![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotr
Model: S max
Silnik: 2.0 diesel
Rocznik: 2008
|
Witam.
Mam pytanie odnośnie samodzielnej naprawy sprzęgła klimatyzacji Ford S max 2.0 tdci 140 km Pytanie: w którą stronę odkręca się samo sprzęgło(prawy,czy...lewy gwint)? Czy do zdjęcia koła pasowego muszę użyć ściągącza? Mam dość mechaników i chcę spróbować sam to zrobić. Tak przy okazji to owa częsć uszkodzona jest trzeci raz w ciągu 1.5 roku!!! Ogólnie problem z klimatyzacją mam od dnia zakupu używanego auta w Niemczech. Najpierw skraplacz potem dwa razy cewka klimy a teraz podejrzewam łozysko koła pasowego( bardzo głośne). |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
Jest tam normalny prawy gwint w tej śrubce ( bodajże M6) nie potrzeba żadnego ściągacza żeby zdjąć sprzęgło .Koło jest zabezpieczone wewnątrz pierścieniem zegera . Tak że nędziesz potrzebował do tego jeszcze kleszczyki proste do zegerów .
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Mariusz
Model: S-Max Platinium X
Silnik: 2.0 Tdci 181KM; 413 Nm
|
Dodatkowo sprawdź sprzęgło alternatora.
U mnie to ono hałasowało ale odkryłem to dopiero po wymianie sprzęgła klimatyzacji... |
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotr
Model: S max
Silnik: 2.0 diesel
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Dobrałem się do kompresora klimy. najpierw zdjełem pasek wielorowkowy następnie odkręciłem kompresor( trzy długie śruby). następnie łapię za koło pasowe kompresora i stwierdzam ogromny luz. Odkręcam śrubkę sprzęgła sprzęgło bez problemu odchodzi ale razem z nim koło pasowe. teraz próbuję zdjąc cewkę ale tam jest zabezpieczenie Zegera zdejmuję je ale cewka nie schodzi. Wewnątrz otworu dostrzegłem kolejengo małego Zegera nie wiem czy je tez zdejmowac. Do jutra prace wstrzymane. Bump: porobiłem duzo zdjęć ale nie wiem jak dodac Bump: Cytat:
sprzęgło sprawdziłem jest OK |
||
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
|
Nie pisałeś że chcesz zdjąć cewkę .
Do zdjęcia cewki wystarczy również zdjąć ten drugi zeger . Na początku roku też to rozbierałem , tu opisałem . [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|
|