Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-01-2018, 14:13   #11
daaro
ford::advanced

Imię: Dariusz
Model: Focus sw mk3
Silnik: 1,6 tdci 115
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: 1.6TDCi dławiący się silnik

Ani jednym ani drugim.
Forscan-em tak.
Ale pełna wersja.

daaro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-01-2018, 23:08   #12
focccccus
ford::average

Model: Focus mk3 i C-Max mk2
Silnik: 1.6TDCI 116PS

Egr ogarnięty, wymienilem go na czysty i sprawny, adaptowalem focccusem i działa jak nalezy.
Teraz jak silnik ma z powrotem pełną moc wyskakuje co jakis czas p2599 (przeladowanie turbiny).
Podcisnienia sprawdzone i wygladają ok, trzymaja cisnienie, gruszka turbo tez trzyma cisnienie.
Jesli turbo mialoby zapieczone lopatki to przeladowywalo by caly czas czy tylko czasami? :/
focccccus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-01-2018, 08:23   #13
madamsz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004

Ten błąd może mieć różne podłoże.
- zawór sterujący
- gruszka
- łopatki turbo
- źle ustawiona sztanga sterująca łopatkami
- źle odczytujący ciśnienie czujnik
Ale czasami szkoda sobie nim głowy zawracać, spróbuj tylko ustalić dokładnie przy jakiej prędkości obrotowej występuje. Po zmianie softu w C-maxie pojawił mi się właśnie ten błąd. Sprawdziłem totalnie wszystko, później okazało się że pojawia się przy przekroczeniu 4 tyś obrotów, gdzie mało kiedy go tak kręciłem po zmianie softu i nie miał wpływu na żadną prace samochodu - raz na kilka miesięcy tylko kasowałem, a auto i tak jeździło bez problemu.
Stary 23-01-2018, 10:08   #14
Polarny

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016

Spróbowałbym jeszcze zaktualizować PCMa do najnowszej wersji - może pozmieniali coś, co będzie miało na to wpływ.
Robiłeś też pełną adaptację po resecie KAM?
Jaki masz przebieg?
Stary 23-01-2018, 12:01   #15
focccccus

Cytat:
Napisał madamsz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ten błąd może mieć różne podłoże.
- zawór sterujący
- gruszka
- łopatki turbo
- źle ustawiona sztanga sterująca łopatkami
- źle odczytujący ciśnienie czujnik
Ale czasami szkoda sobie nim głowy zawracać, spróbuj tylko ustalić dokładnie przy jakiej prędkości obrotowej występuje. Po zmianie softu w C-maxie pojawił mi się właśnie ten błąd. Sprawdziłem totalnie wszystko, później okazało się że pojawia się przy przekroczeniu 4 tyś obrotów, gdzie mało kiedy go tak kręciłem po zmianie softu i nie miał wpływu na żadną prace samochodu - raz na kilka miesięcy tylko kasowałem, a auto i tak jeździło bez problemu.
Poszarpuje mi i wywala błąd przy ok 1800obr/min...

Bump:
Cytat:
Napisał Polarny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Spróbowałbym jeszcze zaktualizować PCMa do najnowszej wersji - może pozmieniali coś, co będzie miało na to wpływ.
Robiłeś też pełną adaptację po resecie KAM?
Jaki masz przebieg?
W zeszłym tygodniu na przeglądzie w serwisie zmieniali mi soft na nowy i wyprogramowali pierwszą sondę na którą miałem błąd, a nie ma jej nawet fizycznie zamontowanej...
Nie robiłem resetu KAM, ale dziś to zrobię. Robiłem tylko adaptację EGR.
Przebieg to 154tys km.

Problem w tym, że błąd pojawił się wczoraj kilkukrotnie, dziś rano zrobiłem 30km i błąd nie wyskoczył ani auto nie szarpało... ciekawe co będzie później Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez focccccus ; 23-01-2018 o 13:31
Stary 28-01-2018, 16:39   #16
focccccus

Dawno nie jeździłem tym Focusem, aż do teraz i temat wraca,
dziś pojechałem za miasto i przy pierwszym mocniejszym wciśnięciu gazu na 5tym biegu przy 2500-2700obr/min znowu wyskoczyl blad przeładowania turbo...
ponadto na rozgrzanym silniku slychac syczenie powietrza, ale nie mogę zlokalizować skąd to dochodzi, zauwazylem tez ze przepustnica jest lekko zapocona w oleju...

Na nizszych biegach samochod nie lapie bledu, nawet na 3-4 biegu jadąc do 3500obr/min nic sie nie dzieje, problem pojawia sie dopiero na trasie 5-6 bieg... czyli wieksze obciazenie

Ostatnio edytowane przez focccccus ; 07-03-2018 o 20:19
Stary 03-09-2019, 22:19   #17
Jacazarza22
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 1.6 tdci 115
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał focccccus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dawno nie jeździłem tym Focusem, aż do teraz i temat wraca,
dziś pojechałem za miasto i przy pierwszym mocniejszym wciśnięciu gazu na 5tym biegu przy 2500-2700obr/min znowu wyskoczyl blad przeładowania turbo...
ponadto na rozgrzanym silniku slychac syczenie powietrza, ale nie mogę zlokalizować skąd to dochodzi, zauwazylem tez ze przepustnica jest lekko zapocona w oleju...

Na nizszych biegach samochod nie lapie bledu, nawet na 3-4 biegu jadąc do 3500obr/min nic sie nie dzieje, problem pojawia sie dopiero na trasie 5-6 bieg... czyli wieksze obciazenie
mam to samo w mondeo. Co było przyczyną błędu?
Jacazarza22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-09-2019, 00:00   #18
Polarny

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016

Syczenie to może być nieszczelność w dolocie.
Stary 09-01-2020, 11:22   #19
zwiastun21
ford::amateur

Imię: Patryk
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: 1.6TDCi p2599 przeładowanie turbiny

Witam serdecznie forumowiczów. Z problemem przeładowania turbiny zmagam się już od 3 miesięcy w moim Focus mk3 1.6 tdci 95 km przebieg 200tys.
Również pojawia mi się błąd p2599. Auto było już w 3 warsztatach po kilka tygodni i nic.
Została zrobione:
-regeneracja turbiny i zamontowana nowa gruszka (ustawione przez firmę na stanowisku pomiarowym)
-wymieniony zawór Pierburg N75 (sterowanie ciśnienia)
-wymienione węże (twarde, nie zasysają się)
-podmieniony czujnik ciśnienia
-wszystkie przewody szczelne
-wgrany inny soft (ale z tego co wiem to nie najnowszy) oczywiście były robione adaptacje gruszki itd)

błąd p2599 pojawia się przy wciśnięciu pedału gazu agresywnie w podłogę na biegach 2-6 (wtedy kompyter pokazuje ciągle ładowanie 2,5 bara z ciśnieniem atmosferycznym. przypuszczam że ładuje więcej ale czujnik widzi tylko tyle bo taką ma skalę maksymalną) Co najdziwniejsze jak dodaje gazu płynnie od samej góry do maksymalnego położenia to widać że ciśnienie jest upuszczane i nie dochodzi do przeładowania. Sprawdzam to na programie fordscan. Mówiąc krótko daje gaz w podłogę np na 4 biegu, auto rozpędza się pomału np z prędkości 50 km/h, forscan poazuje pełne ładowanie turbiny nic nie upuszcza ciśnienia. w tedy tryb awaryjny. A jak normalnie naciskam gaz do podłogi to widać, że ciśnienie jest upuszczane.

Jestem z okolic bielska białej. Mogę podjechać do karkowa, katowic itd byle by ktoś w końcu mi to naprawił. U mnie wszyscy rozkładają ręce.

Serdecznie dziękuję za pomoc.
zwiastun21 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2022, 17:04   #20
mimo1975
ford::beginner

Model: ford focus mk3
Silnik: 1.6 tdci

Witam czy mógłbyś napisać co było przyczyną?
mimo1975 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania