Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-12-2017, 08:54   #1021
xtremesystems
ford::beginner

Model: octavia 3 fl
Silnik: 1,8Tsi
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Spalanie 2.0 Ecoboost

tez nie wierzę w 9.2 po warszawie prokopa.

wklej screen gdzie jezdzisz ze srednia 20km/h przez jakies 30~40minut.

wkleiles narazie trase gdzie wlokles sie srednia 60 a spalil ci prawie 8 litrow.
czyli normalnie

albo sciemniasz albo masz cos zepsute z liczeniem spalania

ja mam 1.8tsi w ljzejszym aucie po trasie ze sr 70 pali mi 6.5~7.0 a po miescie ze sr 20km/h okoli 10. srednia 30 po miescie 8.5~9.5

dziwbym trafem po trasie spalasz wiecej a po miescie ciezkim klocem i w automacie palisz duzo mniej

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

xtremesystems jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2017, 09:23   #1022
Rob^
FCP member

Imię: Robert
Model: Ranger Limited
Silnik: 2.0 238KM Bi-Turbo
Rocznik: 2022

Cytat:
Napisał xtremesystems Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tez nie wierzę w 9.2 po warszawie prokopa
Bez problemu takie spalanie można uzyskać w Mondeo z EB2.0 ! .. wymaga to oczywiście braku systemu nerwowego ale da się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolega napisał przecie:
Cytat:
Napisał prokop123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... bo ja tak dla szpanu jeżdżę powoli jak emeryt i to pewnie dlatego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Uważam też że jeśli kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] troszku bardziej się przyłoży to może udać mu się zejść <9L/100km

tylko po co ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Było niesamowite Mondeo i zadziorna Kuga ST-Line jest Fiesta EcoBoost 1 liter !!! i Fordowa wyprawówka
Rob^ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2017, 09:26   #1023
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Ja Was chyba zaproszę do siebie i poproszę o przejechanie mojej trasy ze spalaniem poniżej 14. To i tak wystarczający postęp w porównaniu do 17.
Chętnie się pouczę, jak to się robi. :-P
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2017, 10:01   #1024
prokop123
ford::advanced

Model: Q3 Sportback S line
Silnik: 2.0 245 KM 4x4
Rocznik: 2024

Cytat:
Napisał xtremesystems Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wklej screen gdzie jezdzisz ze srednia 20km/h przez jakies 30~40minut.
Ciekawe założenia, a niby dlaczego wnioskujesz że jeżdżę po Warszawie w godzinach szczytu ? musiałbym chyba o 16:00 być na mieście w centrum aby uzyskać taką średnią prędkość. Dla mnie 20km/h w okolicy w jakiej mieszkam jest tak samo nie realne jak 17l/100

moje trasy po Warszawie to okolice
S2, S8 i Prymasa - brak świateł
kawałek Okopowej, Wolska, Połczyńska. w godzinach w których jadę autem nie ma dużych korków, zazwyczaj jestem 2-3 pod światłami.

Miasto miastu nie równe i godziny jazdy mają wpływ na całość spalania.

Nie uważam że 9.2l to jakiś rewelacyjny wynik jak na trasy które pokojuje po Warszawie, a na pewno nie tak zajebisty żebym musiał ściemniać.

Mierzalność waszego spalania do mojego to jak porównywanie gruszki do jabłka. jeden ma pecha bo do pracy przebija się przez korki w godzinach szczytu a drugi jedzie bez korków po trasach które sprzyjają efektywnemu poruszaniu się a nie utrudniają. Kto zna Wawę to wie o jakich trasach mówie.

to tyle OT.

Ostatnio edytowane przez prokop123 ; 06-12-2017 o 10:04
prokop123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2017, 10:11   #1025
xtremesystems

to ja po lodzi tak jak ty po warszawie potrafie zrobic 7 -7,5. co nie zmienia faktu ze to ma sie nijak do realiów jazdy po miescie. potem ktos kupuje auto i zdziwienie.
Cytat:
Napisał Rob^ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bez problemu takie spalanie można uzyskać w Mondeo z EB2.0 ! .. wymaga to oczywiście braku systemu nerwowego ale da się
Kolega napisał przecie:
uwazam ze po miescie jest to niewykonalne (mowie o sredniej ponizej 23 km/h czyli korku). czy bys sie wlekł czy nie. po prostu jesli ciagle ruszasz i sie zatrzymujesz (nawet hamujac silnikiem) i tak kilkanascie - kilkadziesiat razy to nie ma gdzie spasc to srednie

Cytat:
Napisał prokop123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
moje trasy po Warszawie to okolice
S2, S8 i Prymasa - brak świateł
kawałek Okopowej, Wolska, Połczyńska. w godzinach w których jadę autem nie ma dużych korków, zazwyczaj jestem 2-3 pod światłami.
czyli jezdzisz w miescie w warunkach na miasto nietypowych. stad ja takie spalania jak twoje odrzucam bo 90% po miescie jezdzi 7-16 w centrum stojac w korkach i palac po 15L/100

Ostatnio edytowane przez xtremesystems ; 06-12-2017 o 10:21
Stary 06-12-2017, 10:33   #1026
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Panowie, to może inaczej - ile razy na tych Waszych odcinkach z fajnym spalaniem się zatrzymujecie i ruszacie? Ja jak już pisałem, na odcinku 4-5 km mam 7-10 skrzyżowań, czasem po drodze zatrzyma mnie pieszy albo inne auto. Jadę przed 7 rano więc korków nie ma żadnych, jazda jest płynna, ale właśnie ze skrzyżowaniami/światłami, na których czasem włączam ASS, ale potem i tak następuje faza przyspieszania od 0 do 50 km/h.
I w takich oto warunkach zejście poniżej 16 l/100 km jest niemożliwe.
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2017, 10:45   #1027
xtremesystems

dokladnie. jak jade po o 22 lodzi z trzema zatrzymaniami na 10 km to mam 7-7,5 (caly czas pisze o 1,8 tsi) . jak jade rano i mam zatrzyman ze 20 to rzadko jest ponizej 10 a raczej jest powyzej. nie oszuka sie fizyki
Stary 06-12-2017, 10:46   #1028
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja jak już pisałem, na odcinku 4-5 km mam 7-10 skrzyżowań,
W takich warunkach to śmiem twierdzić że nawet mój diesel spalił by w okolicach 7-8 litrów, szczególnie z zimnego startu

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2017, 10:50   #1029
prokop123
ford::advanced

Model: Q3 Sportback S line
Silnik: 2.0 245 KM 4x4
Rocznik: 2024

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie, to może inaczej - ile razy na tych Waszych odcinkach z fajnym spalaniem się zatrzymujecie i ruszacie?
fajna zabawa, dobrze że mi sie nudzi w pracy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ruszam zawsze o 7:20
Dom- przedszkole -odcinek 1,5 km
wyhamowuje aby włączyć się do ruchu - rzadko się zdarza abym włączał się zaczynając od zera.
jedno zatrzymanie na światłach ul Leszno
parkuje w przedszkolu.

Przedszkole - praca - odcinek 3,5 km
jedne światła na Sokołowskiej , max 2 jak mam pecha ( Prymasa )
po 5 min jestem w pracy.

To moje od pon do pt z pracy i do pracy.

Cała moja rodzina i znajomi są po lewej stronie Warszawy tak wiec autem w centrum bywam może raz na miesiąc, po drugiej stronie wisły może raz na 3 miesiące Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
do centrum to jeżdżę na piwo Uberem.

Reasumując,
Nie moja wina że jeżdżę po mieście w takich warunkach, że mogę pracować jak chce i że tak mi odpowiada pracować od 8:00. Nie moja wina że nie łapie świateł i że mam drogi które korkują się w przeciwną stronę niż jadę.
Ale i nie moją winą jest że mi w moich warunkach pali po Wawie w okolicy 9.2. Zwyczajnie nie mam gdzie spalić wiecej.
10 z hakiem to mi spalił jak jechałem do AutoNobile przez całą warszawę i były korki ze względu na dzwon.
prokop123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2017, 10:55   #1030
xtremesystems

latem w korku po Łodzi mialem 10.5 w 1.6tdi w fabii [z włączona klima] gdzie 1.6tdi jest okrzykniety przez media samochodowe silnikiem niemal produkujacyn ON a fabia waży lekko ponad tone

patadoksalnie kiedys mowilo sie diesel na trasy benka do miasta. jezdzac teraz benka a majac jeszcze dieselka nawieksze roznice spalania sa w miescie w korku.

gdyby nie egry i dpfy to ddo miasta mala turbo dieselki byly by super bo te same odcinki gdzie tsi robilo 7~7.5 [godzina 22] diesel robil 4.5~5

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz

Zasady postowania