Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-11-2017, 11:43   #481
totek2
FCP member

Model: Mondeo MK5 ST Line X AWD
Silnik: 2.0 180KM-> ~205
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: nagrzewnica elektryczna - jak zamontować ?

Cytat:
Napisał peteypee Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czeli jednak w benzynie ma to nikły sens.
Ja mam i sobie chwalę, dokładałem w mk4 (diesel) i gdybym w s-maxie (benzyna) nie miał to też bym dokładał. Koszt niewielki a szybciej ciepło jest. Tak jak @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] wyżej pisał, nagrzewnica wyłącza się przy ok 76 stopniach cieczy chłodzącej. Oczywiście przy odpalonym grzaniu przedniej i tylnej szyby nagrzewnica prawie nie grzeje, szyby maja za duży pobór prądu żeby działały wszystkie trzy rzeczy na maxa.

Stary 22-11-2017, 11:48   #482
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mit i tyle.
Może i mit, ale to wyłączanie się przy 76-77 jest moją obserwacją z kilkunastu miesięcy.
Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wystarczy nie włączać nawiewu po odpaleniu auta,gdy temperatura silnika dojdzie do około 76 stopni załącz nawiew.
Dotychczas nie sprawdzałem. Przetestuję. Testowałem natomiast działanie z ustawieniem klimy na LO, przy działającej dmuchawie. Jak temp. płynu chłodniczego jest powyżej 77 st., to nagrzewnica po przestawieniu temp. na HI mi się nie włącza.
Cytat:
W/g Waszego mitu PTC nie powinna się załączyć,a jednak jest inaczej...
Miej na uwadze, że ja opisuję działanie nagrzewnicy w konfiguracji z silnikiem benzynowym. Śledząc tematy na FCP dotyczące PTC widzę więcej różnic w działaniu w porównaniu do konfiguracji z silnikiem diesla...
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-11-2017, 12:21   #483
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Nagrzewnicy nie interesuje temperatura silnika,tylko temperatura wewnątrz auta. Na tej podstawie działa - to moje spostrzeżenie oparte na obserwacji jej działania z ostatnich 3 lat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-11-2017, 13:29   #484
totek2
FCP member

U mnie za każdym razem wyłącza się przy 76 stopniach w silniku bez względu na temperaturę wewnątrz, wiec nagrzewnice interesuje jednak temperatura silnika.
Stary 22-11-2017, 15:17   #485
peteypee
ford::professional

Model: Mondeo MK3/ mk4/ Jag XF
Silnik: 2.0, 2.0 Pb/ 4.2SC Pb+LPG
Rocznik: 2002 / 2008 / 2010

Gdyby nagrzewnica działała względem temp wewnątrz to byłoby super ale jesli działa tylko do nagrzania silnika to faktycznie sens ma w dizlu bo benzyna na prawdę łapie temp po dosłownie paru minutach.
peteypee jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-11-2017, 15:41   #486
Parch

Nie bardzo rozumiem Twój tok rozumowania. Przecież jak się silnik nagrzewa, to - przy założeniu, że wszystko jest sprawne i masz włączone ogrzewanie - również nagrzewa się w kabinie. To po cóż miałaby ta nagrzewnica działać dłużej, skoro temperatura wnętrza jest już komfortowa?

BTW. Jak temperatura zewnętrzna jest niższa niż 10 st., to żeby osiągnąć 76 st. muszę jednak w cyklu miejskim minimum 10 min. mieć auto uruchomione, Więc jest trochę czasu, żeby nagrzewnica sobie podziałała.

Ostatnio edytowane przez Parch ; 22-11-2017 o 16:06
Stary 22-11-2017, 19:22   #487
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał totek2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wiec nagrzewnice interesuje jednak temperatura silnika
Proponuje test,jaki zaproponowałem koledze @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] w poście #480 i zobaczymy co wyjdzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ze swoich spostrzeżeń jeszcze dodam,że także kierunek nawiewu ma wpływ na fakt,jak długo działa nagrzewnica Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control

Ostatnio edytowane przez mm32 ; 22-11-2017 o 19:27
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-11-2017, 19:28   #488
totek2
FCP member

Jak nie zapomnę to sprawdzę jutro.
Stary 22-11-2017, 19:37   #489
Parch

Cytat:
Proponuje test,jaki zaproponowałem koledze @Parch w poście #480 i zobaczymy co wyjdzie
Już nawet zrobiłem, ale dzisiaj w Breslau 10 st. więc nie jestem pewien, czy jest wiarygodny. Zrobiłem, jak pisałeś, czyli wyłączyłem zupełnie nawiew przed odpaleniem auta i na wszelki wypadek otworzyłem wszystkie okna żeby było chłodniej w środku. No i ruszyłem "w miasto"Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Po osiągnięciu tych magicznych 76 st. włączyłem nawiew i klimę na HI, no i... nagrzewnica się nie włączyła.
To była pierwsza próba i do tego dzisiaj jest u nas 10 st. więc nie jest to jeszcze wiarygodne zupełnie.
Cytat:
Ze swoich spostrzeżeń jeszcze dodam,że także kierunek nawiewu ma wpływ na fakt,jak długo działa nagrzewnica
Włączałem po kolei wszystkie kierunki, nawet "AUTO". I nic Panie, nic. Test powtórzę jak będzie zimniej.
Stary 22-11-2017, 19:52   #490
totek2
FCP member

Nic, tyko się przeprowadzać do Breslau jak tak ciepło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zasady postowania