![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#131 |
|
|
Cześć wszystkim,
Jaką kamerkę cofania polecanie do Mondeo MK4 przed liftem. Zastanawiam się nad dedykowaną w miejsce klamki klapy bagażnika lub w miejsce lampki oświetlającej rejestrację. A może lepiej taką okrągłą kamerkę o wrzycić ją w sam środem hokeja w zderzaku? Radio mam Sony więc będę chciał kupić jakiś nie duży wyświetlacz, ale też nie mam pomysłu gdzie będzie dobra lokalizacja. Czy ktoś z doświadczenia może coś polecić? Co kupić? Są różne ceny kamer od 50zł po 400zł i więcej... |
|
|
|
#132 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 18-11-2008
Model: MONDEO
Silnik: 2,0 + LPG
Rocznik: 2008
|
Ja u siebie do Mondeo Kombi MK4 2008 montowałem kamerkę zintegrowaną z włącznikiem klapy.
I powiem szczerze, że teraz żałuję. Podziałało troche i siadł mikrostycznik (tj słabe uszczelnienie i zardzewiał.) Założyłem drugi za 0.80gr. uszczelniłem i teraz działa. Drogie to to, jak się kamerka zepsuje to wszystko do zdemontowania. Teraz założyłbym w lampce. A najlepiej całkowicie osobno w nowym otworze w listwie. |
|
|
|
|
|
#133 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Miałem już kamerkę w lampce, kamerkę uniwersalną zamontowaną w blendzie (dokładnie to dwie różne) i kamerkę w wyłączniku klapy. Z tych wszystkich rozwiązań najbardziej polecam tę w wyłączniku klapy.
Wyłącznik można sprzedać (o ile jeszcze działa), szczególnie jeśli jest poliftowy. Ciężko jest dobrać barwę diody do tej z kamerki, no i kamerka w lampce jest ponad 30cm odsunięta od osi auta ... kamerka w klamce jakieś 6cm.
|
|
|
#134 |
|
|
W sumie racja ze w klamce to lepsze. Ale z 2 storny tak sobie mysle czy to juz nie jest raczej przerost formy nad trescia. Zwlaszcza ze takie tanie kamerki z nie ma co ukrywac nie zintegrowanymi ekranami raczej chyba nie dadza za dobrego widoku na to co sie dzieje za autem?
|
|
|
|
#135 | |
|
![]() Imię: Bartek
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi 140@198KM
Rocznik: 2011
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#136 |
|
|
NTSC powinno działać lepiej, ale to zależy wszystko od tego do czego chcesz to to podpiąć.
Większość wyświetlaczy jest dwusystemowa, ale tylko jeden będzie "natywny" i w tym będzie działać lepiej. Co do skręcających się linii na fabrycznej kamerze, to nie realizuje ich ani kamera, ani nawigacja. Od tego jest sterownik kamery cofania. Na podstawie odczytu z czujnika kąta skrętu kierownicy nakłada te linie na obraz z kamery.
|
|
|
#137 | |
|
![]() Imię: Bartek
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi 140@198KM
Rocznik: 2011
|
Cytat:
Zastanawiałem się czy jak dołożę nową kamerę z podświetleniem i obraz z niej podepnę pod NX'a, a oryginalną kamerę zostawię, to czy będę miał ładny obraz w nocy z nowej kamery a linie i sygnały czujników cofania nałożone z oryginalnego sterownika? Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
|
#138 |
|
|
Tak raczej nie zabangla. Musiałbyś podmienić oryginalną kamerkę na nową - znaczy podpiąć do sterownika kamery cofania inną niż fabryczna kamerkę.
Kamerki z doświetlaniem odradzam - kamerka na dobrej matrycy spokojnie radzi sobie w nocy, do tego w kolorze, doświetlanie jest iR i przełącza się w czarno-biel w nocy.
|
|
|
#139 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 03-03-2008
Model: MKII/MKIII/MKIV/S-Max/C-Max/Kuga2012/Kuga2018
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2018
|
Szukam kamery cofania z monitorem do 300 zł, chodzi głównie o to żeby w nocy było coś widać.
Czy coś takiego wystarczy? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Z góry dziękuję za pomoc.
|
|
|
#140 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo MKI
Silnik: Zetec-E 1.6 EFI
Rocznik: 1993
|
Ja kupiłem wideorejestrator w lusterku wstecznym z dodatkową kamerą cofania w zestawie, fajny bajer ale wiadomo - made in China, choć jakość nagrań nie jest jeszcze najgorsza. Ale do podstawowych potrzeb wystarcza i najważniejsze, że nie rzuca się w oczy. Nawet pasażerowie nie zauważyli rejestratora dopóki nie włączyłem ekranu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wytaptane na Xperii Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|