Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-01-2018, 16:06   #1
Omar83
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Focus
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Dpf, czujnik dpf....

Witam...!!!

Jak w temacie, szukam po wczesniejszych tematach i coś nie moge poszukac tego co by pasowało w 100% ,lub nie umiem czytać ze zrozumieniemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Mianowicie mam taki problem pali mi sie check engine i muli starsznie max 100km/h zero wyprzedzania chyba ze cinkusia.
I teraz tak... podczas jazdy powiedzmy po 40km w czasie jazdy zgasze auto odpale ponownie i wszystko ok check nie ginie ale auto ma moc i śmiga ,ale nie zawsze tak jest , raz nawet check sam zgasł na jeden dzień i było ok ale na drugi dzień znow sie zapalił. Gdy byłem u mechanika po podpieciu kompa pokazało ze DPF nie wiem dokładnie co czy jakiś bład bo był tylko opis...ale dpf na pewno, dziwił się tylko dlaczego nie pokazywało mu różnicy ciśnień wszędzie było 0 tzn.nic nie pokazywało...
Jeszcze jedno jak byłem u znajomego mechanika który spawał mi tłumik tj. spawał uchwyt który trzyma końcowy tłumik i gdy wyjeżdżałem z garaży engine zgasł i tak jeden dzień sie nie świecił , no a później wiadomo znowu żółty znaczek na desce co za tym idzie ..
zesrał się sam dpf czy może czujniki ciśnień!!??
Nie mam pojęcia co zrobić bo kupować nowy DPF to wiadomo jest jakiś koszt może z mojego nie zbyt składnego opisu da sie wysunąć jakieś wnioski??

Omar83 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2018, 16:13   #2
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Dpf, czujnik dpf....

Dobrze by było jednak znać kod błędu jak się już pojawia...
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2018, 16:16   #3
Lukasz2525
ford::expert

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008

Jak musiałeś spawać wydech, to może przed dpf'em też masz dziurę i przez to nie ma różnicy ciśnień przed i po, bo wszystko ucieka. Nie chodzi co głośniej ?

Rozumiem że to 2.0 tdci ? Dopisz w profilu, bo wygląda na benzynę.
Lukasz2525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2018, 16:17   #4
Omar83

bede musiał jeszcze raz podjechac ale czy jest to mozliwe aby była to wina czujnika ??
Stary 27-01-2018, 19:00   #5
madamsz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004

W 2.0 często uszkadzają się przewody ciśnieniowe idące pod samochodem - jeden przed DPF drugi, z za DPF - do czujnika ciśnienia różnicowego. Trzeba je dokładnie sprawdzić a czasami przedmuchać delikatnym ciśnieniem - ALE ZAWSZE w kierunku od czujnika ciśnienia. Bolączka 2.0 (Mondeo, Focus, Kuga). Przewody idą pod spodem i bardzo blisko rur wydechu przez co pękają. Od tego zacznij - ale nie zapomnij podłączyć pod komputer i odczytać błędy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Bo czasami moja rada może być na marne jak jest coś innego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 27-01-2018, 19:13   #6
Omar83

Dobre Madamsz ... pójdę w tym kierunku, bo jednak jak byłem u mechanika z tłumikiem to jak go tarmosił to engine znikł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.?!? jak ogarnę to napisze czy to jest to czy jednak coś innego
Stary 17-03-2018, 18:59   #7
Omar83

Witam
Przepraszam że tak po długim czasie cos piszę ale do rzeczy ...
Jak powyżej podjechałem do mechanika aby zobaczyć jaki bład wyskoczył, a więc bład wyskoczył P2002 i opis że DPF czy coś z nim wspólnego jest w stanie "krytycznym" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A wiec pytanie czy DPF padł czy jeszcze sprawdzic dla pewności inne warianty?
Stary 17-03-2018, 19:38   #8
drk001
ford::average

Imię: Tomek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6 TDCI 90 KM
Rocznik: 2011

Ja miałem błąd P244A - "obwód różnicowego czujnika ciśnienia filtra cząsteczek , niski sygnal nieciągły".

Po wymianie czujnika ciśnienia DPF blędy zniknęły.

Ostatnio edytowane przez drk001 ; 18-03-2018 o 08:35
drk001 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2018, 21:28   #9
Adambar

Model: Ford C-max / Fiesta
Silnik: 1.5 TDCi/1.4 TDCi
Rocznik: 2016/2012

Witam.Nie mam zbyt dużego doświadczenia w eksploatacji fordów a tak sie złożyło że nabyłem ostatnio fiestę 1.4 tdci 2012r- ok 90tkm i Cmax-a 1.5tdci 2016r-ok 30tkm.Obserwujac pracę obu silników zauważyłem,ze fiesta ma czysty wydech i nic nie czuć z rury nawet w momencie odpalania,natomiast Cmax ma lekką sadze w rurze wydechowej i w czasie rozruchu ok5-10s czuć spaliny charakterystyczne dla diesla a potem już nic nie czuć-podobnie jak we fieście, Komp nie pokazuje żadnych błędów-Czy to jest normalne?
Adambar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania