![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#4251 |
ford::advanced
![]() Imię: Darek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
![]()
Chcę zamontować u siebie w FFII FL moduł BT/VC/USB. Przejrzałem całą zawartość komory za schowkiem pasażera i nie jestem w stanie namierzyć miejsca, gdzie ten moduł powinien wylądować. Uchwyt ma dwa otwory więc powinny być jakieś śruby wystające. Będę wdzięczny jeśli ktoś z Was mi to na zdjęciu zaznaczy. Jedyne śruby które tam widzę to te od poduszki powietrznej.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Poza tym proszę o podpowiedź jaka wiązka prowadzi przewody AUX do gniazda wiązki (8M5T-15K857) konsoli środkowej zlokalizowanej na jej początku od strony kierowcy. U mnie w tym gnieździe nie ma tych przewodów i chcę je dorzucić... Obecnie wygląda to tak jak na zdjęciach poniżej: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez Dariusz_B ; 26-11-2017 o 15:24 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4252 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 18-05-2011
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi 143KM
Rocznik: 2009
|
![]()
Witam
Mam mondeo Mk4 przed FL z Convers+ (przedliftowy, najnowsza wersja), Radio Sony 1Cd (najnowsza wersja oprogramowania) Co jest nie tak, po wpieciu modulu 8M5T-19G488-AF od Ford Focus II oraz mikrofonu do oryginalnej istniejacej wiazki, telefon paruje sie z radiem (zmienne kody pin sa wyswietlane) natomiast po wybraniu numeru radio sie wycisza ale slychac w glosnikach takie delikatne bzyczenie. Pajaczek byl w oryginalnej wiazce. Co trzeba zmienic w BCM (CCC) i jak przeprogramowac SRM z Focus na Mondeo, tak by to wszystko zagralo. Prosze o pomoc |
![]() |
![]() |
![]() |
#4253 | |
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
![]() Cytat:
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4254 | |
ford::average
![]() Imię: Sebastian
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 TDCi HHDA
Rocznik: 2007
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4255 |
|
![]()
Dzięki,
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
!
Przegrzebałem się przez kilkadziesiąt stron tego wątku i trafiłem na to zdjęcie. Trochę wyjaśnia gdzie moduł powinien być zamocowany. Ale jeszcze tego u siebie nie znalazłem... [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Gdyby ktoś miał wolną wiązkę rozdzielającą wpinaną między radio a modul BT do Focusa, to chętnie zakupię. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4256 |
|
![]()
W zestawie BT/VC/USB od anglika mam wiązkę, która z modułu BT do złączki w słupku A pasażera tam gdzie oryginalnie są wpinane przewody do mikrofonu, prowadzi jeszcze co najmniej 5 żył, których roli nie mogę zidentyfikować. Wychodzą one z pinów 26, 43,44 oraz 7,8 wtyczki modułu BT. Rozrysowane to wygląda następująco (brakuje jeszcze gniazda AUX, ale widać o co chodzi). Czy ktoś spotkał się z taką konfiguracją połączeń?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4257 |
|
![]()
Przejrzałem schematy elektryczne dla mojego modelu i już mogę sobie odpowiedzieć czemu służą przewody dodatkowe wychodzące z modułu BT. Może komuś też się przyda.
Występują one tylko od roku 2009 z nawigacją. Dzięki nim jest połączenie z modułem... GPS. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4258 |
|
![]()
Zabawy ciąg dalszy. Przede mną montaż panelu USB/AUX w schowku podłokietnika. Przewody AUX oryginalnie były montowane w wiązce prowadzącej zasilanie do gniazd 12V lub 230V. Według tej strony wiązka USB ma wychodzić z tunelu od strony pasażera czyli przeciwnie niż wiązka AUX:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Czy ktoś może się podzielić informacją jak prowadzona jest oryginalnie wiązka USB w tunelu to podłokietnika. Obecnie widok moich kabli jest następujący: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Gdyby ktoś wiedział jak/którędy poprowadzić przewody AUX i USB w konsoli do modułu BT, to prośba o podzielenie się, bo to kolejny krok. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4259 |
|
![]()
Znów mogę sobie sam odpowiedzieć. Forum się przydaje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przewód USB pod tunelem jest puszczony równolegle do wiązki z zasilaniem 12V do gniazd lub przetwornicy 230V, montowane zwykle na szybkozłączki lub taśmę izolacyjną do tej drugiej wiązki. Od strony deski rozdzielczej ma nawet przygotowane miejsce na złączkę z uchwytem do tunelu. Mistery solved!
Ale idziemy dalej... Z Modułu BT wychodzą po dwa przewody zasilające i dwa od masy. Radio natomiast ma po jednym. W którym miejscu oryginalnie następuje redukcja z dwóch na jeden. Schematy forda określają te punkty jako S135 (zasilanie) i S165 (masa). Ten ostatni jest połączony z masą radia przez przewód o kolorze BK-GN (czarno-zielony). I jeszcze samo umiejscowienie modułu. Czy chodzi o te dwie wystające tuleje jak na zdjeciu? I czy w wersji europejskiej moduł jest skierowany złączem do środka samochodu? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4260 |
![]() Imię: Jacek
Model: Ford C-MAX MK2
Silnik: 1.6L Duratorq CR TC (115PS) - DV6
Rocznik: 2011
|
![]()
Umiejscowienie modułu masz na 7 zdjęciu od góry
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Moduł zawsze przykręcany jest do takiej odgiętej blachy. Blacha ma 4 wypustki, które zazębiają się z wypustkami na module, te w około otworu. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez jacekk015 ; 15-12-2017 o 08:07 |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio |
|
|