![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016
|
W moim przypadku okazało się że mam przestawiony rozrząd . Podobne miałem objawy choć pomagało podpompowanie paliwa gruszką i palił od strzała . To mnie zmyliło i byłem pewny że się zapowietrza . Pompiarz dopiero ustawił rozrząd i zapłon i mam do dziś spokój
A byłem pewny ,że niewłaściwie ustawiony rozrząd da się wyłapać samym uchem . Może więc i w tym przypadku będzie analogia |
|
|
|
|
|
#12 |
|
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Mustang GT 2019 EU
Silnik: 5.0L TiVCT Coyote (450KM)
Rocznik: 2019
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Sebastian
Model: Focus
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 2004
|
Witam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. świeżo zarejestrowany krążę po forum.
Kupiłem Focusa w kwietniu, w lipcu/sierpniu pożyczyłem ojcu auto na tydzień (mnie nie było, on potem wrócił na emigrację) - wsiadam po powrocie, a tu nie odpala od strzała jak zawsze. Trzeba było nawet piłować drugi raz czasami. Mama mówi że ojciec strasznie gazował przy ruszaniu (mama się nie zna, po prostu auto wyło jak zarzynane jak ruszał z jedynki) - jedyne co wiem, że mogę mu zarzucić. Zrobiłem jedną trasę 200km, w aucie śmierdziało ropą przy włączonych nawiewach, a pod maską przy skrajnym lewym wtrysku mokro - coś puszcza. Potem sprawdzanie na zimnym jak odpala, i tak jak wyżej pisałem. Od razu: mechanik, diagnoza, naprawa - okazało się że przewody paliwowe skruszałe, do wymiany, i możliwe że filtr paliwa jest jakiś no-name (wymieniany na początku lipca) i to on winny (przewody raczej nie są winne, jak twierdził, nie spotkał się raczej żeby to było to). Tak samo mówił że gazowanie nie musi być przyczyną, tylko wiek i trafienie w moment. Naprawa to tylko przewody, bo filtr okazał się w miarę spoko (bodajże filtron) i problem zniknął. Od wtedy jest na strzała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Podsumowując - u mnie podejrzewali filtr paliwa i może przewody, wyszło że wymiana przewodów rozwiązała problem. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Daniel
Silnik: 1.8 Tddi
Rocznik: 2001
|
To sam juz nie wiem co mam zrobic. Swiece i tak wymienie. A czy powie mi ktos jak sprawdzic czujnik halla w pompie? Slyszalem ze jakies czujniki na silniku polozenia walka rozrzadu maja tez wplyw gdy sa zabrudzone itd.
Ostatnio edytowane przez Ferdinando focuso ; 10-11-2017 o 20:28 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010
|
Ten silnik nie ma czujnika wałka. Ma czujnik wału (z tyłu skrzyni biegów), i czujnik położenia wałka pompy wtryskowej.
Odczytaj błędy. Jeśli to któryś z tych czujników, to wyjdzie to na błędach.
|
|
|
#16 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Sebastian
Silnik: 1.8 tddi
|
Jeśli chodzi o mój przypadek to było proste - kiedy był filtr wymieniany i na jaki? Jeśli dobra firma to na 99% można wykluczyć filtr paliwa. Przewody było widać że do wymiany i dopiero potem był sprawdzany filtr. Cała historia. Opisałem swój przypadek żeby dać inny przykład niż wszyscy, a który okazał się tym poszukiwanym przeze mnie. Może nietypowy przypadek, ale też jedyna oznaka jaką miałem, to problem z odpalaniem. Powodzenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
ford::average
![]() Imię: Angeloss
Model: Ford Focus
Silnik: 1,6 16 V
|
Cytat:
Bump: dodam jeszcze ,że nie odpala się disla jak pb ,trzeba parę sek. dać na grzanie świec i potem odpalanie. |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Daniel
Silnik: 1.8 Tddi
Rocznik: 2001
|
Wlasnie to moze byc cala przyczyna u mnie. Zadna swieca nie grzala wykrecilem sprawdzilem na akumulatorze i zero zadna nawet ciepla sie nie zrobila. Jutro wymienie swiece i dam znac co i jak. Mam nadzieje ze to pomoze.
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Niestety nie pomoże.
Zdrowy diesel na bezpośrednim wtrysku i bez świec sobie radzi. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
![]() Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016
|
Zamiast kombinować i gdybać jedź do dobrego mechanika (pompiarza) niech ci sprawdzi rozrząd i kompresję. Wtrysk bezpośredni nie potrzebuje świec by odpalić od strzała
|
|
|
|