Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-02-2018, 07:04   #141
multimen
ford::beginner

Model: Mondeo MKV Titanium
Silnik: 2.0TDCI 180KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Używanie programu Focccus

Zrob sobie licencje rozszerzona do ForScana... i sprawdz czy pobierze vbf ? W katalodu dokumenty/kalibracje beda pliki pobrane przez forscan czytaj w katalogu urzytkownika windows nie w katalogu programfiles. Forscan oprucz vbf pobiera zipa ... jak pobierze wyskoczy ci informacja ze zaladowal drugi boot loader.... nie wiem co jest z focccus ale tez nie czyta u mnie CCD a forscan dziala. Jak zmieniasz wyswietlacze czy licznik to w centralnej konfiguracji musi byc wybrany taki jaki jest zamontowany ... inaczej blad nie zniknie .... ja zamontowalem ojcu radio z androidem 9" przypomina Sony i musialem w konfiguracji system multimedialny dac na 00 inaczej blad by wyskakiwal bez przerwy. Mala uwaga ustaw angielski w forscan bo sorry ale jakis tlumok tlumaczyl na polski ten program w konfiguracji jest kaszana polsko-angielska a przyciski na dole to loteria zastanawialem sie ktory z trzech kliknac i k..... klikalem niewlasciwy 3 razy dopiero jak ustawilem angielski jezyk to widac czarno na bialym ze klikalem niewlasciwy masz save write i write to backup tak k.... ciezko bylo przetlumaczyc zapis , wgraj i wgraj do kopi zapasowej ..... save zapisuje plik cc na dysku write wgrywa cc do modulu a write to backup zapisuje modifikacje w kopi zapasowej w innym module .... przez to durne tlumaczenie zapisywalem modyfikacje do kopi zapasowej a nie do bcm i zmian nie bylo widac...

Ostatnio edytowane przez multimen ; 21-02-2018 o 07:13
multimen jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2018, 07:25   #142
lukaszooo
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020

Masz : wczytaj, zapisz, pisz, write to beckup.
Skoro masz problem ze zrozumieniem tych przycisków to nie dotykaj sie nawet do forscana.
lukaszooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2018, 08:18   #143
juri2069

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

To do mnie , że czegoś nie rozumiem?
Nie rozumiem agresji w wypowiedzi.
Dziwi mnie tylko , że tylu fachowców ( dosłownie) tutaj jest i Nikt do tej pory nie zauważył, że można zmieniać konfigurację forscanemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bynajmniej nie ma takiego tematu z objaśnieniami jak focccusGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2018, 08:44   #144
lukaszooo

Na tym forum panuja ogólna nie chęć do dzielenia sie informacjami na ktorych wiekszosc starych wyjadaczy zarabia.

Probka mozkiwosci forscana.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez lukaszooo ; 21-02-2018 o 08:46
Stary 21-02-2018, 13:49   #145
multimen
ford::beginner

Model: Mondeo MKV Titanium
Silnik: 2.0TDCI 180KM
Rocznik: 2017

Przyzwyczailem sie do hejterow na forach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tak ze nie dyskutuje i biore sie sam za robote stare dobre powiedzenie mowi ze nikt nie zrobi za ciebie tego co ty sam mozesz zrobic lepiej a co do wypowiedzi czytaj , zapisz , pisz i wrie to beckup to wlasnie potwierdzenie ze chyba chinczyk tlumaczyl to na polski jezyk bo tlumaczyc cos to trzeba miec pojecie czego dotyczy i rozumiec temat a nie tlumaczyc slowa z jezyka jesli maja one kilka znaczen.... zapisz mozna zaakceptowac ale pisz.... ??? Co chcesz pisac pomemat ??? to zmien forum to nie poezja zapisywanie konfiguracji jakiekolwiek flashowanie w terminologi elektronicznej to wgrywanie a nie pisanie a write to beckup jakos nie istnieje w slowniku jezyka polskiego.... fachowiec na youtubie stwierdzil ze zrobil filmik dla wtajemniczonych wiec moje odpowiedz jest prosta wtajemniczeni nie potrzebuja instrukcji... widze ze dzielenie sie doswiadczeniem na tym forum nie ma najmniejszego sesu bo tu jakies nadludzie sa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zreszta nie mam czasu na duskusje jezykowe aktywacja zajmuje sie od paru dni z potrzeby w moim aucie i ojca i doszedlem do tego jak to zrobic bez kierowania mnie za raczke i bez sluchania bredni ze nie kupuj takiej kierownicy albo takiej bo te przyciski beda dzialac a te nie buduje maszyny w wolnycm czasie i mam pojecie o budowie auta bo tego mnie uczyli w szkole .... wiekszosc demonizuje temat bo maja z tego zysk, wiec robcie co chcecie mam kilkaset projektow wszelakich masci do zrealizowania a co chwile ktos chce zeby mu cos zrobic z 100 robia sie tysiace robotem nie jestem ale jak czegos nie znam to w ciagu 3 dni dowiaduje sie o tym na tyle zeby zrealizowac zamierzony cel .... nie studiuje na uczelni zeby zakuc zdac i zapomniec tylko codziennie ucze sie czegos dla siebie zeby to wykozystac w praktyce..... tak wiec porade przedstawilem alternatywe tez ... swoje zrobilem pozdrawiam i nie przeszkadzam... powodzenia w zyciu... forscan zrobil to czego focccus nie chcial ojciec zadowolony ja tez Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. znajoma chce domowe solarium brat cnc pod plasme kumpel chce zeby mu wyplytkowac kuchnie dla siebie czasu nie mam wcale a mam 3 drukarki 3D do skonczenia i polakierowac odpryski z kamieni na masce tak ze spadam wszystkiego naraz nie ogarne.
" Gdy technologia wezmie góre nad człowieczeństwem, ziemie zamieszkiwać będzie rasa iditiotów" Albert Einstein
multimen jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2018, 14:13   #146
edmun

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał lukaszooo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na tym forum panuja ogólna nie chęć do dzielenia sie informacjami na ktorych wiekszosc starych wyjadaczy zarabia.
A nie sądzisz że wynika to z faktu, że informacje których poszukujesz są w necie. Dostępne? Od ręki?

Jak sam widzisz, ktoś podrzucił linka do youtube'a. To już jakieś "działanie" czy też chęć szerzenia informacji które posiada.
Ktoś też wrzucił film na youtube'a, więc też coś sam zrobił od siebie i bardzo dobrze że zaznaczył jest to dla wtajemniczonych, bo niestety żyjemy w takich a nie innych czasach, że jak coś wrzucisz na youtube'a, to jak pan Henio zacznie grzebać w swojej Fieścinie to zaraz będzie hejt że go "zły pan" źle poinstruował i w ogóle jego Forscan nie działa (bo jest w wersji demo) i że "c*** Ci w "^&%^&" bo u niego nie działa itp itd.
Nie tędy droga chyba co nie?

Co do wyjadaczy: To nie jest kwestia wyjadaczy. To jest kwestia że na forum dzień w dzień pojawiają się osoby które weszły tylko po to, aby dostać gotową instrukcję i jeszcze potrafią "pyskować" że ktoś im coś źle doradził/poradził i jeszcze leci obraza na osobę która coś tam podrzuci. Ja się do tego przyzwyczaiłem i stąd przestałem już na siłę wszystkim pomagać bo:
a) mam swoje życie i po prostu nie mam czasu pomagać każdemu i w każdym momencie
b) na pewno nie napiszę komuś referatu co i jak jeśli ta osoba jest na forum i ma np. 1-2 posty i zazwyczaj są w stylu "hej, słyszałem że można zrobić XXX w aucie XYZ - dawać mi tu jak i to natychmiast"
c) wszystko co wiem, nauczyłem się z tego forum oraz kilku stron zagranicznych. O ile jestem w stanie pomóc i wytłumaczyć coś co "wiem" to zazwyczaj staram się tak zrobić, nie rozumiem czemu nagle jest "obowiązek" żeby pomagać. Jest to forum. Zadajesz pytanie albo sam starasz się dać coś od siebie. Z przykrością jednak stwierdzam, że 90% wchodzących na to forum to Ci co "ciągną" ale od siebie zazwyczaj dają bardzo mało. Czy w takim razie warto obrażać te pozostałe 10% i jeszcze im wytykać że nie chcą się dzielić wiedzą którą (UWAGA!) nie otrzymali również za darmo, na tacy itp itd?

Wielu "wyjadaczy" nie tylko poświęciło swój czas, ale i czasami i pieniądze jak metodą prób i błędów coś tam naprawili albo schrzanili. Mnie rozpiernicza jak w pracy przychodzi do mnie szef i "każe mi" nauczyć świeżo przyjętego chłopaczka jak programować w danym języku. Ja żeby się akurat tego języka nauczyć, to poświęciłem jakieś 140 wieczorów swojego życia studiując książki, oglądając filmy na YT, czytając fora i próbując i próbując. I poznałem może "podstawy" danego języka. Z jakiej racji mam więc nagle stać się nauczycielem młodego który w swoim życiu spędził 140 wieczorów leżąc przed Netflixem? Tak z racji że to moja praca? Otóż nie. Moja praca nie polega na szkoleniu młodzików bo za takie "obowiązki" jest osobne stanowisko, płatne mniej więcej 1.5x co ja zarabiam.
I tak - o ile mam ochotę, to dzielę się tym co mam.
Wymaganie od innych aby się dzielili (i to jeszcze całkowicie altruistycznie) jest moim zdaniem dziwne.

Ale - wracając do forum - prosiłbym nie mówić że "starzy wyjadacze na tym zarabiają i dlatego się nie dzielą".
Jest to obraźliwe samo w sobie.

Mimo że sam do żadnych wyjadaczy nie należę i nie jest to skierowane do mnie.

Ostatnio edytowane przez edmun ; 21-02-2018 o 14:15
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2018, 14:16   #147
lukaszooo

O człowieku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jak pisze "write" to rozumiesz a jak "Pisz" to już ??? według ciebie co tam mieli przetłumaczyć ????

Edmun.
Jestem na tym forum krótko ale w VW a w szczególności w Audi siedze od ponad 10 lat i rozumiem co chcesz powiedzieć, sam jakieś 12 lat temu w starym audi uczyłem się obsługi VAGa a teraz wszystko można znaleść na YT i to co ja ogarniałem przez rok można obejrzeć w 10min. Ja ze swojej strony wiem też że na jednym z największych forum w Polsce czyli AudiA4KlubPolska którego jestem czynnym członkiem tematy powielane cały czas mają podsumowania w pierwszych postach, sam napisałem takie do kilku powielanych tematów. Pokaż mi choć jeden taki temat na tym forum. Nie zmienia to faktu że jest tutaj bardzo dużo info choć na temat bardziej wnikliwego kodowania informację są mocno okrojone a chęc dzielenia sie informacjami jest dosyć mała.

Ostatnio edytowane przez lukaszooo ; 21-02-2018 o 14:28
Stary 21-02-2018, 14:22   #148
juri2069

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ja napisałem "dziwi mnie ..." Ale zauważ, że focccus również jest dostępny dla wszystkich i za darmo i wielu się udziela w tym temacie chętnych wyzwań itd. Forscan też tak samo jest dostępny i darmowy, dlatego to mnie dziwi.
Bez żadnych pretensji do nikogo, bo ci " forumowicze " bardzo dużo mi pomogło i szacun za to .
Gdybym tylko miał 100 , a nie 300 km do kogoś to wsiadam i jadę w końcu zmienić ta za...raną konfigurację w tym.....super moim Focusie :d

. Sam się dowiedziałem wczoraj czytając wypowiedź kolegi Multimen, że i forscanem można zmieniać konfigurację. Dla mnie to ciekawostka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 21-02-2018 o 14:25
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2018, 14:41   #149
edmun

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Po prostu uważam, że na darmowym forum, gdzie jest naprawdę sporo użytkowników,
to pisanie że "wyjadacze nie chcą się dzielić bo zarabiają" jest po prostu trochę nie na miejscu.

To jakby przenieść się do Niemiec i na drugi dzień stanąć pod urzędem miasta
i skandować że dają za mało zasiłków na bezrobotnych.

Tak - forum to miejsce do "dzielenia się" i można zawsze kwestionować,
czy są ludzie pomocni czy też nie, ale nie jest to z pewnością miejsce,
żeby jechać po tych, co mają wiedzę a nie chcą się nią wszem i wobec wszędzie dzielić.

Ja się do tej grupy nie zaliczam, nie jestem wyjadaczem, wiedzę wyciągam z tego forum i się "uczę",
jednak nie wkurzam się, jeśli mi ktoś nie odpowiada i za żadne skarby bym tutaj nikogo nie oceniał tylko dlatego, że wie - a nie chce powiedzieć.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2018, 15:33   #150
lukaszooo

Inaczej to zrozumialeś, do nikogo nie pije ani nie oceniam. Jesli zmienisz kiedyś auto np na audi to zobaczysz o co chodzi. Potrzebujesz dolozyc tempomat lub zmienic pompę. Szukasz temat i w pierwszym poscie masz podane jak na tacy lacznie z numerami czesci. I takie rzeczy rabią właśnie starzy użytkownicy, mi takie posty zapewniają satysfakcje.
Niestety na tym forum nie ma takiego trendu a szkoda.
Odpowiedz

Zasady postowania