wymienić przeguby wewnętrzne. Półosie zostały rozebrane i złożone bo kupione przeguby niespecjalnie chciały pasować... Po wyjeździe z warsztatu na 2 biegu przy 30km/h były poszarpywania, powyżej 120-130 rzucało nim jak żydem po pustym sklepie. Szarpał wyraźnie jak przy dławiącym się silniku. Najpierw wyważyłem komplet kół - nic nie dało. Potem czas na półosie. Mechanicy też wątpili, ale podmieniłem na próbę półosie - jak ręką odjął. Generalnie na wszelkiej maści szarpania, poszarpywania czy wibracje przy braku błędów wskazujących ewidentnie na jakiś element jest tylko jeden algorytm który pozwala uniknąć bolesnych wpadek: 1. sprawdzić koła 2. sprawdzić półosie/przeguby/łożyska 3. układ kierowniczy a potem dopiero szukać problemu tam gdzie koszty mogą być na prawdę nieprzyjemne.
Loża Szyderców#16 TW is back! Jot24 nadaje http://loza.nazwa.pl/images/smiles/dog.gif |
|
|
|
|
|
#165 |
|
ford::average
![]() Imię: Łukasz
Model: MK4
Silnik: 1.5 w goju
Rocznik: 2020
|
Ogólnie w tym temacie mylnie klasyfikuje się "szarpania". Bardzo dużo osób cierpi na szarpanie przy obrotach w okolicy 2 tyś na równej prędkości. Najczęściej 50-60 km/h i nie ma to związku z układem przeniesienia napędu.
Ciężko na to znaleźć niestety gotową receptę, gdyż trzeba by jeździć z uruchomioną diagnostyką i szukać anomalii. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#166 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#167 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-09-2007
Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
|
Szarpanie występuje pod obciążeniem (lekkim, stała prędkość) nie można go powtórzyć na postoju.
W części aut pomaga zaślepienie EGR w innych to tylko wzmacnia szarpanie. Jeżeli nie pompa to może być przepływomierz, bo to on steruje EGR. Powodów może być mnóstwo, ale bez diagnostyki w czasie pracy nie ma co wydawać kasy na części. Sent from my E6853 using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#168 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#169 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Mateusz
Model: Modeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
|
Trzeba wymienić czujnik położenia wału korbowego (100zł za czujnik)
Miałem takie same problemy i żaden serwis nie potrafił sobie z tym poradzić, aż znalazłem bardzo dobrego elektronika samochodowego. Wszystkie problemy ustąpiły. |
|
|
|
|
|
#170 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Dawid
Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 06.2009
|
Cytat:
wiec powiedz mi gdzie on sie znajduje czy latwy do niego dostep to sobie zamowie i wymienie
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| mk4 , przepustnica , szarpanie silnika |
|
|