![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 06-10-2017
Model: galaxy
Silnik: 2.0pb
Rocznik: 2011
|
![]()
Witam,
na początku listopada zakupiłem smaxa z założoną już instalacją LPG STAG200 (jestem całkowitym laikiem jeśli chodzi o LPG) po 500km zaczeło autem szarpać i właczyła się kontrolka checkengine komputer pokazał problem na 2 i 3 cylindrze. Wymieniłem swiece na nowe problem problem znikł ale od czasu do czasu odnosze wrażenie że auto delikatnie coś szarpnie ( dotychcasz jeżdizłem tylko autami służbowymi diesel także nei do końca tam się wsłuchiwałem w ich serca bicie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. przejechaliśmy około 1800km od zmiany swiec i znów właczyła się kontrolka w czasie dojazdu do mecahnika bo odstawiłem auto na zmiane oleju,filtrów i jakieś tam drobne pierdoły. Mechanik ma to sprawdzić ale chciałem wcześniej podpytać o jakies sugestie odnośnie tej instalacji STAG200 czy ona jest odpowiednia do tego silnika ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 09-11-2017
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi 140KM
Rocznik: 2008
|
![]()
Samo Stag200 to nie "cala instalacja". Na nią składa się jeszcze kilka istotnych elementów. Wśród nich jest m. in. kumaty instalator, który potrafi wszystko ogarnąć i zestroić, koniecznie podczas jazdy.
Także bez wizyty w serwisie LPG nikt Ci tutaj raczej nie pomoże. Co możesz na pewno zrobić samemu to sprawdzić jak samochód zachowuje się na benzynie. Pojeździj przez tydzień bez LPG i poobserwuj. Będziesz wiedział czy problem jest z instalacją czy z silnikiem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
![]()
Po pierwsze, skąd jesteś? Jaki błąd wywala komputer? Szarpanie może być spowodowane cewką, kablami, zużytym reduktorem, wtryskami, zawalonymi filtrami gazu, kiepską regulacją, słabo dobranymi komponentami lpg. Jaki przebieg auta na lpg i jakie konkretnie masz bebechy?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 14-01-2018
Model: Fiesta
Silnik: 2.0
Rocznik: 2007
|
![]()
Po wymianie świeczek należy się wybrać do gazownika na regulacje. Gazownik powinien sprawdzić na jakich wartościach "stoi" sonda lamda i ewentualnie zresetować mapę benzyny A następnie wyregulowac gaz, po przejechaniu około 1000KM ponowna kontrola map benzyny i LPG
|
![]() |
![]() |