Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-02-2018, 16:19   #1
mcsiu
ford::average

Model: S-MAX
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008
Domyślnie hamulce ATE i klocki ceramiczne

Jakieś 4 miesiące temu (może z 8k km) wymieniłem przednie hamulce na "wypasione" ATE. Tarcze nieco szersze do 2.5T i na dodatek droższe ceramiczne klocki. Przez pierwsze pare miesięcy jeździło się rewelacyjnie. Hamowanie na dotyk, dobra skuteczność i precyzja, zero niechcianych wibracji przy dużych prędkościach. Po około 3 miesiącah zaczęło się... psuć.
Przy ruszaniu częste wycie (zmiana kierunku kierownicą czasami powodowała to wycie albo zanikanie wycia). Hamowanie coraz mniej skuteczne i coraz bardziej nierówne, odczuwalne bicie przy niskich i wysokich predkościach. W końcu wizyta i doktora i diagnoza wszysktie tarcze i klocki do wymiany. Przy tym uwaga tarcze wyglądają jakby auto stało i długo nie jeździło - a jeżdżę tym autem codziennie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Przypuszczenie mechanika to byćmoże źle dobrane klocki (ceramiczne). Czy ktoś się spotkał z czymś podobnym albo wie o co tu chodzi? Mam te tarcze spowrotem tylko poza oddaniem na złom (sporo ważą) w zasadzie nic z nimi nie zrobie

mcsiu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2018, 16:43   #2
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: hamulce ATE i klocki ceramiczne

Wytrzymałem z tymi klockami 17 000 km i wiem, że ceramicznych u mnie już nigdy nie będzie. Niestety, założyłem je do tarcz powerdisc, a sam producent tego nie zaleca. Tarcze mam nadal, ale z klockami ate standard. Hamowanie znacznie się polepszyło.

A co do wyglądu, to klocki ceramiczne budują na tarczach taką warstwę jakby brudu, która pierońsko mocno się trzyma i nigdy nie pozwala tarczy błyszczeć, jak przy użyciu normalnych klocków.

Nie sądzę, aby skrzywienie tarcz miało związek z klockami ceramicznymi. Wycie to raczej zużyte łożyska w piastach.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2018, 16:51   #3
mcsiu
ford::average

Model: S-MAX
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: hamulce ATE i klocki ceramiczne

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie sądzę, aby skrzywienie tarcz miało związek z klockami ceramicznymi. Wycie to raczej zużyte łożyska w piastach.
Dzięki za odpowiedź. Tyle że to wycie czasami się zaczynało i kończyło po użyciu hamulca i było ewidentnie odczuwalne jako pulsacyjne. Tak jakby tarcza była krzywa i przy każdym obrocie płakała z bólu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A i zapomniałem dodać że po wymianie jak na razie zero wycia ale to dopiero jeden dzień więc może niebawem wróci Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mcsiu ; 01-02-2018 o 16:55
mcsiu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania