Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-12-2017, 17:57   #1
xlukasz18x
ford::amateur

Model: Focus Mk II
Silnik: 1.8 Tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie Nie kręci rozrusznik

Witam wszystkich, posiadam transita z 2008r z silnikiem 2.4 tdci na bliźniakach dwa tygodnie temu byłem wymienić EGR-a drugi raz w ciągu miesiąc turbo działało dopiero przy 2800 obrotów i od tamtej pory zaczął się cyrk z odpaleniem tzn. Wchodzę rano do auta kontrolki wszystko świeci się ale rozrusznikiem nie kręci w ogóle chodź nie zawsze bo ostatnio stał dwa dni i rano za pierwszym razem odpalił trzy dni odpalał i teraz zaś drugi dzień nie odpala. Na linkę odpala po przejechaniu 10m, jak się zagrzeje auto i zgaszę go to normalnie odpala z kopa tylko problem jest z samego rana, przekaźnik sprawdzałem jest dobry. Czy mogli na serwisie coś zepsuć przy wymianie egr-a, uderzyć w ten rozrusznik albo kable naruszyć? Nawet nie wiem czy po tej samej stronie jest egr i rozrusznik bo z góry nie widać a pod auto nie mam jak wejść. Bo raczej związane to nie jest z zaworem bo rozrusznik w ogóle nie chce kręcić. Może ktoś orientuje się co może być przyczyną albo miał podobnie szukałem na forum ale nic ciekawego nie znalazłem. Dodam że auto ma przejechane ponad 541tyś i w tamtym roku wymieniony akumulator a rozrusznik nawet dwóch lat nie ma bo był wymieniany w serwisie. Z góry dziękuję za odpowiedzi😉

Ostatnio edytowane przez xlukasz18x ; 28-12-2017 o 22:27
xlukasz18x jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2017, 18:20   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Problem z odpaleniem

Cytat:
Napisał xlukasz18x Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przekaźnik sprawdzałem jest dobry.
Jak sprawdziłeś?
Czy ten przekaźnik stuka, gdy włączasz stacyjką rozrusznik? Jeżeli nie stuka, to może być uszkodzona stacyjka (włącznik).

Jeżeli przekaźnik stuka, trzeba na kanale/podnośniku sprawdzić,
- czy dochodzi prąd z przekaźnika do stycznika na rozruszniku,
- a jeśli tak, to czy rozrusznik kręci przy zwartym na krótko styczniku,
- a jeśli wtedy nie kręci, to szczotki się zawiesiły/zużyły,
- a jeżeli jednak kręci, to stycznik padł (do wymiany).

Musisz podjechać do warsztatu - skoro sam nie masz warunków zajrzeć od spodu pod silnik...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 28-12-2017 o 18:23
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2017, 19:14   #3
xlukasz18x
ford::amateur

Model: Focus Mk II
Silnik: 1.8 Tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Problem z odpaleniem

Po przekręceniu stacyjki stuka bo właśnie tak sprawdzałem nawet próbowałem zamienić przekaźniki bo są dwa takie same. To niestety nie obejdzie się bez serwisu, bo nie ma nigdzie w pobliżu kanału. A niestety jak już raz odpali to później odpala normalnie bym musiał na całą noc auto zostawić na kanale, bo po calej nocy raz odpala raz nie, wiecej razy nie odpsla. Dzięki za odpowiedź ��

Ostatnio edytowane przez xlukasz18x ; 28-12-2017 o 19:17
xlukasz18x jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania